LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 10-14-2016, 12:50 PM   #1
Eng. Mary
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2016
Posts: 9

Rep: Reputation: Disabled
Aqua-Sim problem


Hello sir
i tried to install Aqua-Sim-1.0 after successful installation of ns-2.35 on Ubuntu 14.04, but i have this problem :

configure: creating ./config.status
config.status: creating Makefile
rm -f libotcl.so otcl.o so_locations
gcc-4.8.4 -c -g -O2 -DNDEBUG -DUSE_SHM -fpic -I. -I/home/maryam/Documents/aquasim/include -I/home/maryam/Documents/aquasim/include -I/home/maryam/Documents/aquasim/include -I/include otcl.c
make: gcc-4.8.4: Command not found
make: *** [libotcl.so] Error 127
otcl-1.12 make failed! Exiting ...
See http://www.isi.edu/nsnam/ns/ns-problems.html for problems

I did all changes that i saw on this website.

Please help me
 
Old 10-14-2016, 03:27 PM   #2
designator
Member
 
Registered: Jun 2003
Location: California, USA
Distribution: OpenSUSE Tumbleweed
Posts: 219

Rep: Reputation: 37
Sounds like you're missing the compiler:
Code:
apt-get install gcc
 
Old 10-14-2016, 10:23 PM   #3
graqo
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2015
Posts: 7

Rep: Reputation: Disabled
kindly help me out on the installation of aquasim.
Tried all I could, I m still getting the error below;
tcl8.4.13 installation failed.
Tcl is not part of the ns project. Please see www.Scriptics.com
to see if they have a fix for your platform.

I am using ubuntu 16.04 32 bit with g++41-compat-4.1.2_i386.deb, gcc41-compat-4.1.2-13_i386.deb installed.
 
Old 10-15-2016, 01:56 AM   #4
Eng. Mary
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2016
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
I tried to install gcc before

Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
gcc is already the newest version.
0 to upgrade, 0 to newly install, 0 to remove and 0 not to upgrade.


What i should do?
 
Old 10-15-2016, 01:44 PM   #5
Eng. Mary
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2016
Posts: 9

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by graqo View Post
kindly help me out on the installation of aquasim.
Tried all I could, I m still getting the error below;
tcl8.4.13 installation failed.
Tcl is not part of the ns project. Please see www.Scriptics.com
to see if they have a fix for your platform.

I am using ubuntu 16.04 32 bit with g++41-compat-4.1.2_i386.deb, gcc41-compat-4.1.2-13_i386.deb installed.
After a lot of changes , i'm getting the same error.

Are you found the solution?
 
Old 10-19-2016, 01:57 PM   #6
graqo
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2015
Posts: 7

Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by Eng. Mary View Post
After a lot of changes , i'm getting the same error.

Are you found the solution?
No solution yet. Still waiting for response from Aquasim masters in the forum.
 
Old 10-19-2016, 03:14 PM   #7
mark_alfred
Senior Member
 
Registered: Jul 2003
Location: Toronto, Ontario, Canada
Distribution: Ubuntu Linux 16.04, Debian 10, LineageOS 14.1
Posts: 1,572

Rep: Reputation: 209Reputation: 209Reputation: 209
Perhaps you also need g++ to be installed (if it's not already installed).
 
Old 10-19-2016, 05:42 PM   #8
graqo
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2015
Posts: 7

Rep: Reputation: Disabled
Quote:
Originally Posted by mark_alfred View Post
Perhaps you also need g++ to be installed (if it's not already installed).
Thank for your response. I don't know what I am not doing right. I installed g++.
~/aquasim$ which g++
/usr/bin/g++
~/aquasim$ which gcc41
/usr/bin/gcc41

kindly put me through a procedure to get it right.

Thanks.
 
Old 10-19-2016, 06:19 PM   #9
mark_alfred
Senior Member
 
Registered: Jul 2003
Location: Toronto, Ontario, Canada
Distribution: Ubuntu Linux 16.04, Debian 10, LineageOS 14.1
Posts: 1,572

Rep: Reputation: 209Reputation: 209Reputation: 209
Seems graqo also had issues trying to install aqua-sim. I'm not even sure where the package for it is. In searching for it, I only found this: http://obinet.engr.uconn.edu/wiki/in...a-Sim_Download --> the download from here did not work, however. Presumably you have the package for it, right?
 
Old 10-19-2016, 06:22 PM   #10
mark_alfred
Senior Member
 
Registered: Jul 2003
Location: Toronto, Ontario, Canada
Distribution: Ubuntu Linux 16.04, Debian 10, LineageOS 14.1
Posts: 1,572

Rep: Reputation: 209Reputation: 209Reputation: 209
Anyway, I finally did find the installation guide. http://obinet.engr.uconn.edu/wiki/im...tion_Guide.pdf Perhaps that will help.
 
Old 10-19-2016, 06:29 PM   #11
mark_alfred
Senior Member
 
Registered: Jul 2003
Location: Toronto, Ontario, Canada
Distribution: Ubuntu Linux 16.04, Debian 10, LineageOS 14.1
Posts: 1,572

Rep: Reputation: 209Reputation: 209Reputation: 209
Here's a description of installing it on Ubuntu 16.04. I imagine it's similar on 14.04.

http://www.projectguideline.com/inst...ion-with-ns-2/
 
Old 10-20-2016, 11:38 AM   #12
graqo
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2015
Posts: 7

Rep: Reputation: Disabled
I followed the instructions, I'm still getting this error:

Makefile:102: recipe for target 'libotcl.so' failed
make: *** [libotcl.so] Error 1
otcl-1.12 make failed! Exiting ...

Thanks.
 
Old 10-20-2016, 12:49 PM   #13
graqo
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2015
Posts: 7

Rep: Reputation: Disabled
Thanks all.I finally got a solution. I follow the guidance below;


if there is problem in otcl then:
change ns-2.30/otcl-1.12/Makefile.in. Find the line that says:
CC= @CC@
and change it to:
CC= gcc-4.3 or your gcc-version

if problem presist:
change otcl-1.12/configure.in
find:
Linux*)
SHLIB_CFLAGS=”-fpic”
SHLIB_LD=”ld -shared”
SHLIB_LD=”gcc -shared” //add this line
SHLIB_SUFFIX=”.so”
DL_LIBS=”-ldl”
SHLD_FLAGS=”"
run this command in otcl folder:
autoconf -f

and re-install
 
  


Reply

Tags
ns2


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Aqua-sim problem ?! S A R A Linux - Software 40 04-24-2018 12:25 AM
installing aqua-sim simulator Faiza Al-Salti Linux - General 3 05-27-2015 08:17 AM
NS2 and Aqua-sim Faiza Al-Salti Linux - Networking 3 06-12-2014 12:46 AM
Simulation in aqua-sim Faiza Al-Salti Linux - Newbie 9 05-29-2014 08:41 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software

All times are GMT -5. The time now is 12:04 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration