LinuxQuestions.org
Visit the LQ Articles and Editorials section
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Software
User Name
Password
Linux - Software This forum is for Software issues.
Having a problem installing a new program? Want to know which application is best for the job? Post your question in this forum.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 11-28-2003, 10:24 PM   #1
the puppet
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2003
Location: gaia
Distribution: slackware 9.1
Posts: 20

Rep: Reputation: 0
Unhappy alsa driver not working with neomagic sound card on slack 9.1


i currently use slackware 9.1, which uses the alsa driver for sound support. i thusfar have not been able to rectify my sound issues that i have been having ever since installing slackware 8.1. the alsa driver detects the sound card correctly, which is a neo magic 256 laptop sound card but it cannot set it up properly. i haven't used the alsa driver before so i don't know what to change to make it work. here is the output in dmesg that describes the problem:

nm256: no ac97 is found!
force the driver to load by passing in the module parameter
force_ac97=1
or try sb16 or cs423x drivers instead.
NeoMagic 256 audio soundchip not found or device busy

hope that describes the problem enough for someone to help. if any other info needed to answer the question i will be quick to oblige. this problem has bothered me for quite awhile now.
 
Old 11-29-2003, 03:22 AM   #2
apathas
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2003
Posts: 20

Rep: Reputation: 0
You can try OSS, I know that it supported in the old method.

I have a Dell CSX laptop that uses the same card too. Mine worked just fine, expect that I have go into alsamixer and unmute the pcm. For some reason it unable to read the settings on bootup...

Im not sure how to load OSS instead of Alsa. Im still quite new =P
 
Old 11-29-2003, 09:18 AM   #3
zeeone
LQ Newbie
 
Registered: Apr 2003
Location: Third Stone From The Sun
Distribution: Linux
Posts: 29

Rep: Reputation: 15
Hi, Have you run sndconfig from the terminal and tried loading sb16 or cs423x drivers to see if one of them work? Are you using KDE, Gnome, etc, etc?
 
Old 11-29-2003, 05:23 PM   #4
apathas
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2003
Posts: 20

Rep: Reputation: 0
I am not sure what is going on =(.
Maybe someone in the Slackware Destro message form would know.
 
Old 11-30-2003, 09:02 PM   #5
the puppet
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2003
Location: gaia
Distribution: slackware 9.1
Posts: 20

Original Poster
Rep: Reputation: 0
i just tried to run sndconfig and the terminal returned that the command was not found. i am using kde to answer your first question (even though i said the problem was at boot so i don't know why my x manager matters) but i have no clue what etc, etc? could be asking...

also... as for unmuting...

root@gaia:~# /usr/bin/alsamixer

alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such device
root@gaia:~#

i receive that message when i try to run alsamixer... so i assume that because it cannot configure my soundcard at boot, then it cannot load alsamixer.

Last edited by the puppet; 11-30-2003 at 09:18 PM.
 
Old 12-03-2003, 01:17 AM   #6
the puppet
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2003
Location: gaia
Distribution: slackware 9.1
Posts: 20

Original Poster
Rep: Reputation: 0
i am pretty sure i just need to force it to use a different module... but i don't know where the file is located that i need to change.
 
Old 12-16-2003, 08:11 PM   #7
the puppet
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2003
Location: gaia
Distribution: slackware 9.1
Posts: 20

Original Poster
Rep: Reputation: 0
well... i fixed the issue myself... i currently use the oss driver... if anyone wants to help with the alsa driver i will be grateful. also, i have had a problem with multiple devices using the oss driver. is it not capable of being used more than once?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem using NeoMagic sound card with Mandrake 9.1 edski Linux - Hardware 9 01-13-2006 05:45 AM
ALSA not working for Creative Sound Blaster Live 24 Bit sound card vishalsonu Linux - Hardware 7 08-20-2005 01:02 PM
sound issue with a neomagic 256 notebook card the puppet Linux - Hardware 8 04-15-2004 04:57 PM
Sound still not working after alsa driver install Alf829 Linux - Newbie 12 08-06-2003 07:57 AM
RH 8.0 and NeoMagic Sound card joynkev Linux - Hardware 1 03-27-2003 09:16 AM


All times are GMT -5. The time now is 03:33 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration