LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 07-14-2015, 08:20 PM   #1
Newbee66
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2015
Posts: 2

Rep: Reputation: Disabled
Tape drive saying "Device or Resource Busy'


We bought a second hand tape drive for our backup HP server. The first time we used the tape drive was to copy valid data from the tape to the server. It seemed to work, as when I check the data on the server is looked ok. I reissued the tar -xvf command to try it again to make sure, and from then on the tape drive is 'busy' and the data on the backup server is corrupted now.
We have cleaned the tape drive twice. After either cleaning the tape drive or shutting down the server and restarting it, if I issue the command
mt -f /dev/st0 status
I get back
drive type = Generic SCSI-2 tape
drive status = 1107296256
sense key error = 0
residue count = 0
file number = 0
block number = 0
Tape block size 0 bytes. Density code 0x42 (unknown).
Soft error count since last status=0
General status bits on (41010000):

but no "BOT ONLINE IM_REP_EN" and I have to abort my session and relogon. When I type in
mt -f /dev/st0 status or mt -f /dev/st0 rewind
I get
mt: /dev/st0: Device or resource busy

If I try to
tar -xvf /dev/st0
I get
tar /dev/st0: cannot open: device or resource busy
tar error is not recoverable; exiting now
 
Old 07-15-2015, 02:17 PM   #2
michaelk
Moderator
 
Registered: Aug 2002
Posts: 18,915

Rep: Reputation: 2849Reputation: 2849Reputation: 2849Reputation: 2849Reputation: 2849Reputation: 2849Reputation: 2849Reputation: 2849Reputation: 2849Reputation: 2849Reputation: 2849
Welcome to LinuxQuestions.

What is the make/model of your tape drive? Is there a status light on the drive that indicates when the tape is "on line"?
 
Old 07-16-2015, 12:55 AM   #3
Newbee66
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2015
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Unhappy

The tape drive is a HP Storage Works Ultrium 448. The green light is on for 'ready' and when it reads the tape it flashes green on the "ready". We have just had the HP tech out and he put in a new drive from them, and now the tape drive flashes orange on the 'clean' and 'tape' and 'drive', and obviously we still can't access the
tape drive, so they are back tomorrow. They don't know. Very frustrating.

I was hoping someone might have had similar problems and found solutions.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
mkfs cannot open <device>: Device or resource busy maccas17 Fedora 3 11-14-2013 01:38 PM
[SOLVED] device-mapper: remove ioctl on failed: Device or resource busy jheengut Linux - Kernel 1 10-23-2013 08:38 AM
Tape "Device or Resource Busy" Same response always? WHY helptonewbie Linux - Newbie 8 04-18-2012 09:37 AM
Error opening PCM device Device or resource busy Herbivore Linux - Newbie 2 08-23-2008 01:45 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 11:47 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration