LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Newbie (https://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/)
-   -   SuSE 9.1 AMD64 install troubles (https://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/suse-9-1-amd64-install-troubles-237971/)

Vresk 10-02-2004 02:53 PM

SuSE 9.1 AMD64 install troubles
 
Well, as the forum said, I'm a complete n00b. :)

I'm 90% positive I'm doing something wrong here. I'm trying to install Linux on my computer. The boot disk I burned from ISO seems to be working beautifully. I have copied the entire x86_64 directory from the following FTP address:

site removed due to posting restrictions

This folder contains a ton of rpm files, which appear to be similar to Windows .cab files? Sorry, I'm Linux stupid, but pretty fluent with Windows stuff. :) Anyway, I can't seem to figure out how to point Linux to the install files on either my C: drive or the ftp site above.

On the boot cd, if I try the normal install with the command line of:
linux install=ftp://mirror.mcs.anl.gov/pub/suse/x86_64/9.1/suse/x86_64 it tells me that the kernel file initrd=initrd cannot be found.

If I try:
linux install=c:\amd64 (where I placed the files I ftp'd) I get the same errors.

Manual installation is a series of headaches for me. I'm using integrated network controllers, and if I try to install driver packages for them, it wants a configuration? I don't know what to put there, so I left it blank. The package installs successfully, but I still don't have network connectivity through either port (I have an integrated Marvell Yukon Gigabit Ethernet and a nForce3 nVidia 10/100 network port). When I try to point it to my local hard drive, it asks for the location. Typing anything DOS related (C:\, \\ or the like) causes it to say it can't mount the volume (duh, it's Linux *grin*). Just typing the folder name results in a file not found error. This happens whether I add the driver for NTFS (read only) support or not. So I don't know what to do. Maybe I copied down the wrong files or are missing more files? Please help.

System specs:
OS: Windows XP Professional
Processor: AMD 64 FX-53
Memory: 1GB Corsair
Motherboard: Asus SK8N E Deluxe
Video Card: ATI x800
Sound Card: Audigy 2 Gamer
Primary Hard Drive: WD 10k rpm 36GB SATA Raptor (15GB Windows Partition, rest is unpartitioned space that I'm hoping to install Linux onto)
Secondary Hard Drive: 2x WD 10k rpm 72GB SATA Raptors (RAID 0 not seen by Linux at this time, even after attempting to install Silicon Image RAID drivers off the boot cd (which also asks for configuration and I don't know what to put here))

Thanks for your time.

cincindie 10-02-2004 06:16 PM

Try pointing the ftp address to ftp://mirror.mcs.anl.gov/pub/suse/x86_64/9.1. Hopefully, that should work.

Vresk 10-03-2004 07:02 AM

Thank you for responding. Sadly, this didn't work. Mainly because I don't think Linux is detecting my integrated network. I have now copied that entire directory to my C: drive and I'm hoping that will work.

cincindie 10-03-2004 10:03 AM

Unfortunately, to my knowledge, you cannot install linux from your Windows partitions. I guess your best bet would be to burn the iso image son to a CD, and install it from there. Also, I notice that you have SATA hard drives. You might run into problems there as well. There have been few, if any, successful installations of linux direclty on to a SATA drive.

Vresk 10-04-2004 12:02 PM

I just wanted to thank you all for your help.

Downloading that directory to my hard drive did the trick. :) I guess I just didn't have all the files I needed in the other directory.

Just an fyi, it is possible to install it from the NTFS drive. The SUSE boot disk iso provides a package (driver, whatever Linux calls them *grin*) for NTFS (read only) that allows you to pull information off the Windows drive.

Now I'm presented with the problem of...well, I don't know what the bloody Hell I'm doing. :) When Linux boots the screen is whacked in colors (it's set to 16 colors). Obviously I need to install an updated ATI driver. No big deal. I go to the website, and there's three versions, depending on what version of xFree86 I'm running. Of course I don't know, so I see that you can apparently easily determine this fact by downloading and running some file they have called check.sh.

I download this to my desktop and then spend an hour trying to figure out how to open a command prompt and navigate to my desktop (45 minutes in "OH! That's right, Linux is case sensitive, duh!"). But whenever I try to run the bloody thing I get a permission denied message. So obviously I'm not an administrator of my machine.

So I switch users to administer the machine (awesome that I don't actually have to logout!) and make myself a member of the admin...oh, that group doesn't exist. Well, the root group seems to be the administrator in Linux, so I put myself in the root group. But it still doesn't work. Maybe I need to reboot to refresh my permissions? No, that doesn't work. So I've come to the determination that I have no clue what I'm doing and need to sit and read (you know, walk before you run). :)

I'm out of money right now, but a friend has suggested that I buy the Linux for Dummies book. In the meantime, is there any place you all can recommend I go for some general overview for n00bies?


All times are GMT -5. The time now is 06:21 PM.