LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-09-2006, 09:05 AM   #1
Perquisitor
Member
 
Registered: Jul 2004
Location: Panama City Beach, Florida
Distribution: Debian Etch
Posts: 150

Rep: Reputation: 15
Soundcard or settings not working for headset


Needing help troubleshooting a problem. I connected a headset (1/8 inch phone jacks) to my computer and had no problem using it for some time. Then my son used my system and either accidently broke the connector where the phone jack connects, or altered the settings so that now I can only hear through the headphones; the microphone does not work properly. I know it's not the headset because I can connect it to my other computer which uses XP and it works fine.

I have SuSe 10 and Alsa working. The soundcard (if you can call it that) is built-in to the motherboard. ASUSTeK M5455 PCI AC-Link Controller Audio Device.

I have attempted to make the correct settings in ALSA, but with no success, as I know very little about adjusting ALSA. I'm close to just purchasing a new soundcard, but would rather learn that a minor adjustment in the software would solve the problem.
Anyone have any troubleshooting suggestions?

Thanks in advance.
 
Old 08-09-2006, 02:47 PM   #2
simcox1
Member
 
Registered: Mar 2005
Location: UK
Distribution: Slackware
Posts: 794
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 30
So basically, the sound is coming through but not going out? If it is an alsa setting, try checking the settings in 'aumix' or 'alsamixer' or 'kmix' etc, to make sure the mic isn't muted. You can then store the settings with the command 'alsactl store', as root.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Trying to get my soundcard working CJC252 Ubuntu 8 11-11-2005 05:20 PM
somebody help me get my soundcard working barleykorn Linux - Hardware 9 03-15-2005 02:52 PM
Logitech USB headset not working under aRts with a VIA onboard audiochipset. cgranade Linux - Hardware 0 07-28-2004 08:39 PM
Headset slot non-working with alsa vexer Linux - Software 0 01-06-2004 06:05 PM
Soundcard not working nexx_au Linux - Hardware 1 01-04-2004 03:23 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 05:00 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration