LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-02-2008, 02:56 PM   #1
deep0410
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2008
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Question sound problem


hi all,
i have just installed debian. i also have xp installed on the system. i m not getting any sound in linux while it is perfect in windows...what to do??
 
Old 08-02-2008, 05:51 PM   #2
bashyow
Member
 
Registered: Jun 2008
Location: uk
Distribution: Slackware 12.1, AND IM LOVIN EVERY MINUTE OF IT, JERRY! :D
Posts: 122

Rep: Reputation: 15
first thing to try is open a terminal (there should be an entry in a menu on your desktop somewhere for this), then type 'alsamixer', bring all the levels up, then unmute your card by toggling the 'M' key on your keyboard. its best to have an mp3 playing in your media player while trying this.

then once you have sound, press the escape key (top left) go back to the terminal, then as root, type 'alsactl_store' to save your changes.

Last edited by bashyow; 08-02-2008 at 05:53 PM.
 
Old 08-03-2008, 07:58 AM   #3
deep0410
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2008
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
i m using kdm as well as gdm as GUI and it has no command as 'alsamixer'

debian:/# alsamixer
bash: alsamixer: command not found
debian:/#

is there any possibility that linux could not detect the soundcard??
 
Old 08-06-2008, 04:47 AM   #4
resetreset
Senior Member
 
Registered: Mar 2008
Location: Cyberspace
Distribution: Dynebolic, Ubuntu 10.10
Posts: 1,340

Rep: Reputation: 62
no no - that just means the progam "alsamixer" is not there. can you type cat /proc/devices (i think) and see whther your card is listed? if it's not, there's not a driver for it and you have to get one.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
fc6 sound card problem(SigmaTel STAC9200),no sound,who can help me? weller Linux - Laptop and Netbook 4 02-10-2008 09:19 AM
Sound problem at openSuSE 10.2. Sound card unidentified perfectly Fakhri Linux - Hardware 0 04-29-2007 11:01 PM
i have problem with sound in ATI SB600 chipset,i not hear sound on it jodiedupri Linux - Hardware 0 01-26-2007 09:30 AM
5.1 sound problem (sound blaster live and suse) shadout Linux - Hardware 11 06-24-2005 01:46 AM
Sound problem after installing/uninstalling JACK sound server bastupungen Linux - Software 1 02-28-2004 01:50 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 08:23 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration