LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Newbie (https://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/)
-   -   sound card problem (https://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/sound-card-problem-307712/)

Dimi Tag 03-30-2005 05:17 AM

sound card problem
 
Hallo!

I have just installed Suse 9.2. I am now trying to work with a sequencer (rosegarden) but I can't.

It says that the jack server is not running. I tried to start Jack with QJackctr but it refuses to open. I went to Yast in order to reconfigure my souncard and I saw that it detects 2 Sound Cards. One configured (Ensoniq... - I think) and one not (Creative Audio PCI...). When I tried to configure the Creative I got an error message that says that the snd-ens1371 module could not be loaded and that I had to check the alsa package and run again alsaconf. I reinstalled alsa package with Yast and run alsaconf. Everything went ok. But still can't configure the Creative Sound Card and some programms say that I have to configure my sound card before starting.

Obviously I am new to Linux!! Please help!

Thanks in advance for your time!!

tavixor 03-31-2005 05:36 AM

maybe this helps you (not sure about your model)
http://www.alsa-project.org/alsa-doc...module=ens1371

vasudevadas 03-31-2005 08:07 AM

First, let's check that the sound system is working at all. Can you playback using xmms using the OSS output plugin? (Or any other standard audio application).

Dimi Tag 03-31-2005 02:13 PM

I can playback mp3 but not with xmms. only with amarok. when I open an mp3 with XMMS it doesn't do anything, it crashes and I cannot close it.

I checked the site of alsa but according to what it says I don't need to do that proceedure. I typed that command (modinfo soundcore) and as I understood I have the module.

vasudevadas 03-31-2005 02:54 PM

If you can get sound output from an application then it seems safe to say that your sound system is basically working.

I am surprised to hear that xmms hangs. Does it hang regardless of the output plugin used? (E.g. ALSA or OSS - press ctrl-P for the preferences window, see the Audio I/O Plugins tab). Or does it depend on the plugin?

evil_empire 03-31-2005 03:27 PM

Quote:

I can playback mp3 but not with xmms. only with amarok. when I open an mp3 with XMMS it doesn't do anything, it crashes and I cannot close it.
Looks like your xmms version has no mp3 decoder plugin.
Download and install a mp3 plugin for your xmms version and all will be fine.

Dimi Tag 03-31-2005 03:41 PM

I turned XMMS on, then CTRL-P. the audio output was to auto. i changed it to ALSA, double-clicked to an mp3 on the playlist and I got a message saying that my sound card is not configured properly or another application is preventing XMMS from playing. I changed again the output to OSS, again double-click and XMMS hanged! By the way how can I close it like I did with ctr-alt-del on windows?

Dimi Tag 03-31-2005 03:45 PM

Quote:

Originally posted by evil_empire
Looks like your xmms version has no mp3 decoder plugin.
Download and install a mp3 plugin for your xmms version and all will be fine.

I have to say that before the many experiments I did with the soundcard configuration, XMMS used to play mp3 normally!


Many thanks to everyone who helps me!

evil_empire 03-31-2005 04:02 PM

Well, check the mp3 plugin configuration on xmms. See anythings wrong there.

Dimi Tag 03-31-2005 04:26 PM

Everything seems to be ok in mp3 configuration. The plug-in is enabled, with 16bit,44khz,128kbps.

As far as I can understand everything is ok!

evil_empire 03-31-2005 04:35 PM

Quote:

By the way how can I close it like I did with ctr-alt-del on windows?
Just press Ctrl+Alt+Esc, the cursor will change into a skull, move the cursro to the application iwndow you want to kill and then left click.

Open a console, and then run "modprobe snd_pcm_oss" and then try playing an mp3 with xmms while the audio output is set ot OSS. Post back!

Dimi Tag 03-31-2005 04:43 PM

I did so an still XMMS hangs.

evil_empire 03-31-2005 04:57 PM

In XMMS, when the alsa is selected at ouput, click configuration(alsa output configuration) and select hw0,1(or something similar the last one) instead of the default in the drop down box. apply OK and then see.

Dimi Tag 03-31-2005 05:11 PM

Now it works!! XMMS plays mp3!!

Thank you very much!!

But what about Jack??

evil_empire 03-31-2005 05:21 PM

Quote:

But what about Jack??
???
details plzzz


All times are GMT -5. The time now is 07:16 AM.