LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-20-2006, 09:43 PM   #1
GNewbie
Member
 
Registered: Sep 2005
Distribution: (U/K/X)buntu 6.1 (newer box) / D*mn Small Linux (older box)
Posts: 314

Rep: Reputation: 31
SD Card Mount Problem


hi all,

the first time i inserted my secure digital, an icon showed up on my mepis desktop. when i inserted it several days later - nothing showed up.

how do i go about...

1. finding it
2. mounting it

any help is greatly appreciated.

tia...
 
Old 06-27-2006, 08:27 AM   #2
The_Outlander
Member
 
Registered: Aug 2004
Location: Australia
Distribution: Slackware 12.1
Posts: 235

Rep: Reputation: 30
This is how I went about solving the same problem.

Insert the card
$dmesg grep | tail
It should show sda or sdb or whatever.

Setup an entry in /etc/fstab for ongoing use. e.g.
/dev/sda1 /mnt/card vfat noauto,user,rw 0 0

Create a mount point, in this example /mnt/card
$mkdir /mnt/card
$chmod 777 /mnt/card or whatever permissions you require.

mount the device.

for details
$man mount
 
Old 06-27-2006, 01:12 PM   #3
GNewbie
Member
 
Registered: Sep 2005
Distribution: (U/K/X)buntu 6.1 (newer box) / D*mn Small Linux (older box)
Posts: 314

Original Poster
Rep: Reputation: 31
Quote:
Originally Posted by chesh
This is how I went about solving the same problem.

Insert the card
$dmesg grep | tail
It should show sda or sdb or whatever.

Setup an entry in /etc/fstab for ongoing use. e.g.
/dev/sda1 /mnt/card vfat noauto,user,rw 0 0

Create a mount point, in this example /mnt/card
$mkdir /mnt/card
$chmod 777 /mnt/card or whatever permissions you require.

mount the device.

for details
$man mount
update - i'm not sure what was wrong. i think it was probably a file system issue. once i made a fat partition, it auto picked up in mepis - no problems.

i can't repeat the problem, though. or, more accurately, i hope i never repeat theproblem again.

thanks for the help.

GN
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Mount problem - device already mounted or mount point busy zahoo Linux - General 7 08-28-2009 05:02 PM
NFS mount of smb mount of windows share: permission denied problem :( Bagatur Linux - Networking 4 07-07-2009 11:34 AM
DVD (auto)mount problem, gnome-mount, hal, Fedora C 5 lazarion Linux - Hardware 5 01-10-2007 04:45 AM
MP3 player - SD card reader mount problem Suse 9.2 FastestHamster SUSE / openSUSE 12 04-24-2006 01:54 AM
mount:not a directory. Suse dvd mount problem tzanis Linux - General 8 11-06-2005 11:30 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 03:34 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration