LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 07-11-2019, 09:47 AM   #1
HarishMooly
LQ Newbie
 
Registered: May 2018
Posts: 16

Rep: Reputation: Disabled
postfix smtp relay


Hi

My Name is Harish, from last two month am trying to configure my email id on gmail and Thunderbird, but am facing some issue.

I have one dedicated server , in this server i configured the postfix,

am trying to add this my email account in gmail,but i got following error

Authentication failed. Please check your username/password.
Server returned error: "DNS Error: 6041935 DNS type 'aaaa' lookup of smtp.xxxx.com responded with code NXDOMAIN 6041935 DNS type 'a' lookup of smtp.xxxx.com responded with code NXDOMAIN , code: 0"



please help me how to solve this issue.
 
Old 07-11-2019, 10:37 AM   #2
TB0ne
LQ Guru
 
Registered: Jul 2003
Location: Birmingham, Alabama
Distribution: SuSE, RedHat, Slack,CentOS
Posts: 21,587

Rep: Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685
Quote:
Originally Posted by HarishMooly View Post
Hi
My Name is Harish, from last two month am trying to configure my email id on gmail and Thunderbird, but am facing some issue.

I have one dedicated server , in this server i configured the postfix, am trying to add this my email account in gmail,but i got following error
Code:
Authentication failed. Please check your username/password.
Server returned error: "DNS Error: 6041935 DNS type 'aaaa' lookup of smtp.xxxx.com responded with code NXDOMAIN 6041935 DNS type 'a' lookup of smtp.xxxx.com responded with code NXDOMAIN , code: 0"
please help me how to solve this issue.
Did you read the error??? It's telling you that the DNS record of your server has a problem. Since you've been asking about postfix/exim for more than a year now, it's surprising you've not made any progress.
https://www.linuxquestions.org/quest...ss-4175630093/
https://www.linuxquestions.org/quest...ay-4175647215/
https://www.linuxquestions.org/quest...ue-4175629176/

And if this is the same mail server you've been working on for the past year, I doubt again you'll get much help...wanting postfix/exim to run on multiple IP addresses sure seems like you want to set up a spam server.
 
Old 07-11-2019, 01:03 PM   #3
HarishMooly
LQ Newbie
 
Registered: May 2018
Posts: 16

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Thanks for your reply

I know how to configure post-fix on multiple IP address, and i would like to tell you am not spammer ,,i know this is dns error, but am not able to troubleshot properly.

see if you know the answer please help me else keep quite and do your work .Dont comment on my work and all.


I hope i will receive positive answer in this form.


Thanks
 
Old 07-11-2019, 01:30 PM   #4
TB0ne
LQ Guru
 
Registered: Jul 2003
Location: Birmingham, Alabama
Distribution: SuSE, RedHat, Slack,CentOS
Posts: 21,587

Rep: Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685
Quote:
Originally Posted by HarishMooly View Post
Thanks for your reply
I know how to configure post-fix on multiple IP address, and i would like to tell you am not spammer
Right...because most legitimate people want to run mail services on multiple IP addresses.
Quote:
i know this is dns error, but am not able to troubleshot properly.
Again, you've been working with this for a good while now. What *HAVE* you done to actually troubleshoot, past posting it here, since you claim to have been working on this for TWO MONTHS??? The error is very plain: either your user ID/password is wrong, or you have a problem with your DNS entry for your server, and Gmail can't verify it. Correct your DNS problem, or give it the right credentials.
Quote:
see if you know the answer please help me else keep quite and do your work .Dont comment on my work and all. I hope i will receive positive answer in this form.
You come to a forum, tell people to be quiet and try to tell them what they can/cannot comment on, then say you want a "positive answer"??

Again, I find it hard to believe you're not a spammer, based on your previous posts. I also don't think you've done any troubleshooting at all, since there is a LOT of documentation on your error, giving a ton of hints and suggestions, all of which you can find with a brief internet search. Start by thinking about what an AAAA record is for, versus an A record. And there are even multiple tutorials on how to configure Postfix to use Gmail
https://easyengine.io/tutorials/linu...ix-gmail-smtp/

If you've been working on this for two months, why haven't you seen any of this???
 
Old 07-12-2019, 10:16 AM   #5
HarishMooly
LQ Newbie
 
Registered: May 2018
Posts: 16

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Hi

Thanks for your valuable information.

First of all you didn't understand my questions, i was mentioned in that i want to configure email id harish@xyz.com in Another Gmail accouint(ex harish@gmail.com), I know how to configure Postfix use gmail relay . AAAA record will point to ipv6, i have only ipv4, and i set proper dns record,mx,a,ptr record etc.


Please understand the question and then reply, if we not find the proper solution in google then we will post the query in forum.


solve the issue instead of passing rude and misdemean comment .

I dont have any hopes i will get proper solution in this forum,
 
Old 07-12-2019, 10:32 AM   #6
TB0ne
LQ Guru
 
Registered: Jul 2003
Location: Birmingham, Alabama
Distribution: SuSE, RedHat, Slack,CentOS
Posts: 21,587

Rep: Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685
Quote:
Originally Posted by HarishMooly View Post
Hi
Thanks for your valuable information.

First of all you didn't understand my questions, i was mentioned in that i want to configure email id harish@xyz.com in Another Gmail accouint(ex harish@gmail.com), I know how to configure Postfix use gmail relay . AAAA record will point to ipv6, i have only ipv4, and i set proper dns record,mx,a,ptr record etc.

Please understand the question and then reply, if we not find the proper solution in google then we will post the query in forum.
Nope, understood the question perfectly, thanks. And if you DID set the proper DNS record, you wouldn't be getting this error.
Quote:
solve the issue instead of passing rude and misdemean comment . I dont have any hopes i will get proper solution in this forum,
You have done NO TROUBLESHOOTING of your own, and coming to a volunteer forum and then **TELL PEOPLE** to "solve the issue" is plain rude. This is YOUR job...we are happy to help, but you have to show effort of your own. You have not. If you want others to solve your problems for you, then you should hire a consultant. The only one being rude is you.

You were asked very plainly what troubleshooting you've done...you did not respond, and still don't. Again, you have a DNS issue, and aren't showing us ANYTHING from your DNS troubleshooting which would let anyone even try to help you. And again, based on your previous posts, it seems like you're asking for help setting up a spam server, and have been working on this for more than a year....after a year, it's surprising you've not progressed any.
 
Old 07-12-2019, 10:39 AM   #7
TenTenths
Senior Member
 
Registered: Aug 2011
Location: Dublin
Distribution: Centos 5 / 6 / 7
Posts: 2,901

Rep: Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185
Quote:
Originally Posted by HarishMooly View Post
i set proper dns record,mx,a,ptr record etc.
No, you haven't configured DNS and A records correctly.

The second part of the error message also states that the A record can't be found.

Code:
Server returned error: "DNS Error: 6041935 DNS type 'aaaa' lookup of smtp.xxxx.com responded with code NXDOMAIN 6041935 
DNS type 'a' lookup of smtp.xxxx.com responded with code NXDOMAIN , code: 0"
My guess is that what you're trying to do is to have gmail fetch mail from "your" server and have it appear in your gmail account using the Check email from other accounts: in Settings > Accounts

gmail will look for an ipv6 record in preference and it's not found, and that's ok, but it's then gone on to look for an a record for smtp.xxxx.com and that hasn't been returned either. So you're getting the NXDOMAIN error. As you've decided not to include the actual domain you're trying to use then nobody here can assist you in troubleshooting why it doesn't resolve externally.
 
2 members found this post helpful.
Old 07-12-2019, 11:23 AM   #8
TB0ne
LQ Guru
 
Registered: Jul 2003
Location: Birmingham, Alabama
Distribution: SuSE, RedHat, Slack,CentOS
Posts: 21,587

Rep: Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685
Quote:
Originally Posted by TenTenths View Post
No, you haven't configured DNS and A records correctly.

The second part of the error message also states that the A record can't be found.

Code:
Server returned error: "DNS Error: 6041935 DNS type 'aaaa' lookup of smtp.xxxx.com responded with code NXDOMAIN 6041935 
DNS type 'a' lookup of smtp.xxxx.com responded with code NXDOMAIN , code: 0"
My guess is that what you're trying to do is to have gmail fetch mail from "your" server and have it appear in your gmail account using the Check email from other accounts: in Settings > Accounts

gmail will look for an ipv6 record in preference and it's not found, and that's ok, but it's then gone on to look for an a record for smtp.xxxx.com and that hasn't been returned either. So you're getting the NXDOMAIN error. As you've decided not to include the actual domain you're trying to use then nobody here can assist you in troubleshooting why it doesn't resolve externally.
Yep...OP was told that in the first reply. A brief search for the error explains exactly what's wrong, but the OP won't even say what troubleshooting has been done, past posting it here and telling us to solve his problem.
 
Old 07-12-2019, 11:36 AM   #9
TenTenths
Senior Member
 
Registered: Aug 2011
Location: Dublin
Distribution: Centos 5 / 6 / 7
Posts: 2,901

Rep: Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185Reputation: 1185
Quote:
Originally Posted by TB0ne View Post
Yep...OP was told that in the first reply. A brief search for the error explains exactly what's wrong, but the OP won't even say what troubleshooting has been done, past posting it here and telling us to solve his problem.
There are some times, and some OPs where eventually being told the same thing finally sinks in. I also pity the companies that employ / outsource to such people.
 
1 members found this post helpful.
Old 07-12-2019, 11:49 AM   #10
TB0ne
LQ Guru
 
Registered: Jul 2003
Location: Birmingham, Alabama
Distribution: SuSE, RedHat, Slack,CentOS
Posts: 21,587

Rep: Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685Reputation: 5685
Quote:
Originally Posted by TenTenths View Post
There are some times, and some OPs where eventually being told the same thing finally sinks in. I also pity the companies that employ / outsource to such people.
Indeed, but I don't feel TOO much pity for them...mainly because a good chunk of my companies revenue comes from folks getting us to straighten out what the "quality, certified outsourcing" contractors have done.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
554 5.7.1 Relay access denied Postfix Open Relay kryspek Linux - Software 5 04-26-2017 08:35 AM
Postfix Relay Getting Spammed Bad -- But no open relay... ihod2008 Linux - Server 1 07-26-2008 08:24 PM
SMTP "open relay" and SMTP AUTH aikempshall Linux - Security 3 10-11-2006 08:19 AM
Postfix as a mail relay (getting relay access denied) hypexr Linux - Software 3 09-13-2005 07:15 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 04:06 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration