LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 11-15-2015, 10:16 AM   #1
harunaadoga
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2014
Location: Hatfield, United Kingdom
Distribution: Centos
Posts: 24

Rep: Reputation: Disabled
partprobe error in LVM creation


Hello,
I have been trying to create am LVM, so far I added a new disk, created a 1GIB partition /dev/sdb4 using fdisk. The partition was created successfully but after using the partprobe command to commit changes to kernel, I get the following message:

Warning: Unable to open /dev/sr0 read-write (Read-only file system). /dev/sr0 has been opened read-only.

I am new to using Linux, any advice will be appreciated.
 
Old 11-15-2015, 05:18 PM   #2
rknichols
Senior Member
 
Registered: Aug 2009
Distribution: CentOS
Posts: 4,760

Rep: Reputation: 2207Reputation: 2207Reputation: 2207Reputation: 2207Reputation: 2207Reputation: 2207Reputation: 2207Reputation: 2207Reputation: 2207Reputation: 2207Reputation: 2207
That's normal. /dev/sr0 is your CD drive. If you run partprobe without specifying a device, it probes all block devices, including the read-only CD drive if there is a disk loaded. If you had run "partprobe /dev/sdb", you should not have seen that message.
 
1 members found this post helpful.
Old 11-15-2015, 05:33 PM   #3
harunaadoga
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2014
Location: Hatfield, United Kingdom
Distribution: Centos
Posts: 24

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Thanks for your reply, it's really helpful.
 
  


Reply

Tags
fdisk, lvm, storage


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LVM Creation using LUN sagar666 Linux - Server 6 07-05-2014 04:19 AM
[SOLVED] Creation of LVM in 32 bit rahul.buragohain Linux - Newbie 2 09-22-2013 02:30 AM
suse 11.2 domU creation on lvm fails seuchato SUSE / openSUSE 1 02-09-2010 07:19 AM
LVM snapshot creation error haertig Linux - Software 1 01-30-2006 10:14 PM
LVM creation in post installation lewkh Linux - Hardware 0 11-17-2004 10:52 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 11:52 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration