LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-06-2019, 07:23 PM   #1
magbest
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2019
Posts: 1

Rep: Reputation: Disabled
No Audio in front or rear jack - HDMI Audio working - Ubuntu 18.04


I am new to linux (specifically to ubuntu)


So, I have been dealing with this issue the last 3 days and i haven't gotten anywhere.

My audio jacks doesn't work, neither my digital output. HDMI audio does work, and USB audio too.

My motherboard is GA-Z270X-Gaming 9 (rev. 1.0) Link to the website of my motherboard

According to the manufacture, this motherboard has an integrated audio chip which is

1---CreativeŽ Sound Core 3D chip 2---2 x JRC NJM2114 and 1 x TI Burr BrownŽ OPA2134 operational amplifiers 3---Support for Sound Blaster ZxRi 4---High Definition Audio 5---2/5.1-channel 6---Support for S/PDIF Out

The jacks and the digital audio work very well under windows, but not in ubuntu 18.04

The card is recognized by the system and is on:

sudo lspci -v | grep -A7 -i "audio" 00:1f.3 Audio device: Intel Corporation 200 Series PCH HD Audio Subsystem: Gigabyte Technology Co., Ltd 200 Series PCH HD Audio Flags: bus master, fast devsel, latency 32, IRQ 133 Memory at ed720000 (64-bit, non-prefetchable) [size=16K] Memory at ed710000 (64-bit, non-prefetchable) [size=64K] Capabilities: [50] Power Management version 3 Capabilities: [60] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+ Kernel driver in use: snd_hda_intel Kernel modules: snd_hda_intel

sudo aplay -l **** List of PLAYBACK Hardware Devices **** card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 0: CA0132 Analog [CA0132 Analog] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 1: CA0132 Digital [CA0132 Digital] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 3: HDMI 0 [HDMI 0] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 7: HDMI 1 [HDMI 1] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 8: HDMI 2 [HDMI 2] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 9: HDMI 3 [HDMI 3] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0 card 0: PCH [HDA Intel PCH], device 10: HDMI 4 [HDMI 4] Subdevices: 1/1 Subdevice #0: subdevice #0

Now, I have try numerous configurations and also some kernel fixes, but non of them worked. I really don't care about the digital output at this point, i just want my jacks to work.

I have all the alsa drivers and also pulse audio installed.

Please help! I am at a point of just give up and install windows. Which i really really really really don't want to do. I love my conky and pantheon set up T..T
 
Old 01-07-2019, 06:57 AM   #2
rtmistler
Moderator
 
Registered: Mar 2011
Location: USA
Distribution: MINT Debian, Angstrom, SUSE, Ubuntu, Debian
Posts: 8,786
Blog Entries: 13

Rep: Reputation: 3961Reputation: 3961Reputation: 3961Reputation: 3961Reputation: 3961Reputation: 3961Reputation: 3961Reputation: 3961Reputation: 3961Reputation: 3961Reputation: 3961
Have you checked to see if the sound is muted or if the volumes are all set to zero?

It's a very typical sound problem to encounter. The rest of the information seems normal to me.
 
Old 07-11-2020, 08:28 PM   #3
tecnicasopr
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2020
Posts: 1

Rep: Reputation: Disabled
The Creative CA0132 Audio Codec is included in the following Audio Cards: Sound Blaster Z, ZxR, Recon 3D, Recon 3Di and ours, (which is not fully supported yet) ZxRi.
The person who made this possible is known with the user name: Conmanx360.
I ask him what happened to the ZxRi support. He said that he doesn't knows if someone even ended trying it (during those days they where not many motherboards with ZxRi). He also mentioned that the ZxRi is very close to Recon 3Di but that there is some specific things that ZxRi does differently. He suggest me to try setting the quirk to Recon 3Di to check if it functions properly.
My motherboard is a Gigabyte GA-Z170-Gaming G1 which uses the same audio as the GA-Z270-Gaming 8 and GA-Z270-Gaming 9.
I also tried this motherboard with macOS but it's also not fully supported yet, although almost all ports works.
Making this work is a lot of time consuming. When I find more info and tools I will give it another try. Maybe we are lucky and this talent user finish supporting CA0132 with ZxRi.
If you found out something else, please let me know. I'm going to keep searching to see if there is something new related to this particular sound card. I hope we succeed. Cheers.
PD. At least I have Digital Out working with Ubuntu Studio 18.04 LTS

Last edited by tecnicasopr; 07-14-2020 at 09:40 PM.
 
Old 07-12-2020, 04:58 AM   #4
ondoho
LQ Addict
 
Registered: Dec 2013
Posts: 14,890
Blog Entries: 9

Rep: Reputation: 4206Reputation: 4206Reputation: 4206Reputation: 4206Reputation: 4206Reputation: 4206Reputation: 4206Reputation: 4206Reputation: 4206Reputation: 4206Reputation: 4206
Have you tried aswitching to another sound card in your mixer gui?

Oh, and please use code tags for code & output.
 
Old 07-12-2020, 07:53 PM   #5
frankbell
LQ Guru
 
Registered: Jan 2006
Location: Virginia, USA
Distribution: Slackware, Ubuntu MATE, Mageia, and whatever VMs I happen to be playing with
Posts: 16,395
Blog Entries: 27

Rep: Reputation: 4921Reputation: 4921Reputation: 4921Reputation: 4921Reputation: 4921Reputation: 4921Reputation: 4921Reputation: 4921Reputation: 4921Reputation: 4921Reputation: 4921
If you have not already done so, install the Pulse Audio Mixer (pavucontrol--it's in the repos). It gives much more granular control over input and output streams and devices.

You may find that those devices are muted under pavucontrol.
 
Old 07-21-2020, 07:42 AM   #6
Weidenwiesel
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2020
Posts: 1

Rep: Reputation: Disabled
Heya, just completely switched to Linux from Win10 after I finally snapped in rage (the start menu broke, again, for the 100000th time) and this was the first thing I had to fix for myself and I found the solution.

Open alsamixer via bash (as user) and select your sound card by pressing F6.
Scroll (horizontally) through the available options until you find an entry that represents your line-out / headphone jack. In my case there is a LO / HP and a HP/Speaker switch (that switches between the two as preferred output sinks).
Unmute the devicou you want to use and/or switch the output to the desired output.

Sadly, if you want to use hdmi or the back line-out again you'll have to repeat these steps. Auto-detection when you plug anything in or out just doesn't work with this card.
But you can probably write a bash script to do that for you...

Cheers!

Last edited by Weidenwiesel; 07-21-2020 at 09:15 AM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How do I play separate audio streams through both rear and front jacks? Solitivity Linux - General 6 01-30-2016 04:01 PM
pulse audio can't split rear and front jack output orthusaku Linux - Software 6 03-30-2014 11:18 AM
[ProLiant MicroServer, ATI R6xx HDMI, Digital Out, HDMI] No HDMI sound at all vnatius Linux - Hardware 15 08-16-2012 01:09 PM
[SOLVED] Front Audio Jack not Working - Mandriva 2010 abbhishek Linux - Hardware 2 04-04-2010 06:05 AM
Sound out Rear but not Front or center speakers garyjm Linux - Hardware 3 09-16-2003 06:58 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 04:10 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration