LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Linux Power User Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 02-29-2004, 08:13 PM   #1
goulartca
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2003
Location: USA
Distribution: Suse 9.1
Posts: 16

Rep: Reputation: 0
K8VT800(Pro) Motherboard - Sound Card (Realtek ALC658)


I just purchased a new box with the Gigabyte K8VT800 (Pro) motherboard and the Athlon 64 processor. This motherboard includes the Realtek ALC658 on-board sound card. This sound card uses the AC97 codec.

The Suse 9.0 installation process (using 2.4.21-192-athlon kernel) recognized everything, including the sound card and serial ATA drive (Western Digital 80Gb). The SATA worked right off with no problems.

Although, in theory (according to YAST), the sound card is configured and available, I can not generate any system sounds or play an audio CD. I get no error messages, it simply doesn't work.

The drivers installed are:
Driver Info #0:
Driver Info: snd-via686,snd-via8233

Has anyone experienced something like this?

Thanks in advance,

Cesar
 
Old 02-29-2004, 08:27 PM   #2
verdeboy2k
Member
 
Registered: Jan 2004
Location: /dev/random
Distribution: Gentoo amd64, CrunchBang amd64
Posts: 350

Rep: Reputation: 32
Do you use ALSA? I use ALSA on the same kind of integrated sound card (different model motherboard though). The sound is sometimes has some static in pure-ALSA mode, but is fine using OSS compatability extensions. This could be a SuSE thing though, i use slackware. In any case try installing a different sound driver and see what happens, as you describe the situation it couldn't make the situation any worse . EDIT I just realized something, is your sound muted? I remember on my computer, ALSA fired up for the first time with all channels muted. If this is the problem you'll probably slap yourself with a wet salmon; but, hey, its not something major! /EDIT

Last edited by verdeboy2k; 02-29-2004 at 08:36 PM.
 
Old 03-01-2004, 05:33 PM   #3
goulartca
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2003
Location: USA
Distribution: Suse 9.1
Posts: 16

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks for your reply.

I kept trying different things yesterday after I left this message on the board and actually managed to completely hose my system Since it was a new box, I decided to just start over and the second time around the sound card worked fine. You though about it being mute was correct though and in both cases I had to play with the mixer to get it to work. Makes no sense to me.

Now that the sound is working I will spend some time (and brain cells) on getting my Officejet 6110xi all-in-one printer/scanner/fax working... We'll see how that goes.

Thanks again.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No sound in ENEMY TERRITORY with SUSE 9 Pro and ALC650 REALTEK soundcard... treleo Linux - Games 2 10-20-2005 03:58 AM
Configuring RealTek Sound Card hisdoulos Linux - Newbie 1 04-17-2005 06:07 PM
Realtek Sound Card Help ajss Linux - Laptop and Netbook 2 03-19-2005 01:25 PM
No sound with GA-8IPE 1000 Pro motherboard PhilTR Linux - Hardware 25 07-15-2004 08:30 PM
VIA sound card and Realtek ethernet card teamstatic84 Linux - Hardware 4 12-31-2003 09:18 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 11:12 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration