LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-06-2006, 05:45 PM   #1
Leela77
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2005
Location: Germany/UK
Distribution: mandriva
Posts: 13

Rep: Reputation: Disabled
Jack server cannot be connected as client when opening Rosegarden


Hello,

I am running Mandriva2005, and have a slight problem(s), i.e. sound usually works alright apart in Rosegarden. I have downloaded jack as well, if I type jack in a terminal it outputs following:
This is jack 3.0.0 (C) 2003 Arne Zellentin <zarne@users.sf.net>
*debug* global_cf: {}
*debug* user_cf: {}
*debug* argv_cf: {}
*debug* username is xxxx
*debug* hostname is xxxx
*debug* mail is xxxx
*warning* charset has no effect without a char_filter
*debug* multi_mode:0
Traceback (most recent call last):
File "/usr/lib/python2.4/site-packages/jack_functions.py", line 110, in gettoc
exec(jack_helpers.helpers[toc_prog]['toc_fkt'])
File "<string>", line 4, in ?
error: (5, 'Input/output error')
Trouble reading the disk's TOC. If you already ripped the CD, you'll have to
cd into the created directory which is either named after the CD's title
or still called jack-xxxxxxxx (xxxxxxxx is a hex number).

...have not the slightes clue what this all means.

When I type Rosegarden it opens Rosegarden but it gives me an error message with:

23:39:00.108 Statistics reset.
23:39:00.167 Startup script...
23:39:00.168 artsshell -q terminate
23:39:00.190 MIDI connection graph change.
23:39:00.706 Startup script terminated with exit status=256.
23:39:00.708 JACK is starting...
23:39:00.709 /usr/bin/jackd -R -dalsa -dhw:0 -r48000 -p1024 -n2
23:39:00.741 JACK was started with PID=31619 (0x7b83).
jackd 0.99.0
Copyright 2001-2003 Paul Davis and others.
jackd comes with ABSOLUTELY NO WARRANTY
This is free software, and you are welcome to redistribute it
under certain conditions; see the file COPYING for details
cannot lock down memory for jackd (Cannot allocate memory)
loading driver ..
apparent rate = 48000
23:39:00.972 MIDI connection change.
creating alsa driver ... hw:0|hw:0|1024|2|48000|0|0|nomon|swmeter|-|32bit
control device hw:0
configuring for 48000Hz, period = 1024 frames, buffer = 2 periods
Couldn't open hw:0 for 32bit samples trying 24bit instead
Couldn't open hw:0 for 24bit samples trying 16bit instead
Couldn't open hw:0 for 32bit samples trying 24bit instead
Couldn't open hw:0 for 24bit samples trying 16bit instead
JACK: unable to mlock() port buffers: Cannot allocate memory
jack_create_thread: error -1 switching current thread to rt for inheritance: Unknown error 4294967295
cannot start watchdog thread
cannot load driver module alsa
23:39:01.029 JACK was stopped successfully.
23:39:01.053 MIDI connection graph change.
23:39:01.174 MIDI connection change.
23:39:02.879 MIDI connection graph change.
23:39:02.989 Could not connect to JACK server as client.

the shell outputs following:
PluginFactory::instance(ladspa): creating new LADSPAPluginFactory
[/home/xxxxx/.ladspa] [/usr/local/lib/ladspa] [/usr/lib/ladspa]
Warning: no locale found: /usr/share/locale/qjackctl_en_GB.qm
Rosegarden 4-1.0 - AlsaDriver - alsa-lib version 1.0.8
cannot read result for request type 13 from server (Connection reset by peer)
cannot send request type 1 to server
cannot read result for request type 1 from server (Broken pipe)

JackDriver::initialiseAudio - JACK sample rate = 48000Hz, buffer size = 1024
JackDriver::initialiseAudio - creating disk thread
JackDriver::initialise - failed to create main outputs!
AudioInstrumentMixer::destroyAllPlugins
cannot send request type 7 to server
cannot read result for request type 7 from server (Broken pipe)
JackDriver::shutdown - deactivation failed
done
AudioInstrumentMixer::~AudioInstrumentMixer
AudioInstrumentMixer::~AudioInstrumentMixer exiting

ALSA Client information:

62,0 - (Midi Through, Midi Through Port-0) (DUPLEX) [ctype2, ptype 2, cap 99]

Creating device 0 in Play mode for connection 62:0 Midi Through Port-0 (duplex)
Default device name for this device is MIDI output system device
Creating device 1 in Record mode for connection 62:0 Midi Through Port-0 (duplex)
Default device name for this device is MIDI input system device
AlsaDriver::setCurrentTimer((auto))
Current timer set to "system timer"
AlsaDriver::initialiseMidi - initialised MIDI subsystem

AlsaDriver::setCurrentTimer((auto))
Current timer set to "system timer"
SoundDriver::getMappedDevice(0) - name = "MIDI output system device" type = 0 direction = 0 connection = "62:0 Midi Through Port-0 (duplex)" recording = 0
SoundDriver::getMappedDevice(1) - name = "MIDI input system device" type = 0 direction = 1 connection = "62:0 Midi Through Port-0 (duplex)" recording = 0
RosegardenGUIDoc::xmlParse (reader.parse()): 20ms elapsed
AlsaDriver::setMIDIClockInterval( 0.020833333R)
SoundDriver::getMappedDevice(0) - name = "MIDI output system device" type = 0 direction = 0 connection = "62:0 Midi Through Port-0 (duplex)" recording = 0
SoundDriver::getMappedDevice(1) - name = "MIDI input system device" type = 0 direction = 1 connection = "62:0 Midi Through Port-0 (duplex)" recording = 0
SoundDriver::clearAudioFiles() - clearing down audio files
AlsaDriver::setRecordDevice - successfully subscribed device 1 as record port

ALSA Client information:

62,0 - (Midi Through, Midi Through Port-0) (DUPLEX) [ctype2, ptype 2, cap 99]

SoundDriver::getMappedDevice(0) - name = "MIDI output system device" type = 0 direction = 0 connection = "62:0 Midi Through Port-0 (duplex)" recording = 0
SoundDriver::getMappedDevice(1) - name = "MIDI input system device" type = 0 direction = 1 connection = "62:0 Midi Through Port-0 (duplex)" recording = 1
AlsaDriver::setRecordDevice - attempting to subscribe (1) already subscribed


there might be a connection, but not quite sure. I have read through all concerning Rosegarden/sound issues but still it does not work properly, i.e. no sound output.

If anyone could help, I would be ever so much grateful.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rosegarden, jack, qjackctl error: "can't connect to server as client" deep_inda_jungl Mandriva 3 02-21-2007 12:45 AM
Quick rosegarden + jack + timidity howto Linux.tar.gz Linux - Software 0 04-22-2006 07:03 PM
jack and rosegarden cabinetcrafter Linux - Software 1 02-04-2006 09:37 PM
issues setting up rosegarden/JACK/ALSA jgams Linux - Software 7 04-20-2005 02:42 AM
when client connected to eth0 server freezes ichi Linux - Wireless Networking 5 03-26-2005 01:35 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 10:23 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration