Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!


  Search this Thread
Old 06-29-2006, 06:11 PM   #1
LQ Newbie
Registered: Jan 2006
Distribution: Ubuntu 7.04
Posts: 21

Rep: Reputation: 16
internet will not work in SuSE 10

I'm running suse 10 on my desktop computer and the internet was working fine out for awhile after I installed it. But then it stopped working and I really dont think I changed anything.

I have a Westell 327w modem/router and a linksys router(just using it as a switch). In linux I have kinternet running and nothing works. When trying to access the router using (in linux), it takes me to the linksys switch which it shouldn't, that one isn't being used as a router just a switch and DHCP is turned off on the linksys. When in windows on the same desktop everything works fine.

I can access the router on my laptop while having the linux computer on and in the LAN status of my router it shows the ip of my linux computer and the MAC of the nic, but it says inactive. I dont know what steps to take to see what the problem could be, any help would be appreciated. Thank you

i'm using verizon DSL which is PPPoE, and i have my username and password setup and connected in the router/modem. So i would think all that would have to be done is for linux to reconize the connection?

Last edited by cdc5205; 06-29-2006 at 06:21 PM.
Old 06-29-2006, 08:06 PM   #2
Senior Member
Registered: Feb 2006
Location: Austria
Distribution: Ubuntu 12.10
Posts: 1,142

Rep: Reputation: 49
you could try to ping the router, or connect to it via telnet (I suppose you tried with http, and something went wrong)

$ping" - abort with ctrl-c

I don't know about dsl, I have cable. But at least you will see if the connection to the rooter is the problem.
Old 06-30-2006, 01:30 PM   #3
Senior Member
Registered: Dec 2005
Location: United Kingdom
Distribution: Fedora , Ubuntu, Slackware-Current
Posts: 1,491

Rep: Reputation: 52
As root from a terminal, type:

ifconfig eth0 up
This should activate your NIC card if for some reason it was deactivated. It is not impossible for an NIC to become disable for some unknown reason.

Then ping the router after running the above command.

Hope this helps

Old 07-01-2006, 12:12 AM   #4
LQ Newbie
Registered: Jan 2006
Distribution: Ubuntu 7.04
Posts: 21

Original Poster
Rep: Reputation: 16
The NIC is active, and gets an IP I can ping the router, but it's the wrong router, its the one that dhcp is disabled on, its not reading the router that connects to my dsl connection. The linksys's router is turned off and only used as a switch. I ran ifconfig eth0 up and it was up, i the did ifconfig eth0 down and then did it up again and still nothing. The NIC is active the router that i'm hooked to works fine while in windows. I can get to the via http, but it takes me to the linksys instead of the westell, like it should. And doesn't on my windows machines.

I'm not even directly connected to the Linksys. It goes, Westell modem/router - linux box is hooked directly to that router and another cable runs off that and runs to my basement to the linksys switch which feeds a personal server and another desktop computer. When I unplug the cable plugged into the westell that feeds as the linksyss uplink, i cannot ping So it's not seeing that router, is that router issue or a linux issue?


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Suse 9.3 + HomePNA internet doesn't work? Submin Linux - Networking 0 11-12-2005 08:24 AM
SUSE 9.2 Internet via LAN does not work luchticha SUSE / openSUSE 9 11-01-2005 06:27 AM
Cable Internet won't work with Suse 9.1 Personal Fresh Install RazielX SUSE / openSUSE 6 01-23-2005 12:57 AM
Why doesn't my internet work? Suse 9.1 jshaulis Linux - Wireless Networking 21 08-19-2004 11:17 AM
Internet doesnt work w/SuSE 9 cbjhawks Linux - General 3 01-18-2004 01:54 PM > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 05:45 PM.

Main Menu
Write for LQ is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration