LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (/questions/)
-   Linux - Newbie (https://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/)
-   -   Hard Drive Size incorrect/Wont partition (https://www.linuxquestions.org/questions/linux-newbie-8/hard-drive-size-incorrect-wont-partition-537240/)

kitek 03-13-2007 08:41 PM

Hard Drive Size incorrect/Wont partition
 
Im running BlueQuartz/Centos 4.4. I have a Seagate 300gb hard drive in it. I when I set box up, I don't think I paid attention to the partitions and let it automatically set them up. Boy was that dumb! I have only 7 domains hosted on it. I was browsing through webmin and noticed that the drive was on partitioned to 32gb. I installed qparted and it shows that the drive is 300gb however I don't get any option to partition it. It only gives options to format. This drive did have Windows XP Server on it prior in another machine of course I had to use the Seagate drive tools to partition it over 120 gigs or what ever the max was... When the box boots it dosent seem to be booting the tool however could this have something to do with this problem? Hopefully I don't have to reformat the drive? Any help would be great.

pixellany 03-13-2007 11:28 PM

This is a little hard to follow---but I think I am reading that you have CentOS running....

Please do "fdisk -l" and post the results here. Also, what is "Blue Quartz"

kitek 03-14-2007 12:28 AM

Quote:

Originally Posted by pixellany
This is a little hard to follow---but I think I am reading that you have CentOS running....

Please do "fdisk -l" and post the results here. Also, what is "Blue Quartz"

Blue Quartz is a Control Panel from hosting.

http://www.nuonce.net/

fdisk -l


@host1 ~]# fdisk -l

Disk /dev/hda: 33.8 GB, 33820284928 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4111 cylinders Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/hda1 * 1 13 104391 83 Linux
/dev/hda2 14 4111 32917185 8e Linux LVM

windycity_linux 03-14-2007 01:04 AM

it could be the BIOS's ability to detect the HD of that size (you may have already experienced that when the HD had windows xp server and u used seagate drive tools to boot; but since you switched to linux you may have erased the dynamic drive overlay (DDO) software aka seagate drive tools). you should check the BIOS setup to see how the HD is detected. Also Seagate do have a linux tool to check your HD. Here is a link http://www.seagate.com/ww/v/index.js...00dd04090aRCRD

Now i think you may have two options:
1. update the BIOS and see if the BIOS detects the HD correctly.
2. try using a DDO software from seagate like diskwizard even though i am not sure if they have a linux compatible tools. You can also use tools described here
http://www.linux.com/howtos/Large-Disk-HOWTO.shtml#toc9

pixellany 03-14-2007 06:20 AM

I thought that fdisk -l would show you the raw disk without regard to something that might havebeen put on it????

For Kitek: What is this computer?? Anything recent is going to be able to read a 300GB drive.....

kitek 03-15-2007 09:14 PM

The BIOS does see the HD as a 300gb drive. The computer is a P4 1.7 so it has a few years on it. But it does seem like a hardware problem...? If I try an find a BIOS upgrade, will I have to somehow backup the HD and reformat the drive?

pixellany 03-15-2007 09:47 PM

If the BIOS sees all 300GB, then its hard to see how a BIOS upgrade is going to help.......

I would try several things: Boot from various "live CD" distros--and from a Windows install disk--AND from something like the Ultimate boot CD. See if everything sees the drive the same.

You could also "wipe" the disk with something like DBAN and see what that does.

Quakeboy02 03-15-2007 10:10 PM

Is this a Seagate ST-380011A? It seems to have a 33.8GB limit jumper. Do you have that jumper enabled for some reason?

http://www.seagate.com/support/disc/...st380011a.html

Quote:

On drives greater than 33.8GB, Limit Capacity jumper changes total
available sectors as reported via Identify Drive data words 60-61 to
33.8GB to solve issues with certain BIOS during power on. The ATA
Read Native Max command will report true full capacity. The ATA
Set Max command will restore true full capacity to the operating
system drivers. Third party partitioning software may be needed to
achieve full capacity when using this option jumper.
Added:
It looks like there are a lot of drives with the 32GB (33.8) jumper.

pixellany 03-16-2007 10:10 AM

Quote:

Originally Posted by Quakeboy02
It looks like there are a lot of drives with the 32GB (33.8) jumper.

Where is this jumper?? I've never seen such a thing?

And, if it is the jumper, why does the BIOS see all 300GB?

kitek 03-16-2007 12:51 PM

Its a Seagate ST3300631A

Quakeboy02 03-16-2007 01:26 PM

Quote:

Where is this jumper?? I've never seen such a thing?
http://www.seagate.com/support/disc/...a_72008_pm.pdf

Quote:

And, if it is the jumper, why does the BIOS see all 300GB?
I agree, this is troubling.

kitek 03-17-2007 08:00 PM

Quote:

Originally Posted by pixellany
Where is this jumper?? I've never seen such a thing?

And, if it is the jumper, why does the BIOS see all 300GB?

I have made a mistake about the BIOS detecting the harddrive correctly. The BIOS is showing..

Type [AUTO]

Cylinders [1024]
Head [255]
Sector [63]
CHS Capacity [8422MB]
Maximum LBA Capacity [33820MB]

Multi-Sector Transfers [Maximum]
SMART Monitoring [Disabled]
PIO Mode [4]
ULTRA DMA Mode [5]


I check with ASUS's site for a BIOS update and it is the latest already on it. I believe it dates back to 2002. Hope this will help others help to figure this problem out or can suggest what I need to do.

Quakeboy02 03-17-2007 08:10 PM

"Maximum LBA Capacity [33820MB]"

pixellany 03-18-2007 10:26 AM

Quote:

Originally Posted by Quakeboy02
"Maximum LBA Capacity [33820MB]"

Was this intended to be helpful????

kitek;
Your latest post suggests that you may need to upgrade your MOBO. But first: Can you try this drive in another computer? You would not need to bolt it in--just connect and boot and see how the system sees it.

kitek 03-18-2007 01:24 PM

Quote:

Originally Posted by pixellany
Was this intended to be helpful????

kitek;
Your latest post suggests that you may need to upgrade your MOBO. But first: Can you try this drive in another computer? You would not need to bolt it in--just connect and boot and see how the system sees it.

Yes I had it in another machine prior. It had windows server on it and of course the first partition was 128BG then once it was installed I could add partition. Is it possible to do like the good ole days where we manually put in the cylinders, heads, and sectors?


All times are GMT -5. The time now is 05:47 PM.