LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Linux Power User Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-04-2004, 12:26 AM   #1
mattriley
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2004
Location: NE, US
Distribution: Mandrake 9.2
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
gqcam, vgrabbj install issues


I am running a_fresh install of Mandrake 9.2 and I'm trying to get an (ancient?) Logitech Express webcam working on it.

The cam works fine with the USB drivers that shipped with M9.2 (I plug the cam into the USB port and it places an icon for Gnomemeeting on my desktop - Gnomemeeting sees the camera fine and I get an image from it with no problems). My problem is that I use this box as a server for my home office and I want to have a real webcam app running on it as a daemon so that I don't have to be logged into it for things to work. My idea is to have images uploaded to an ftp server for archiving periodically throughout the day (my house was recently robbed - I lost two computers and TVs - and if it happens again I'd like to maybe have some evidence to catch the crooks).

Anyway, I downloaded gqcam to use with Poor Man's Cam and Stamp! but I can't seem to get gqcam to install.

I decompress the downloaded archive, cd into the directory where the files expanded to and type "make" and then it returns the following errors:

gcc `gtk-config --cflags` -DVERSION=\"0.9\" -c gqcam.c
/bin/sh: line 1: gtk-config: command not found
/bin/sh: line 1: gcc: command not found
make: *** [gqcam.o] Error 127

What do these errors mean and how do I go about fixing them?

I also tried vgrabbj but after I type "./configure" in the directory where I decompressed the archive to it returns errors like this:

loading cache ./config.cache
checking for a BSD compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking whether make sets ${MAKE}... yes
checking for working aclocal-1.4... missing
checking for working autoconf... missing
checking for working automake-1.4... missing
checking for working autoheader... missing
checking for working makeinfo... found
checking for mawk... mawk
checking for gcc... no
checking for cc... no
configure: error: no acceptable cc found in $PATH

Again, I don't really know what these things mean since I'm pretty green to compiling and such. Any help would be GREATLY appreciated.

TIA,
Matt
 
Old 12-10-2004, 12:23 PM   #2
jensjk
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2004
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Same gqcam install problem - solution?

I have exactly the same problems - is really noone able or willing to help us?
 
Old 12-12-2004, 04:40 PM   #3
jensjk
LQ Newbie
 
Registered: Dec 2004
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
Re: Same gqcam install problem - solution?

Quote:
Originally posted by jensjk
I have exactly the same problems - is really noone able or willing to help us?
Well, I got no help on this issue - but found gqcam as rpm by Google - and installed that with no problems, up and running now.
 
Old 11-16-2007, 11:12 AM   #4
yulliel
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2007
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
problems installing vgrabbj

Hello everyone.. im trying to run ./configure to install vgrabbj but get this error:
root@ts7000:~/vgrabbj-0.9.6# ./configure
loading cache ./config.cache
checking for a BSD compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether build environment is sane... yes
checking whether make sets ${MAKE}... yes
checking for working aclocal-1.4... missing
checking for working autoconf... missing
checking for working automake-1.4... missing
checking for working autoheader... missing
checking for working makeinfo... missing
checking for mawk... mawk
checking for gcc... gcc
checking whether the C compiler (gcc ) works... yes
checking whether the C compiler (gcc ) is a cross-compiler... no
checking whether we are using GNU C... yes
checking whether gcc accepts -g... yes
checking for a BSD compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether ln -s works... yes
checking for jpeg_set_defaults in -ljpeg... no
configure: error: *** jpeg library not found! P
please install the appropriate library ***

i already install all the dependencies i needed but i dont know how to solve this new problem.. please if you have any suggestion, let me know
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
gqcam problem ZaphyR Linux - Software 12 07-15-2005 09:45 PM
xawtv, vgrabbj and webcams doctorwebbox Linux - Software 0 03-19-2005 07:58 AM
Logitech Quickcam (USB OK - GQCAM doesn't find it) TroelsSmit Linux - Newbie 2 05-02-2004 05:29 PM
9.1 install issues sebvad Mandriva 2 09-10-2003 08:13 AM
quickcam/gqcam problems Goofee Linux - Hardware 3 08-24-2003 12:46 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 03:04 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration