LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-10-2013, 04:33 PM   #1
jazzo
Member
 
Registered: Jul 2012
Posts: 217

Rep: Reputation: Disabled
connecting lappy to tv after having installed bumblebee


HI chaps, I have finally managed to get around the installation of bumblebee to allow my laptop running ubuntu 12.04 to connect to the tv via hdmi cable. I think I have done everything I needed http://eternalvoid.net/tutorials/linux-optimus-gt650m/ but what now? I connected the lappy to the tv and I still get a "no signal" message. DO I have to run something when I plug it in? The link above at the very end says something like "If all went well, you can now run programs using your discrete NVidia card by launching them with the optirun command, like this:" so does it mean that I have to launch some program when I use the hdmi cable? ANy idea?
thanks
 
Old 05-10-2013, 04:53 PM   #2
schneidz
LQ Guru
 
Registered: May 2005
Location: boston, usa
Distribution: fc-15/ fc-20-live-usb/ aix
Posts: 5,150

Rep: Reputation: 887Reputation: 887Reputation: 887Reputation: 887Reputation: 887Reputation: 887Reputation: 887
i think the laptop has to boot up with the hdmi plugged in in order to enable hdmi output. some brands and models of laptop you have to hold down a blue function key and hit f4 or f11 in order for it to switch from the laptop screen to hdmi.
 
Old 05-10-2013, 05:20 PM   #3
jazzo
Member
 
Registered: Jul 2012
Posts: 217

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
thanks tried all that, no joy. ANy other idea? Is there any output I should check?
 
Old 05-16-2013, 04:45 PM   #4
jazzo
Member
 
Registered: Jul 2012
Posts: 217

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
SO I tried to find out what card I have:
Quote:
antobbo@antobbo-xps17-ubuntu:~$ sudo apt-get install nvidia-current
[sudo] password for antobbo:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
nvidia-current is already the newest version.
The following packages were automatically installed and are no longer required:
linux-headers-3.2.0-32 linux-headers-3.2.0-32-generic libllvm3.0:i386
Use 'apt-get autoremove' to remove them.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 10 not upgraded.
antobbo@antobbo-xps17-ubuntu:~$ lspci | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF106 [GeForce GT 555M] (rev ff)
The I run
Quote:
gksudo nvidia-settings
and got a nvidia configuration windows with a message though, saying:
Quote:
You do not appear to be using the NVIDIA X driver. Please edit your X configuration file (just run `nvidia-xconfig` as root), and restart the X server.
Needless to say I tried that:
Quote:
antobbo@antobbo-xps17-ubuntu:~$ sudo nvidia-xconfig
sudo: nvidia-xconfig: command not found
Why did I get that error?
 
Old 05-16-2013, 04:47 PM   #5
Timothy Miller
Moderator
 
Registered: Feb 2003
Location: Arizona, USA
Distribution: Debian, Fedora & Arch mostly.
Posts: 2,510

Rep: Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689
Can you post the output of lspci?
 
Old 05-17-2013, 02:15 PM   #6
jazzo
Member
 
Registered: Jul 2012
Posts: 217

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Hi thanks,
here's the output of the command
Code:
antobbo@antobbo-xps17-ubuntu:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200/2nd Generation Core Processor Family PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 05)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 05)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b5)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b5)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b5)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5 (rev b5)
00:1c.5 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 6 (rev b5)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 05)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation HM67 Express Chipset Family LPC Controller (rev 05)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 05)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 05)
01:00.0 VGA compatible controller: NVIDIA Corporation GF106 [GeForce GT 555M] (rev ff)
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Wireless-N 1030 (rev 34)
04:00.0 USB controller: NEC Corporation uPD720200 USB 3.0 Host Controller (rev 04)
0a:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller (rev 06)
antobbo@antobbo-xps17-ubuntu:~$
 
Old 05-17-2013, 02:30 PM   #7
TroN-0074
Senior Member
 
Registered: Dec 2011
Location: Michigan USA
Distribution: OpenSUSE 13.2 64bit-Gnome on ASUS U52F
Posts: 1,444

Rep: Reputation: 340Reputation: 340Reputation: 340Reputation: 340
Yo! man, Have you gone to the display settings in your computer while connected with/to the TV and select detect displays?

Your TV should be tune to the PC also on the remote look for AUX or INPUT and see the input number in the HDMI port
 
Old 05-17-2013, 03:28 PM   #8
jazzo
Member
 
Registered: Jul 2012
Posts: 217

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Yep TroN-0074 all done, no joy. I think there is a problem with my nvidia drivers, I think I must have blacklisted them when I followed the bumblebee installation procedure here http://eternalvoid.net/tutorials/linux-optimus-gt650m/, no idea. I thought the point of installing bumblebee was to get it to work with the tv but I haven't been able to do so. Any help will be much appreciated
 
Old 05-17-2013, 07:23 PM   #9
Timothy Miller
Moderator
 
Registered: Feb 2003
Location: Arizona, USA
Distribution: Debian, Fedora & Arch mostly.
Posts: 2,510

Rep: Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689
Bumblebee is to get optimus technology to work. The ability to switch between the embedded Intel graphics when doing non-intensive graphics work (basic desktop, internet), and then switching to the Nvidia graphics when the extra graphics horsepower is needed (games, anything 3d accelerated).
 
Old 05-18-2013, 06:03 AM   #10
jazzo
Member
 
Registered: Jul 2012
Posts: 217

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Ok thanks, so I suppose that if I connect my tv to the computer and then try first with the embedded graphics and then to the Nvidia graphics, one of them will work. SO question, how do I find out what I am using and how do I switch? Perhaps
Code:
lspci
tells me what I am currently using (Intel from the output above), so how do I do the switch?
thanks
 
Old 05-18-2013, 10:10 AM   #11
Timothy Miller
Moderator
 
Registered: Feb 2003
Location: Arizona, USA
Distribution: Debian, Fedora & Arch mostly.
Posts: 2,510

Rep: Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689
Well, it's supposed to automatically do the switch for you when it detects a 3d accelerated program being run. No idea what it uses for detection. As far as using the TV, do you have a hotkey to change monitors (usually FN+F8 or another F-key)?
 
Old 05-18-2013, 01:46 PM   #12
jazzo
Member
 
Registered: Jul 2012
Posts: 217

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
eh eh, it should but does it actually do it? No idea.
So does the lspci command helps me to understand whether the switch has actually happened or not? Like if I browser the internet and try to lspci and then I connect the cable and lspci should I get different output?

About the hotkey, well I usually try fn + f8 but don't forget this is a windows machine and then I have installed ubuntu on it, so not all the hotkeys might work.
 
Old 05-18-2013, 04:03 PM   #13
Timothy Miller
Moderator
 
Registered: Feb 2003
Location: Arizona, USA
Distribution: Debian, Fedora & Arch mostly.
Posts: 2,510

Rep: Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689Reputation: 689
The FN + F-keys are hardware keys. It tells the BIOS/EUFI to switch from display 1 to display 2, all the OS is needs to do is be able to detect it. However, not all models do they work with all outputs. I'm guessing there's probably something in the xorg.conf that's preventing it from displaying, but I'm not sure what could cause it.

lspci was just so I could see the full hardware listing of what your laptop had, it will not tell you which is being used, since they're both seen by your OS at all times.
 
Old 05-18-2013, 04:11 PM   #14
jazzo
Member
 
Registered: Jul 2012
Posts: 217

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Ok I see what you mean.
Quote:
I'm guessing there's probably something in the xorg.conf that's preventing it from displaying, but I'm not sure what could cause it.
Ok so I wonder whether anybody else has had this problem before, I mean, I am sure somebody did. COuldn't it be that something in this procedure http://eternalvoid.net/tutorials/linux-optimus-gt650m/ hasn't worked? Is there a way I can test both the embedded graphics and then the Nvidia ones to make sure that they work correctly?
 
Old 05-18-2013, 05:12 PM   #15
TroN-0074
Senior Member
 
Registered: Dec 2011
Location: Michigan USA
Distribution: OpenSUSE 13.2 64bit-Gnome on ASUS U52F
Posts: 1,444

Rep: Reputation: 340Reputation: 340Reputation: 340Reputation: 340
I have never had the experience to work with one of those video card but I did a search here are some results

http://www.webupd8.org/2012/08/get-h...ptimus-on.html
http://askubuntu.com/questions/10356...with-bumblebee
https://www.google.com/search?q=swit...w=1024&bih=633
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
[SOLVED] Problems connecting wirelessly with newly installed Fedora 14 r2g2btru Linux - Networking 2 01-06-2011 10:21 PM
Compiling kernel on AMD PC to be installed on old PentiumII lappy? linus72 Linux - General 6 11-15-2010 04:37 PM
Need help connecting to internet through ubuntu 8.04 installed through Wubi girsdeciple Linux - Newbie 2 07-09-2009 06:39 PM
Just installed Slackware 10.1, need help connecting to internet (DSL) i.of.the.storm Linux - Networking 1 08-31-2005 09:57 AM
Just installed Slackware 10.1, need help connecting to internet (DSL) and others i.of.the.storm Linux - Newbie 7 08-31-2005 05:42 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 06:51 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration