LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie
User Name
Password
Linux - Newbie This Linux forum is for members that are new to Linux.
Just starting out and have a question? If it is not in the man pages or the how-to's this is the place!

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-17-2006, 11:32 PM   #1
loti20
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Posts: 4

Rep: Reputation: 0
can't use desktops


i installed both the kde and gnome desktops for mandriva. for some reason, when i boot it only allows me to see the command prompts. at first, when i tried to enter a gui, it gave me an error like, "virtual size exceeds video memory. screens found, but not configured"or something like that. i went into the xorgconfig and change some of my monitor settings. i reduced the refresh rates, colors to 256, and resolution to the lowest possible. now when i boot i got "fatal server error: caught signal 11. server aborting". Obviously I have no clue what I'm doing. Can anyone help???
 
Old 08-18-2006, 02:38 AM   #2
Tinkster
Moderator
 
Registered: Apr 2002
Location: in a fallen world
Distribution: slackware by choice, others too :} ... android.
Posts: 23,067
Blog Entries: 11

Rep: Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910
Hi,

and welcome to LQ!

Can you tell me anything about the video-hardware, and which version of
Mandriva you're using? How old is the machine?



Cheers,
Tink
 
Old 08-21-2006, 08:50 PM   #3
loti20
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thanks for responding Tink. Here's the info about my graphics...

2X AGP (133 MHz Accelerated Graphics Port)
ATI 3D Rage LT Pro TM (64-bit Hardware Accelerated 3D Graphics)
2 MB 100 MHz SyncGraphics video memory (upgradable to 4 MB)
MPEG full-motion video playback
Maximum non-interlaced resolution of up to 1280 x 1024 (when supported by monitor)

I'm trying to load this on an old computer, a Compaq Presario 5050.

Hope that's helpful....

Thanks!
 
Old 08-22-2006, 01:51 AM   #4
Tinkster
Moderator
 
Registered: Apr 2002
Location: in a fallen world
Distribution: slackware by choice, others too :} ... android.
Posts: 23,067
Blog Entries: 11

Rep: Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910
Hmmm ... should work just fine, and give you either 800x600x24K
or 1024x768x16k with no problems (just judging by the RAM).

Can you boot to runlevel 3 (type 'init 3' on your grub/lilo prompt)
and run 'X -configure' manually?


Cheers,
Tink
 
Old 09-01-2006, 10:22 PM   #5
loti20
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
still nothing

so i typed "init 3" and this is what came up...

INIT:Switching to runlevel: 3
Stopping dm: [OK]
Starting cpufreq: Probing cpufreq modules: [FAILED]
[FAILED]

Not sure what this means. Any help? I could really use some hints and tips about doing things from the command screen. I still can't get my desktops to come up. I'd like to be able to do things from both the command environment and the desktops. Any help would be greatly appreciated!! I am a complete noobie!!! lol
 
Old 09-01-2006, 10:49 PM   #6
loti20
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2006
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: 0
permission denied

Also,I've tried accessing several files such as /etc/inittab, /etc/sysconfig/system, /var/log/Xorg.0.log and I keep getting the message Permission denied. I'm getting somewhat frustrated. Did I install this incorrectly?? Should I reinstall?? Someone please help!
 
Old 09-01-2006, 11:15 PM   #7
Tinkster
Moderator
 
Registered: Apr 2002
Location: in a fallen world
Distribution: slackware by choice, others too :} ... android.
Posts: 23,067
Blog Entries: 11

Rep: Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910Reputation: 910
Quote:
Originally Posted by loti20
Also,I've tried accessing several files such as /etc/inittab, /etc/sysconfig/system, /var/log/Xorg.0.log and I keep getting the message Permission denied. I'm getting somewhat frustrated. Did I install this incorrectly?? Should I reinstall?? Someone please help!
You'll have to do these things as root, not as yourself.


And once you're there, and are root, try the X -configure


Cheers,
Tink
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
desktops daven1 Slackware 2 01-10-2005 08:17 PM
What are all the different desktops? SuSE_Surfer Linux - General 14 10-22-2003 11:21 PM
Do we really need desktops? softgun Linux - Software 21 07-14-2003 02:57 AM
4 desktops?? murshed Linux - Newbie 5 01-25-2003 09:42 AM
desktops thanko Linux - General 11 04-10-2002 11:04 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Newbie

All times are GMT -5. The time now is 09:10 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration