LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-15-2019, 06:04 AM   #1
stustd
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2019
Posts: 4

Rep: Reputation: Disabled
Ubuntu internet problem: connected to router, ping doesn't work (no problems with Android and Windows)


The internet connection problem with my Laptop (Ubuntu/Mate) has the following symptoms:
  • After reboot no internet connection problems whatsoever.
  • However, after suspend mode (e.g. closing the lid) and login:
    • From Linux console:
      • No ping response when pinging outside world (e.g. www.google.com).
      • Perfect ping response when pinging within local network.
    • No access to internet (e.g. browsing).
    • Laptop is connected (wired and wireless) to (Virgin Media Superhub 2) router (machine name with correct IP addresses mentioned in router's list);
    • Can successfully ping from the router to the outside world.
No internet connection problems with all other devices (Windows, Android). Help much appreciated.
 
Old 08-15-2019, 09:13 AM   #2
berndbausch
Senior Member
 
Registered: Nov 2013
Location: Tokyo
Distribution: Redhat/Centos, Ubuntu, Raspbian, Fedora, Alpine, Cirros, OpenSuse/SLES
Posts: 3,462

Rep: Reputation: 913Reputation: 913Reputation: 913Reputation: 913Reputation: 913Reputation: 913Reputation: 913Reputation: 913
Quote:
Originally Posted by stustd View Post
No ping response when pinging outside world (e.g. www.google.com).
Have you tried reaching an internet address such as 8.8.8.8 or 1.1.1.1?

My point being that your name resolution could have a problem.
 
Old 08-15-2019, 09:45 AM   #3
stustd
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2019
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Indeed, I think it's a nameserver problem. I can't reach the mentioned nameservers 8.8.8.8 and 1.1.1.1 by their IP addresses. Also, if I set these as nameservers in /etc/resolv.conf, after restarting the /etc/init.d/{networking,network-manager} the resolv.conf nameservers are reset to a local IP address (127.0.0.53)... (Also there are no nameservers specified in the router).
 
Old 08-15-2019, 09:54 AM   #4
stustd
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2019
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Also from the output of "systemd-resolve --status" I learn that it sees the ISP (Virgin Media)'s nameservers:

"""
Link 3 (wlp3s0)
...
DNS Servers: 194.168.4.100
194.168.8.100
"""

Yet something stop the machine to use them...
 
Old 08-15-2019, 11:31 AM   #5
michaelk
Moderator
 
Registered: Aug 2002
Posts: 19,036

Rep: Reputation: 2892Reputation: 2892Reputation: 2892Reputation: 2892Reputation: 2892Reputation: 2892Reputation: 2892Reputation: 2892Reputation: 2892Reputation: 2892Reputation: 2892
Not that I can provide an answer but I might be able to shed some light. There are several process going on in the background, dnsmasq is running as a DNS cache which is why your /etc/resolv.conf is a localhost IP address and network manager controlling your network connection.

Either one of those mibht be stopping or dazed and confused when your laptop hibernates and/or wakes up. Did restarting network manager fix the problem?
 
Old 08-15-2019, 11:46 AM   #6
stustd
LQ Newbie
 
Registered: Aug 2019
Posts: 4

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
I've decided to reboot and after suspending a few times everything keeps functioning as normal... All thanks for your help.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't ping external IP addresses or connect to internet although my WiFi says it's connected and I'm able to ping my router aa24577 Linux - Networking 4 04-20-2019 06:10 PM
Connected to router but cannot access internet/ssh/ping e.t.c sparkinson Linux - Networking 10 07-05-2013 09:54 AM
I cannot ping with command 'ping IP' address but can ping with 'ping IP -I eth0' sanketmlad Linux - Networking 2 07-15-2011 05:32 AM
Router cannot ping clients, but clients can ping router. Synt4x_3rr0r Linux - Networking 5 05-14-2009 11:55 AM
Wifi connected to router, ping to router ok, no webaccess. what is wrong? deepcore Linux - Wireless Networking 5 01-07-2008 01:59 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking

All times are GMT -5. The time now is 01:57 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration