LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-03-2003, 09:21 PM   #1
Neorio
Member
 
Registered: Jun 2003
Distribution: Debian
Posts: 110

Rep: Reputation: 15
Setting up basic DNS .... how to?


So far, I have got a client PC to fetch a webpage off a server running apache. However, since there is no DNS running on the server, I can only point the client browser to the server's IP address. I am not hooking the server into the internet... so don't worry about that.

I am looking at using BIND here, but I have no clue where to start. All i know is that I have to fiddle with the /etc/named.conf file SOMEHOW so that it can see a file where the IP information of my server is stored (I think). And I may have to edit /etc/resolv.conf..........

Since I'm a newbie.... can anybody walk me through this process?
 
Old 06-03-2003, 09:25 PM   #2
manthram
Member
 
Registered: Feb 2002
Location: Fairfax, VA
Distribution: RedHat 8, Mandrake9.1, Slack9
Posts: 456

Rep: Reputation: 31
you can start by reading this and if you have any problems after that you can come here with those specific issues

all the best
 
Old 06-03-2003, 10:28 PM   #3
Neorio
Member
 
Registered: Jun 2003
Distribution: Debian
Posts: 110

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Quote:
Originally posted by manthram
you can start by reading this and if you have any problems after that you can come here with those specific issues

all the best
Thanks for the link. It's really helpful.

I still can't get the damn thing started though. I checked to see where the root.hints was (and it's not there in RH9, it has name.ca instead though)

I tried making a file in the /var/named directory by copying the localhost file and re-editing it, and then I adjusted the conf file to suit... BUT it still doesn't work.

I am getting an error when I look in the named log: "Binding TCP socket: address in use".

Now what?
 
Old 06-04-2003, 02:34 AM   #4
Neorio
Member
 
Registered: Jun 2003
Distribution: Debian
Posts: 110

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Nah it's ok.

The client (windows) wasn't told where to find the DNS server! (Hence no page!)

The bind error happened when I tried to start it when it was already running!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Setting up a basic email server Elijah Linux - Networking 2 09-02-2005 02:40 AM
Recursive Servers basic question in DNS emailssent Linux - Networking 1 10-02-2004 10:01 AM
Basic DNS/DHCP question sporkfish Linux - Networking 5 07-14-2004 07:30 PM
Need some basic knowledge on how DNS work davidas Linux - Newbie 17 05-31-2004 07:02 PM
How to configure a basic DNS server? kikis Linux - Newbie 1 05-06-2004 09:51 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking

All times are GMT -5. The time now is 04:28 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration