LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-13-2005, 01:22 PM   #1
coolamit78
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: New Delhi, India
Distribution: RHEL AS 3/4, Windows XP
Posts: 546

Rep: Reputation: 31
LDAP and Courier-IMAP issues


Hi..

I'm facing 2 issues right now

1. I have configured openLDAP+Samba Server and can log in from a windows xp workstation to my samba domain. However, I cannot login from that particular user ID on my linux mailserver. I have infact used the posixAccount and sambaSAMAccount objectClass in the ldap schema. I haven't been able to figure out where I am going wrong. It would be great if someone can assist me in troubleshooting this issue

I tried to login with user 'jesse' and password 'jesse' and this is what was in '/var/log/messages'

Mar 13 23:51:03 mailserver login(pam_unix)[1729]: check pass; user unknown
Mar 13 23:51:03 mailserver login(pam_unix)[1729]: authentication failure; logname=LOGIN uid=0 euid=0 tty=tty1 ruser= rhost=

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2. I got qmail-ldap working after a lot of hard work. I then installed courier-imap but it was showing connection closed by foreign host when I tried to telnet at port 143. After checking the courier-imap logs, I found that courier was looking for the file 'imaplogin' in /usr/local/sbin, which wasnt there. I copied this file to /usr/local/sbin and courier-imap opened port 143 for telnet. But now, I cannot login by providing username 'jesse@mydomain.com' and password 'jesse'

[root@mailserver crclient]# telnet localhost 143
Trying 127.0.0.1...
Connected to localhost.
Escape character is '^]'.
* OK [CAPABILITY IMAP4rev1 CHILDREN NAMESPACE THREAD=ORDEREDSUBJECT THREAD=REFERENCES SORT QUOTA ACL ACL2=UNION] Courier-IMAP ready. Copyright 1998-2004 Double Precision, Inc. See COPYING for distribution information.
a login jesse@mydomain.com jesse
a NO Login failed.

These are the logs (domain name edited)

@4000000042347ff20c41795c tcpserver: status: 1/40
@4000000042347ff20c41a83c tcpserver: pid 2059 from 127.0.0.1
@4000000042347ff20c41b7dc tcpserver: ok 2059 mailserver.mydomain.com:127.0.0.1:143 :127.0.0.1::33054
@4000000042347ff20c41d71c DEBUG: Connection, ip=[127.0.0.1]
@40000000423480061f1df334 ERR: LOGIN FAILED, ip=[127.0.0.1]
@400000004234802033618aa4 ERR: LOGIN FAILED, ip=[127.0.0.1]
@400000004234802e339e7c34 tcpserver: end 2059 status 14
@400000004234802e339eaefc tcpserver: status: 0/40

ps -aux | grep imapd shows the following

[root@mailserver qmail-imapd]# ps -aux | grep imap
root 1774 0.0 0.0 1280 92 ? S 23:10 0:00 supervise qmail-imapd
root 1781 0.0 0.0 1340 104 ? S 23:10 0:00 tcpserver -v -HRl mailserver.mydomain.com -x/var/qmail/control/qmail-imapd.cdb 0 imap /usr/local/sbin/imaplogin /var/qmail/bin/auth_imap -d/var/qmail/bin/pbsadd /usr/local/bin/imapd ./Maildir/
qmaill 1782 0.0 0.0 1296 96 ? S 23:10 0:00 multilog t /var/qmail/log/qmail-imapd
root 2168 0.0 0.2 3496 624 pts/1 S 23:47 0:00 grep imap


I dont have much knowledge of courier-imap so i'm feeling stuck here...pls suggest

Thanx & Regards,

--amit
 
Old 03-16-2005, 02:48 PM   #2
coolamit78
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: New Delhi, India
Distribution: RHEL AS 3/4, Windows XP
Posts: 546

Original Poster
Rep: Reputation: 31
hi everyone...

resolved issue # 1...I figured out that it was related to pam authentication...i had to uncomment the binddn=....and bindpw=.... and put in my values and voila!....my user is now able to log in from virtual consoles.......

However, issue number 2 is bugging me....and i am desparate to get courier-imap working, so guys, pls lend a helping hand...

when i send a mail to jesse@mailserver.mydomain.com, this is what the qmail-imapd log (/var/qmail/log/qmail-imapd/current) says :

@40000000423885681d282a2c tcpserver: end 27582 status 0
@40000000423885681d28590c tcpserver: status: 0/40
@400000004238880905acef2c tcpserver: status: 1/40
@400000004238880905ad1a24 tcpserver: pid 28026 from 192.168.180.142
@400000004238880905ad2dac tcpserver: ok 28026 mydomain.com:192.168.180.142:143 :192.168.180.142::34694
@40000000423888092e7e3e9c DEBUG: Connection, ip=[192.168.180.142]
@400000004238882c196fecbc ERR: LOGIN FAILED, ip=[192.168.180.142]
@4000000042388832197a0e7c ERR: DISCONNECTED, ip=[192.168.180.142], time=11
@4000000042388832197f178c tcpserver: end 28026 status 0
@4000000042388832197f3e9c tcpserver: status: 0/40
@4000000042388954167630d4 tcpserver: status: 1/40
@400000004238895416765bcc tcpserver: pid 28082 from 192.168.180.142
@40000000423889541676733c tcpserver: ok 28082 mydomain.com:192.168.180.142:143 :192.168.180.142::34773
@4000000042388954308d6ba4 DEBUG: Connection, ip=[192.168.180.142]
@400000004238896000707aec ERR: LOGIN FAILED, ip=[192.168.180.142]
@400000004238896402068c0c ERR: DISCONNECTED, ip=[192.168.180.142], time=9
@4000000042388964020b5e6c tcpserver: end 28082 status 0
@4000000042388964020b7dac tcpserver: status: 0/40

My maillog (/var/log/maillog) says the following

Mar 17 01:02:03 mailserver qmail: 1111001523.206567 starting delivery 1: msg 363259 to local jesse@mailserver.mydomain.com Mar 17 01:02:03 mailserver qmail: 1111001523.206644 status: local 1/10 remote 0/255 Mar 17 01:02:03 mailserver qmail: 1111001523.319192 delivery 1: failure: Sorry,_no_mailbox_here_by_that_name._(#5.1.1)/
Mar 17 01:02:03 mailserver qmail: 1111001523.461849 status: local 0/10 remote 0/255 Mar 17 01:02:03 mailserver qmail: 1111001523.544403 bounce msg 363259 qp 28140 Mar 17 01:02:03 mailserver qmail: 1111001523.544525 end msg 363259 Mar 17 01:02:03 mailserver qmail: 1111001523.600528 new msg 363262 Mar 17 01:02:03 mailserver qmail: 1111001523.600722 info msg 363262: bytes 1003 from <> qp 28140 uid 508

I have tried a single install of courier-imap-3.0.8 as well as the new courier-authlib-0.55 + courier-imap-4.0.2 install, but none of them has worked so far......

I want courier-imap to authenticate thru ldap and allow my windows user 'jesse@mydomain.com' to log in using any mail client .....i dont know where i am making a mistake?

Pls help me out here.....i've kind of given up on this now....hope u guys understand my situation...

thanks...

--amit
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
qmail-ldap + courier-imap woes (imap capability) syahid Linux - General 1 10-12-2005 01:03 AM
Spamassassin using vpopmail/qmail/courier-imap config issues korozion Linux - Software 0 03-14-2005 05:29 PM
courier-imap + ldap + samba Sutekh Linux - Software 5 12-01-2004 12:17 AM
Using Perdition 1.13-2 with Postfix/LDAP/Courier IMAP topcat Linux - General 1 07-05-2004 03:44 AM
LDAP courier IMAP SquirrelMail Exim adamfowler Linux - Software 0 04-28-2004 08:31 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking

All times are GMT -5. The time now is 07:58 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration