LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Latest LQ Deals
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-14-2009, 06:37 PM   #1
smoothjc1
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2008
Distribution: Windows+Trying ubuntu
Posts: 14

Rep: Reputation: Disabled
Dsl on Dell latitude cpi a 366xt with a d-link dwl-G650 NOT working & can't fig out


I would like to eventually put DSL on my system and get away from windows and gain some speed, But I can't seam to fig out the networking thing.
This is what I have fig out so far about the D-link card and router,
Thank god for SIW for windows.
Network Adapters

Property Value

Device ID PCI\VEN_168CDEV_0013SUBSYS_32021186REV_01\001900
Status 0x19086ace Started
Problem 0x00000000 (0)
Capabilities 14 00 00 00
Config Flags 10 00 00 00
Class Net
Manufacturer D-Link
Hardware IDs PCI\VEN_168CDEV_0013SUBSYS_32021186REV_01
Compatible IDs PCI\VEN_168CDEV_0013REV_01
Class GUID {4d36e972-e325-11ce-bfc1-08002be10318}
Enumerator name PCI
Description D-Link AirPlus Xtreme G DWL-G650 Adapter
Driver Net\0003

Device Configuration File NET5211.INF
DriverDesc D-Link AirPlus Xtreme G DWL-G650 Adapter
AdHocBand 0
AdHocChannel 2437
AwakeTimePerf 200
beaconInterval 100
DelBSSIDList 0
bkScanEnable 0
CheckOurCard 1
ssid default
abolt 63
WiFiAdhoc 1
bssType 1
ccode US
clist
defaultKey 0
EncryptionAlg 2
FragThreshold 2346
HwTxRetries 4
privacyInvoked 0
QoS 0
rateCtrlEnable 1
RTSThreshold 2346
scanType 2
SwTxRetryScale 6
SmeEnable 1
DevLoader *ndis,*ntkern,*ndis
DeviceVxDs ar52119x.sys
EnumPropPages netdi.dll,EnumPropPages
aifs 2
cwmin 15
NetBand 28
InfPath NET5211.INF
InfSection ATHER_DEV_9013.ndi
NTMPDriver ar52119x.sys
ProviderName D-Link
DriverDate 10/17/2003
DriverVersion 2.1.3.1
MapRegisters 256
sleepMode 0
AntennaTx 0
antennaSwitch 0
tpc 0
shortPreamble 1
radioEnable 1
DriverSysTime 7(
DriverSysTimeI1 4a379cb0
DriverSysTimeI2 1c97528
MatchingDeviceId PCI\VEN_168CDEV_0013SUBSYS_32021186
CardCfgId bb15fb67-5b1f-4f5b-9888-c4ae44b7a95e
dot11DesiredTxRate 0
TransmitRate11a 0
TransmitRate11b 0
TransmitRate11g 0
rrrbg 0
dot11DesiredBSSID 00-11-95-40-54-71
AuthMode 2
WPA 0
EapSelection 0
DynamicSecurity 0
Certificate
CA
DomainName
LoginName
wpaEnabled 0
authType 0
key0
keyLength0 0
key1
keyLength1 0
key2
keyLength2 0
key3
keyLength3 0
NoReservedResourceKeyword 1

Link {4d36e972-e325-11ce-bfc1-08002be10318}
ClassProcessingOrder 00 00 00 D0

Installer netdi.dll
Icon -5
EnumDriverStack enumfile.dll,EnumNetDriverStack
----------------------------------------------------------------------------------------
Network info


Property Value
Ethernet Adapter
Description D-Link AirPlus Xtreme G DWL-G650 Adapter
Physical Address 00-0F-3D-68-A3-FF
DHCP Enabled No
DHCP Server N/A
IP Address 0.0.0.0
Subnet Mask 0.0.0.0
Default Gateway N/A
WINS Enabled No
Primary WINS Server N/A
Secondary WINS Server N/A

------------------------------------------------------------------------------------------
PCI

Bus/Dev./Func. Type Class Type Manufacturer Device Name Sub System Device Vendor Sub System Device Name
03 / 00 / 00 PCI Ethernet Atheros Communications Inc AR5212 802.11a/b/g Wireless Adapter D-Link Inc DWL-G650 AirPlus Xtreme G Adapter


If anybody can help I would appreciate it. Everything I do does not work
If I more info here just tell me and I will post it.
 
Old 01-15-2009, 12:09 AM   #2
dreamcarrior
Member
 
Registered: Nov 2005
Location: Waco, TX
Distribution: Fedora and DSL
Posts: 49

Rep: Reputation: 15
It seems that you are trying to use the wireless network with your router.

First, is your router working properly? If it is working properly before you switching to DSL, what you need to do is setting your router with wired cable, and turn on DHCP. Make sure that you know the SSID and WEP key. I would start with no WEP protection, and after verifying the network is functioning, I will then try the WEP or WPA protection.

Secondly, may you post your dmesg in your DSL? Maybe a "/sbin/lspci -n " would tell you if your DSL correctly detects the wireless card.
 
Old 01-16-2009, 03:43 PM   #3
smoothjc1
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2008
Distribution: Windows+Trying ubuntu
Posts: 14

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Yes the router is working, At least running windows. all computers connect to internet. it's only gives me problems when I put the live cd in and boot from that. dmesg lsbin/lspci -n, gives me (missing parameters)
 
Old 01-17-2009, 10:30 PM   #4
dreamcarrior
Member
 
Registered: Nov 2005
Location: Waco, TX
Distribution: Fedora and DSL
Posts: 49

Rep: Reputation: 15
/sbin/lspci

see what the output is. See if you can see the network card. I am assuming that you are using a pcmcia card.
 
Old 01-18-2009, 03:51 PM   #5
smoothjc1
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2008
Distribution: Windows+Trying ubuntu
Posts: 14

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Sorry Yes pcmcia card. And when I type /sbin/lspci in terminal (I assume you what me to use terminal)I get (no such file or directory). the dwl-g650 pcmcia card one of two lights is on. Usually they are both on and blinking in windows.
 
Old 01-18-2009, 11:45 PM   #6
dreamcarrior
Member
 
Registered: Nov 2005
Location: Waco, TX
Distribution: Fedora and DSL
Posts: 49

Rep: Reputation: 15
ok, this is good. I think DSL correctly identifies your network card.

Now, you need to connect your system to the network.

First, let's find out which is your network card.

sudo /sbin/iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
eth1 unassociated ESSIDff/any
...................................

you will see a list of network cards. In this situation, eth1 is the one of your wireless network card that will work.

sudo /sbin/iwconfig eth1 essid MY_ESSID key 1234567890 mode managed

pup -i eth1

Make sure you replace MY_ESSID with your network ssid, and 1234567890 to your encryption key.
 
Old 01-19-2009, 07:25 PM   #7
smoothjc1
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2008
Distribution: Windows+Trying ubuntu
Posts: 14

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
No encryption key, Open network, But with mac filters on, A neighbor was hacking (Borrowing) my network so I cut him him out using only our mac address's,
Do I type all of this in terminal

sudo /sbin/iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
eth1 unassociated ESSIDff/any. Or just this, sudo /sbin/iwconfig I am fig just that.

I will jump to dsl and post a reply in 10 to 20 min or sooner.
 
Old 01-19-2009, 08:21 PM   #8
smoothjc1
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2008
Distribution: Windows+Trying ubuntu
Posts: 14

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
sudo /sbin/iwconfig RETURNS THIS

IEEE 802.11g ESSID:""
mode: Managed Channel:0 Access Point: 00:00:00:00:00:00
Bit rate:0 kbs Tx-power:dbm Sensitivity=0/3
Retryff RTS thrff Fragment thrff
Encryption keyff
Power mangementff
Link quality:0/94 signal level:-95 dbm Noise level:-95
RX invalid nwid:0 RX invalid cypt:0 RX invalid frag:0
TX excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

Ok how do I copy & paste in Linux
Can I pause the load screen so I can write a couple things down, I did catch this

Insmod Ath_hal Loaded with warnings
there is about four more too.
 
Old 01-20-2009, 12:41 AM   #9
dreamcarrior
Member
 
Registered: Nov 2005
Location: Waco, TX
Distribution: Fedora and DSL
Posts: 49

Rep: Reputation: 15
ok, mac filter is fine as long as you set up your router correctly and make sure that your router does allow this specific network card to access the network. And I believe since your windows can access the internet with no problem, so you are fine on this.

To copy and paste in DSL (or all linux systems) you simply use your cursor to highlight the text, and then toggle to your text editor for example, nano, vim, ted, or any other places that allow you to input text, and use your mouse middle click to paste. Normally for a laptop, you can simultaneously press left and right buttons on your mouse to simulate the middle click to paste. However, this may not be the case and you may have to edit your x-server. In DSL, it is simple, you simply exit the x-windows, and in the prompt, xsetup.sh (if I remember correctly) and you will be able to setup your mouse.

"sudo /sbin/iwconfig" is the command that you will type to list your current network configuration.

To change the configuration, you will execute the following command.
"sudo /sbin/iwconfig eth1 essid Your_ESSID key off mode managed channel 6"
Once you hit enter, and then the next command will be "sudo /sbin/iwconfig" again to verify that you successfully updated the configuration.

I am assuming that your channel is 6, however, you need to verify that.
If you do a "sudo /sbin/iwlist eth1 scanning" it will list a number of networks surrounding you including the channels.

Once everything is set, you will execute "sudo pump -i eth1" to commit all changes and if nothing goes wrong, you will get your network access.

Let me know if you have any other questions.
 
Old 01-20-2009, 05:33 AM   #10
smoothjc1
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2008
Distribution: Windows+Trying ubuntu
Posts: 14

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Ohm ok this is what I got
SET failed on device eth1 ; No such device.
dsl@box:~$ sudo /sbin/iwconfig

lo no wireless extensions.


wifi0 no wireless extensions.


ath0 IEEE 802.11b ESSID:""

Mode:Managed Channel:0 Access Point: 00:00:00:00:00:00
Bit Rate:0kb/s Tx-Power:0 dBm Sensitivity=0/3
Retryff RTS thrff Fragment thrff
Encryption keyff
Power Managementff
Link Quality:0/94 Signal level:-95 dBm Noise level:-95 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0



dsl@box:~$ sudo /sbin/iwconfig eth0 essid default key off mode managed channel 6
Error for wireless request "Set ESSID" (8B1A) :
SET failed on device eth0 ; No such device.


dsl@box:~$ sudo /sbin/iwconfig eth1 essid default key off mode managed channel 0
Error for wireless request "Set ESSID" (8B1A) :
SET failed on device eth1 ; No such device.
 
Old 01-20-2009, 05:34 AM   #11
smoothjc1
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2008
Distribution: Windows+Trying ubuntu
Posts: 14

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
At least now I can copy & paste exactly what it says
 
Old 01-20-2009, 05:35 AM   #12
smoothjc1
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2008
Distribution: Windows+Trying ubuntu
Posts: 14

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Also It is a d-link router too
 
Old 01-20-2009, 10:57 AM   #13
smoothjc1
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2008
Distribution: Windows+Trying ubuntu
Posts: 14

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Cardmgr:[105] Starting version is 3.2.2
Cardmgr[105] Socket 1: cardbus hotplug device
insmod: warning loading /lib/module/2.4.31/net/ath_hal.0 will taint the kernel: non-GPL license-Propietary
insmod: See www.tux.org/kml/#export-tainted for information
insmod:module: ath_hal loaded with warnings
insmod:module: wlan loaded with warnings
insmod:module: ath_rate_sample loaded with warnings
insmod:module:ath_pci loaded with warnings
 
Old 01-20-2009, 10:57 AM   #14
smoothjc1
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2008
Distribution: Windows+Trying ubuntu
Posts: 14

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Sorry that was what I found on the loading screen
 
Old 01-20-2009, 05:07 PM   #15
dreamcarrior
Member
 
Registered: Nov 2005
Location: Waco, TX
Distribution: Fedora and DSL
Posts: 49

Rep: Reputation: 15
replace eth1 with your ath0 and try again.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Freespire or DSL on Dell Latitude CPI and CPX laptop freeze nudistrickk Linux - Laptop and Netbook 1 02-03-2009 02:38 PM
D-Link DWL-G650 (Atheros) Cardbus Adapter not working drj000 Linux - Wireless Networking 2 01-03-2006 10:19 PM
Dell Latitude CPi and SuSE 9.1 dl5rcw Linux - Laptop and Netbook 1 05-25-2004 01:52 PM
D-Link DWL-G650 not working. Help with madwifi install? vxdxbx Linux - Wireless Networking 1 02-27-2004 06:02 PM
Gigafast on Dell latitude CPi dkretz Linux - Laptop and Netbook 3 11-15-2003 04:58 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking

All times are GMT -5. The time now is 03:56 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration