LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-18-2005, 02:57 PM   #1
asouldja
LQ Newbie
 
Registered: May 2005
Posts: 11

Rep: Reputation: 0
default route takes a "name"


When I set my default route and do a netstat -r I get told that my default gateway is so4.ncccs.cc.nc ??

I don't do any kinky stuff to my network setup just plain static ip but it seems like if my dns is not set correctly then my box can't see my default route ?? ie it needs to be able to resolve the above mentioned name,, but when I do a nslookup of the above mentioned name it gives nothing ???
 
Old 05-18-2005, 03:24 PM   #2
cowanrl
Member
 
Registered: Dec 2004
Location: Western Pennsylvania, USA
Distribution: Red Hat
Posts: 150

Rep: Reputation: 15
The use of a host name for your default gateway is for display purposes only by the netstat command. The router will use the actual IP address in any routing operation.

Try doing a reverse lookup on the IP address with nslookup or dig and see if it returns the same host name.

If you look at the help for the netstat command, there may be a command line switch you can use to force it to display the IP address instead of the host name. I believe you can also use route -n to display the routing table and not do any name lookup.
 
Old 05-18-2005, 03:48 PM   #3
asouldja
LQ Newbie
 
Registered: May 2005
Posts: 11

Original Poster
Rep: Reputation: 0
thanks the -n worked, it was driving me nuts trying to resolve, dhcpd had changed my resolv.conf on another network,, imo netstat should never block on something like that by default, not for the routing table anyway.

Last edited by asouldja; 05-18-2005 at 03:50 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"route add default gw" - trouble Vijayasarathy Linux - Networking 2 03-23-2005 07:54 AM
Getting error: "ALSA device "default" is already in use by another program." brynjarh Debian 7 02-04-2005 11:45 AM
C program that takes input "FName|LName" and outputs to std out its_godzilla Programming 2 01-18-2005 10:26 PM
Route to subnet exists but I get "Network unreachable" when adding default route fciuffani Linux - Networking 4 08-18-2004 02:11 PM
Permanently set "route add" -host and default gw sacants Linux - Newbie 1 07-18-2003 04:04 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking

All times are GMT -5. The time now is 12:27 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration