LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 02-03-2010, 01:09 PM   #1
ritoban87
LQ Newbie
 
Registered: Jan 2010
Posts: 11

Rep: Reputation: 0
Can't run ns2.34 in ubuntu 8.10,urgently need help


I am using ubuntu 8.10.I have installed ns-2.34.It has shown the message that installation is successful.I did the validation which at last showed that all tests have passed.Before validation i changed the bash file.the changes are,i added the following lines at the end of the bash file(please note that i extracted my ns-allinone-2.34 folder at /home/ritoban)-

# LD_LIBRARY_PATH
OTCL_LIB=/home/ritoban/ns-allinone-2.34/otcl-1.13
NS2_LIB=/home/ritoban/ns-allinone-2.34/lib
X11_LIB=/usr/X11R6/lib
USR_LOCAL_LIB=/usr/local/lib
export LD_LIBRARY_PATH=$LD_LIBRARY_PATH:$OTCL_LIB:$NS2_LIB:$X11_LIB:$USR_LOCAL_LIB

# TCL_LIBRARY
TCL_LIB=/home/ritoban/ns-allinone-2.34/tcl8.4.18/library
USR_LIB=/usr/lib
export TCL_LIBRARY=$TCL_LIB:$USR_LIB

# PATH
XGRAPH=/home/ritoban/ns-allinone-2.34/bin:/your/path/ns-allinone-2.34/tcl8.4.18/unix:/your/path/ns-allinone-2.34/tk8.4.18/unix
NS=/home/ritoban/ns-allinone-2.34/ns-2.34/
NAM=/home/ritoban/ns-allinone-2.34/nam-1.14/
PATH=$PATH:$XGRAPH:$NS:$NAM

after this i ran the command

$ source ~/.bashrc

from the terminal & then restarted my machine.Then when i entered ns-2.34 directory & tried to run ns by typing the command "ns",instead of showing "%" at the terminal it showed the following.

Usage: host [-v] [-a] [-t querytype] [options] name [server]
Listing: host [-v] [-a] [-t querytype] [options] -l zone [server]
Hostcount: host [-v] [options] -H [-D] [-E] [-G] zone
Check soa: host [-v] [options] -C zone
Addrcheck: host [-v] [options] -A host
Listing options: [-L level] [-S] [-A] [-p] [-P prefserver] [-N skipzone]
Common options: [-d] [-f|-F file] [-I chars] [-i|-n] [-q] [-Q] [-T] [-Z]
Other options: [-c class] [-e] [-m] [-o] [-r] [-R] [-s secs] [-u] [-w]
Special options: [-O srcaddr] [-j minport] [-J maxport]
Extended usage: [-x [name ...]] [-X server [name ...]]

I can't make out what is this,why is this being shown.Please help me sum1.I need it in my final year project.

Thanx in advance.
 
Old 02-03-2010, 02:28 PM   #2
knudfl
LQ 5k Club
 
Registered: Jan 2008
Location: Copenhagen DK
Distribution: PCLinuxOS2018 CentOS6.10 CentOS7.5 + 50+ other Linux OS, for test only.
Posts: 17,104

Rep: Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489
Please have a look at post # 3 here
http://www.linuxquestions.org/questi...8.10-753586/#3

About the ' ns ' "error" : May be try :
1) cd ns-allinone-2.34/ns-2.34/
2) ./ns
.. and please tell the result.
I can't tell, what is causing the "missing ns % issue",
I have never experienced it myself.
Googling .. ns Usage: host [-v] .. will get 9 million hits, example
http://ubuntuforums.org/archive/index.php/t-450772.html
> > http://suneelshinde.blogspot.com/201...s2-within.html
> NS2inUBUNTUin2minutes.rar :
http://www.ziddu.com/download/839915...nutes.rar.html
.. to get ' ready to use ' Ubuntu executables ..



How did you manage to install the 'autoconf',
discussed in your recent thread ?

.....

Last edited by knudfl; 02-03-2010 at 03:29 PM.
 
Old 02-04-2010, 08:40 PM   #3
knudfl
LQ 5k Club
 
Registered: Jan 2008
Location: Copenhagen DK
Distribution: PCLinuxOS2018 CentOS6.10 CentOS7.5 + 50+ other Linux OS, for test only.
Posts: 17,104

Rep: Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489Reputation: 3489
About ns errors , 2 :
When tcl, tk , version 8.5.x is installed, nam
cannot be created to be usable.
EDIT :
http://www.linuxquestions.org/questi...31-a-801695/#3
...............About the patch 'tk-8.4-lastevent.patch'

You can see in 'Synaptic', what is installed.
Nam will compile OK, but will not function.

The usual approach is to remove all tcl / tk
before building ns2. ( sudo apt-get remove ...)
Version 8.4.19 will usually cause no errors with ns-2.34,
and can be installed (again) after the ns2 build.

So what I imagine, is that on some Linux versions, a wrong
version of tcl, tk can also disturb the build of an 'ns',
so it isn't usable.

Conclusion : No system tcl + tk should be present at build
time. ( Unless you are building a very old version of ns2
and may need a system tcl, tk version 8.3 ).
.....

Last edited by knudfl; 04-19-2010 at 03:12 AM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
working with ns2 in Ubuntu 8.1 neeraj.dwivedi Linux - Newbie 5 11-16-2009 10:19 AM
NS2 2.33 allinone on Ubuntu Liz Mwaniki Linux - Newbie 1 01-26-2009 05:24 AM
unable to Run NS2 imania Linux - Networking 2 08-23-2008 11:56 AM
unable to run pppoe under fedora core 6....help reqd urgently germansailor Linux - Networking 4 12-19-2006 02:34 AM
anyone who can offer help to run the software Kismet ???? urgently.......help whodunit Linux - Wireless Networking 8 11-05-2005 11:12 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking

All times are GMT -5. The time now is 09:26 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration