LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Latest LQ Deals
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking
User Name
Password
Linux - Networking This forum is for any issue related to networks or networking.
Routing, network cards, OSI, etc. Anything is fair game.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 07-29-2012, 01:32 PM   #1
mjainit
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2012
Posts: 3

Rep: Reputation: Disabled
Unhappy 3G USB modem problem with usb_modeswithch Archlinux


I'm using archlinux.

Recently I bought new USB 3g modem. Modem is HSPADataCard LW 272 (Teracom). Here is my lsusb output after connecting the modem,
Bus 001 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 002: ID 8087:0020 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 003: ID 0c45:6409 Microdia Webcam
Bus 002 Device 004: ID 230d:0101
The last one is my modem. I have installed modemmanager. I'm trying to switch mode using usb_modeswitch, Here is the output,
Command :- sudo usb_modeswitch -v 230d -p 0101 -u 3

Output :-
Looking for default devices ...
found matching product ID
Getting the current device configuration ...
OK, got current device configuration (1)
Found device in default mode, class or configuration (1)
Accessing device 004 on bus 002 ...
Getting the current device configuration ...
OK, got current device configuration (1)
Using first interface: 0x00
Using endpoints 0x07 (out) and 0x87 (in)
Inquiring device details; driver will be detached ...
Looking for active driver ...
No driver found. Either detached before or never attached
SCSI inquiry data (for identification)
-------------------------
Vendor String: HSPA
Model String: CD-ROM
Revision String: 0000
-------------------------
USB description data (for identification)
-------------------------
Manufacturer: HSPADataCard
Product: HSPADataCardA
Serial No.: 8444311594054030
-------------------------
Changing configuration to 3 ...
Device is busy, trying to detach kernel driver
Looking for active driver ...
No driver found. Either detached before or never attached
Device is busy, trying to detach kernel driver
Looking for active driver ...
No driver found. Either detached before or never attached
Device is busy, trying to detach kernel driver
Looking for active driver ...
No driver found. Either detached before or never attached
Device is busy, trying to detach kernel driver
Looking for active driver ...
No driver found. Either detached before or never attached
Setting the configuration returned error -2. Trying to continue
-> Run lsusb to note any changes. Bye.

If I'm not wrong then my modem is mounted as usb storage device with kernel driver scsi_mod , But usb_modeswitch is not able to find driver to detach the device.
Can someone tell how to switch mode or detect my modem?
 
Old 08-03-2012, 09:14 AM   #2
markush
Senior Member
 
Registered: Apr 2007
Location: Germany
Distribution: Slackware
Posts: 3,979

Rep: Reputation: Disabled
Hi,

which kernel are you using? with a recent kernel (3.2 for example) you would not have to executet usb_modeswitch explicitly.
Also please post the output of dmesg.

If the modem is recognized correctly by the system, the module usbserial should be loaded (automatically). Also the system should create the necessary devicenodes in /dev/
On my System /dev/ttyUSBx with x from 0 to 2 are created an a symlink /dev/gsmmodem which points to /dev/ttyUSB0

Markus
 
Old 08-03-2012, 09:29 AM   #3
mjainit
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2012
Posts: 3

Original Poster
Rep: Reputation: Disabled
Hi markush,

Thanks for replying for the issue, I have solved this issue, I was just switching to different mode, (here 3), I just needed to switch to mode 2. After switching to this mode, Network manager is successfully able to recognize my modem.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
SOLVED : P new install of archlinux with archlinux-2010.05-core-i686.iso elenger Arch 1 08-18-2011 02:55 PM
problem with configuring my usb edge modem (wvdialconf can not detect modem):fedora 9 Asif Akter Linux - Hardware 1 01-10-2011 07:06 AM
problem with usb when connecting usb modem abhijitghube Linux - Hardware 4 01-24-2009 02:16 AM
Problem with usb pendrive and usb modem ZTE ZXDSL 852 AM33N Linux - Hardware 3 12-10-2008 04:25 AM
Problem with Mandrake 10.0 Community, Sagem usb modem and logitech usb mouse. al370601 Mandriva 4 04-29-2004 07:48 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Networking

All times are GMT -5. The time now is 04:09 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration