LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Complete CCNA, CCNP & Red Hat Certification Training Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 09-07-2003, 12:36 PM   #1
Libra RHR
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Salzburg, Austria
Distribution: Ubuntu 8.04
Posts: 46

Rep: Reputation: 15
via82cxxx_audio doesn't work completely


Hello,

I have an AC97-onboard audio system, hence the hardware should be driven with "via82cxxx_audio". Okay, it works fine with PCM, Line, Mic. I can perfectly play anything that uses the PCM device (wave, mp3, ogg, ...).
But there ain't any device for FM (synth) or MIDI (midi, sequencer). Running "playmidi" aborts with

open /dev/sequencer: No such device or address.

Can anyone help, please?

Last edited by Libra RHR; 09-07-2003 at 12:37 PM.
 
Old 09-07-2003, 01:01 PM   #2
Libra RHR
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Salzburg, Austria
Distribution: Ubuntu 8.04
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
May be this will help.

I forgot to activate the MPU-401 emulation in the BIOS. Now, it works fine in DOS. But it hasn't changed much in Linux. I loaded further modules with modprobe:

snd-seq
snd-seq-midi

There are added devices, /dev/sequencer and /dev/sequencer2; but none are listed in the mixer. And playmidi reports now:

playmidi: no playback device found

lsmod reports lots of fm devices, midi and timer.

So, what now?

Last edited by Libra RHR; 09-07-2003 at 01:02 PM.
 
Old 09-07-2003, 07:46 PM   #3
jiml8
Senior Member
 
Registered: Sep 2003
Posts: 3,171

Rep: Reputation: 115Reputation: 115
add these lines to modules.conf and see what happens

# card #1
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss

above snd-via686 snd-pcm-oss
 
Old 09-07-2003, 09:45 PM   #4
pib
LQ Newbie
 
Registered: Sep 2003
Posts: 14

Rep: Reputation: 0
This is probably because that hardware (I've got the same thing) has no hardware MIDI synthesizer. You'll most likely have to use TiMidity.
 
Old 09-09-2003, 10:35 AM   #5
Libra RHR
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Salzburg, Austria
Distribution: Ubuntu 8.04
Posts: 46

Original Poster
Rep: Reputation: 15
No, sorry, neither the changes in the modules.conf nor using TiMidity help.

May be this will help giving suggestions:
In DOS, the driver VIAFMTSR.COM must be loaded. It was never included in any driver distribution of VIA Technologies. So, the drivers for DOS delivered with the hardware are always incomplete.

There must be any chance to activate an emulation in Linux like VIAFMTSR does in DOS.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
via82cxxx_audio crashes in slack9.0.0 gongli Slackware 3 09-08-2003 04:09 PM
via82cxxx_audio freezes ... plz help! leibrockt Linux - Hardware 5 07-17-2003 03:34 PM
Slackware 9.0 via82cxxx_audio ??? Hellcran Slackware 1 06-15-2003 02:45 PM
via82cxxx_audio chrismiceli Linux - General 3 05-18-2003 11:38 PM
Slackware 8.1 via82cxxx_audio djp9803 Slackware 4 03-02-2003 12:09 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 04:33 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration