LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Latest LQ Deals
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 11-09-2007, 06:33 AM   #1
cmyk
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2007
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Strange disk system problems


Hi everyone. My server is running under ASPLinux kernel 2.6.22.6. This is http server with 4 same SATA disks:
Quote:
Device Model: ST3500630NS
Serial Number: 9QG2RBW8
Firmware Version: 3.AEG
User Capacity: 500,107,862,016 bytes
Device is: Not in smartctl database [for details use: -P showall]
ATA Version is: 7
ATA Standard is: Exact ATA specification draft version not indicated
Local Time is: Fri Nov 9 14:13:52 2007 EET
SMART support is: Available - device has SMART capability.
SMART support is: Enabled
Hardware:
Quote:
Intel(R) Core(TM)2 CPU 6320 @ 1.86GHz
Intel® Entry Server Board S3000AH
2GB RAM
When users downloading files via http (apache Apache/2.2.6) server console so lugging! I even can't access to server via ssh

System perfomance:

Quote:
iostat: rrqm/s wrqm/s r/s w/s rsec/s wsec/s rkB/s wkB/s avgrq-sz avgqu-sz await svctm %util
sda 0,00 0,00 0,00 0,33 0,00 2,66 0,00 1,33 8,00 0,19 1236,00 568,00 18,87
sdb 0,00 0,00 29,24 0,00 1783,39 0,00 891,69 0,00 61,00 0,19 6,64 6,05 17,67
sdc 58,80 0,00 115,95 0,00 21597,34 0,00 10798,67 0,00 186,27 233,10 856,13 8,61 99,80
sdd 25,58 0,00 121,93 0,00 19484,39 0,00 9742,19 0,00 159,80 1,13 9,31 4,11 50,10
(Server has gigabit ethernet port for users downloads, average download speed 30-40 Mb\s)

Top displaying very high wa time value:
Quote:
[root@nef sports]# top
top - 14:18:27 up 2 days, 3:02, 3 users, load average: 80.78, 88.52, 94.84
Tasks: 243 total, 4 running, 236 sleeping, 0 stopped, 3 zombie
Cpu(s): 0.3% us, 2.3% sy, 0.0% ni, 0.0% id, 92.8% wa, 2.6% hi, 9.1% si
Mem: 2068676k total, 2019796k used, 48880k free, 4832k buffers
Swap: 1052216k total, 196k used, 1052020k free, 1914448k cached

PID USER PR NI VIRT RES SHR S %CPU %MEM TIME+ COMMAND
24565 igorek 15 0 3996 976 588 D 1.0 0.0 0:01.49 vsftpd
25416 root 15 0 2096 1068 768 R 0.5 0.1 0:00.03 top
23365 apache 16 0 7572 2772 1600 S 0.2 0.1 0:00.29 httpd
23926 apache 15 0 7572 2840 1628 D 0.2 0.1 0:00.78 httpd
24180 apache 15 0 7572 2844 1628 D 0.2 0.1 0:00.12 httpd
24365 apache 15 0 7572 2836 1628 S 0.2 0.1 0:00.07 httpd
24790 apache 15 0 7572 2948 1732 S 0.2 0.1 0:00.17 httpd
24807 apache 15 0 7572 2776 1600 D 0.2 0.1 0:00.04 httpd
25068 apache 15 0 7572 2808 1600 D 0.2 0.1 0:00.02 httpd
25132 apache 15 0 7572 2948 1732 R 0.2 0.1 0:00.64 httpd
1 root 15 0 1696 544 468 S 0.0 0.0 0:00.25 init
Vmstat too:
Quote:
vmstat 3
procs -----------memory---------- ---swap-- -----io---- --system-- ----cpu----
r b swpd free buff cache si so bi bo in cs us sy id wa
0 94 196 48928 5080 1905832 0 0 5574 507 223 122 1 10 18 72
0 94 196 48936 5108 1906040 0 0 13000 43 6830 824 0 6 0 94
0 87 196 48836 5120 1907012 0 0 12847 0 6828 783 0 8 0 92
0 96 196 48892 5152 1907816 0 0 13332 23 7245 805 0 7 0 93
0 91 196 49100 5144 1908476 0 0 12704 4 7027 802 0 7 0 93
When i uploading something via ftp (vsftpd) about 20-30 seconds upload speed is 5-6 mb\s, but after that speed become so slow... and ftp connection go down...
Please help me.
 
Old 11-09-2007, 07:56 AM   #2
Pearlseattle
Member
 
Registered: Aug 2007
Location: Zurich, Switzerland
Distribution: Gentoo
Posts: 997

Rep: Reputation: 130Reputation: 130
My usual fist sentence is: what about irq configuration? Do you see any interrupt sharing when "cat /proc/interrupts"?
 
Old 11-09-2007, 07:59 AM   #3
cmyk
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2007
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally Posted by Pearlseattle View Post
My usual fist sentence is: what about irq configuration? Do you see any interrupt sharing when "cat /proc/interrupts"?
[root@nef sports]# cat /proc/interrupts
CPU0
0: 47434899 IO-APIC-<NULL> timer
1: 959 IO-APIC-edge i8042
2: 0 XT-PIC-XT cascade
6: 3 IO-APIC-edge floppy
8: 1 IO-APIC-edge rtc
12: 111 IO-APIC-edge i8042
16: 21225166 IO-APIC-fasteoi sata_mv, uhci_hcd:usb5
18: 0 IO-APIC-fasteoi uhci_hcd:usb4
19: 31719297 IO-APIC-fasteoi libata, uhci_hcd:usb3
23: 0 IO-APIC-fasteoi ehci_hcd:usb1, uhci_hcd:usb2
223: 1410570577 PCI-MSI-edge eth0
NMI: 2
LOC: 47435562
ERR: 0
MIS: 0
 
Old 11-10-2007, 07:45 AM   #4
Pearlseattle
Member
 
Registered: Aug 2007
Location: Zurich, Switzerland
Distribution: Gentoo
Posts: 997

Rep: Reputation: 130Reputation: 130
Sorry man, no clue. But you know what? I am experiencing exactly the same thing in WindowsXP - Linux works fine (dual boot installation).
As a workaround I was planning to install an additional network card and see if that solves the problem.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Boot Disk Failure, Insert System Disk and Press Enter!! novkhan Linux - Hardware 1 12-15-2005 07:39 PM
Reiser file system / Hard Disk/ Hard Drive Problems Oxyacetylene Linux - Software 4 10-10-2005 02:24 PM
Raid problems after main system disk died lovedaddy Linux - Hardware 1 08-04-2005 03:45 AM
Strange Disk Space Issues cj10111 Red Hat 6 06-10-2005 04:24 AM
Strange Disk Partition Problem Ross Clement Linux - Hardware 5 06-30-2003 06:34 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 12:19 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration