LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 11-13-2003, 10:38 AM   #1
dopper
Member
 
Registered: Jun 2003
Location: Canada
Distribution: Muppy 006 (puppy 2.12 derivative) & Ubuntu 6.06 LTS Dapper Drake, ipcop 1.4.13
Posts: 52

Rep: Reputation: 15
speed issues with barton 2800+ /w 1.5gb dual channel memory & dual SATA drives


I'm attempting to dual boot SuSE 9.0 and winxp on my fastest pc I use for windows and gaming so I can slowly migrate to linux but I'm having problems with the hardware. It is faster in many ways than this Tbird 1400 machine I run linux on but is running much slower. My first issue is with the chipset drivers. I got the latest NForce binary rpm build for SuSE 9.0 and install it

Quote:
#rpm -ivh --replacepkgs NVIDIA_nforce-1.0-0261.suse90.i586.rpm
Preparing.. #################### [100%]
1:NVIDIA_nforce ##################[100%]
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.21-override-smp4G/kernel/drivers/char/ham.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.21-override-smp4G/kernel/drivers/char/hamcore.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.21-override-smp4G/kernel/drivers/char/Itmodem.o
depmod: *** Unresolved symbols in /lib/modules/2.4.21-override-smp4G/kernel/drivers/char/Itserial.o
Does this mean it didn't install properly? I'm assuming the chipset driver needs to be updated and that's why it's so slow, if not than maybe it's because of the dual channel memory? It should be fast as hell with 1.5GB dual channel memory. I'm wondering if linux supports dual channel memory properly yet.

The nForce2 AC97 Audio Controller (MCP) is working but it failed to detect the onboard nvidia ethernet card.

Also I've installed linux on my IDE drives and managed to automount all my windows IDE partitions successfully but I'm having issues with my SATA drives. I'm running dual WD 10krpm SATA drives as RAID0 (stripped) in windows and I'm not sure if linux will be able to read the data on those partitions. It looks like it created an entry in /etc/fstab for my SATA raid configuration but it's not readable:

Quote:
/dev/hde1 /data1 auto noauto,user 0 0
Does that look like it could be my SATA drive?

Anyways to SUM it up here's my system specs and any links to locations with help on setting up this hardware would be appreciated.

AMD Barton 2800+
Asus A7N8X
1.5GB OCZ DDR PC-3500 / 433mhz / Dual Channel / Enhanced Latency Series
2 7200rpm Maxtor 60GB IDE HDD's
2 10,000rpm Western Digital 36GB SATA HDD's
MSI Nvidia GEForce4 4200

Last edited by dopper; 11-13-2003 at 10:43 AM.
 
Old 11-13-2003, 09:57 PM   #2
finegan
LQ Guru
 
Registered: Aug 2001
Location: Dublin, Ireland
Distribution: Slackware
Posts: 5,700

Rep: Reputation: 65
The dual channel memory I'm not certain about, but since its all on the BIOS level, Linux should be able to run at whatever freq its given, or the kernel will panic. If you dump in the whole of "dmesg" it might clear things up.

The Sata issue is just that the necessary support is wandering into the kernel very slowly. What's the output of:

/sbin/lspci

That'll have in it the sata controller you have.

The errors from the nvidia module install... are caused by their being a precompiled aspect to what looks like ham radio modem drivers? Regardless, the last part of the Nvidia script is running depmod -a, which updates all module dependencies accross the entire module directory structure, so it bumped into those... it finished otherwise. Did you edit your XF86Config file to load not the crappy default "nv" module, but the one you got from Nvidia, "nvidia"?

nvidia also provides source code for the ethernet card, its on the site... wonder what kernel SuSe shipped with, its been in there for a little while now, at least since 2.4.22 hit final.

Cheers,

Finegan
 
Old 11-14-2003, 08:13 AM   #3
hw-tph
Senior Member
 
Registered: Sep 2003
Location: Sweden
Distribution: Debian
Posts: 3,032

Rep: Reputation: 58
You shouldn't be accessing the striped partitions directly (this can be harmful!). Access the stripe set instead - the device is /dev/md0 usually. You might want to read the LVM HOWTO to get some useful info on handling logical volumes and RAID in Linux.

Also, SATA support in Linux is horrible. Use hdparm to view and set the correct settings for your SATA disks, but still you will probably see worse performance from the SATA disks than from your regular ATA disks. Lets just hope Linux SATA support gets improved...and soon!

Håkan
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
tool to detect number of memory slots, memory module type, speed, and size stefanwolf Linux - Hardware 8 04-22-2013 09:48 AM
AMD 64 3000+ vs. Dual Barton Mobile 2500+? thegnu Linux - Hardware 1 09-02-2004 02:26 PM
I can't see all of my memory (only 3.5Gb of my 8Gb is seen) in Mandrake 10 jmaxdirect Linux - Newbie 15 06-03-2004 03:23 AM
Dual channel memory need to recompile kernal? jimdaworm Linux - Hardware 2 02-07-2004 03:31 PM
Help!?! RH 8 Memory Mapping -High Memory-Virtural Memory issues.. Merlin53 Linux - Hardware 2 06-18-2003 04:48 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 08:15 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration