LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-09-2005, 03:02 AM   #1
LA004
LQ Newbie
 
Registered: May 2005
Posts: 2

Rep: Reputation: 0
Sound server informational message: Error while initializing the sound driver...


Hi guys,

I've been using Fedora Core 3 for about 3 months now, and I don't have any sound at all. Everytime I log onto KDE, the bessage below appears:

Sound server informational message:
Error while initializing the sound driver:
device: default can't be opened for playback (No such file or directory)
The sound server will continue, using the null output device.

I've read a few threads which were about the same problem, but I couldn't do anything. In one of them, it suggested to set the audio device type to ALSA, which I couldn't do since I did not have this option in the dropdown box. It's on autodetect at the moment. Any help will be greatly appreciated. Thxs guys!!
 
Old 05-09-2005, 04:59 AM   #2
Thoreau
Senior Member
 
Registered: May 2003
Location: /var/log/cabin
Distribution: All
Posts: 1,167

Rep: Reputation: 45
How about disable it completely since you don't need it. ALSA is still running even though KDE(artsd) is retarded.
 
Old 05-09-2005, 12:15 PM   #3
LA004
LQ Newbie
 
Registered: May 2005
Posts: 2

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Will disbaling ALSA solve my problem?

I'm using windows xp and fedora core 3 on a dual boot system. The driver for my sound card in windows is realtek alc861 audiodriver and is onboard.

Any suggestions to get my sound working in Fedora plz?
 
Old 05-10-2005, 01:46 AM   #4
Thoreau
Senior Member
 
Registered: May 2003
Location: /var/log/cabin
Distribution: All
Posts: 1,167

Rep: Reputation: 45
Ever talk to a wall?
 
Old 08-21-2005, 08:25 PM   #5
javb
Member
 
Registered: Dec 2004
Posts: 83

Rep: Reputation: 15
see i have the same problem, im using FC4, and when i installed, before updating the distro, there was sound, a normal sound, after i upgrade, no more sound for me, and the error is just appearing when i log into the X as root.. anyway, in normal mode i have no sound either. i went to the KDE control center, and tried every sound system i have in the dropbox, and left it in the "autodetect"... (i tried disabling ALSA) ... let say im with you LA004 waiting for help?
luck man!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Error while initializing the sound driver mohapi Linux - General 3 04-22-2005 01:06 PM
Error while initializing the sound driver e11 Linux - Newbie 13 10-22-2004 05:18 PM
<<Error while initializing the sound driver>> eloyj88 Slackware 4 07-29-2004 10:44 PM
Error while initializing sound driver Mutley101 Linux - Hardware 13 09-28-2003 07:34 AM
Error while initializing the sound driver brewhaha Linux - Hardware 2 06-28-2002 10:58 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 08:19 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration