LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-29-2003, 07:39 PM   #1
Gantrep
Member
 
Registered: Feb 2003
Distribution: Slackware
Posts: 78

Rep: Reputation: 15
Sound prob-OSS driver-pops and no volume control


Like the subject says, I am having problems with my sound. This is the onboard sound on a M7VIG pro, Biostar's website says the integrated audio is "C-MediaCMI9739A 6-Channel AC'97 CODEC" I don't really have a free pci slot to add a sound card. (Unless, is it ok to use a pci slot, if the card will be almost flush with the fan on my Nvidia TNT2 card?) When I play sound through xmms or through mplayer or xine, I hear periodic pops and clicks, and the volume controls in neither xine nor xmms work. In xine, the output plugin is set to OSS driver 1.2.6. I don't know what else to include here, but here are I think the relevant lines from lsmod pci:

#lsmod pci
Module Size Used by Tainted: P
snd-pcm-oss 45152 0 (autoclean)
snd-mixer-oss 11136 1 (autoclean)
snd-via8233 6084 1
snd-pcm 58528 0 [snd-pcm-oss snd-via8233]
snd-timer 11456 0 [snd-pcm]
snd-ac97-codec 24196 0 [snd-via8233]
snd 31720 0 [snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-via8233 snd-pcm snd-timer snd-ac97-codec]
soundcore 3268 3 [snd]

When I set the output plugin in xmms to Alsa 0.9, I get this error in the xterm: "ALSA lib pcm.c:1613snd_pcm_open_conf) Invalid type for PCM surround40 definition (id: surround40, value: cards.pcm.surround40)"
 
Old 03-29-2003, 07:41 PM   #2
Gantrep
Member
 
Registered: Feb 2003
Distribution: Slackware
Posts: 78

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Hmmm. Well umm, xmms seems to work great with eSound output plugin 1.2.6. How do I set Xine to use this also?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
gnome-volume-control crashes, sound partly broken hungrigerhaifisch Linux - Software 4 11-10-2005 12:57 PM
Loss off sound... and volume control on panlel dna3e8 Linux - Newbie 2 11-20-2004 07:55 PM
No sound until I mixer/volume control jimdaworm Linux - Software 5 09-04-2003 04:26 PM
No sound on rear channels, no volume control chiefjoe Linux - Hardware 7 08-23-2003 05:44 PM
NO volume control but Sblive on KDE3 sound works Doomy069 Linux - Distributions 2 11-08-2002 07:00 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 08:17 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration