LinuxQuestions.org
View the Most Wanted LQ Wiki articles.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices

Reply
 
LinkBack Search this Thread
Old 02-26-2013, 01:45 PM   #1
Fox7777
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2005
Location: Lacey, WA
Distribution: Bodhi Linux, Kubuntu Linux
Posts: 29

Rep: Reputation: 0
SOLVED: No hdmi sound to TV on Asus M3A78-EM computer


While my onboard Radeon HD 3000-3300 series hdmi on my Asus M3A78-EM computer sends great video to the TV, I haven't yet got sound on the TV. As a lot of people move to Bodhi Linux, I am trying to find easy graphical solutions that work for them. A solution is needed.

More detail:
~$ lspci -v
01:05.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS780 [Radeon HD 3200] (prog-if 00 [VGA controller])
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 82f1
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 18
Memory at d0000000 (32-bit, prefetchable) [size=256M]
I/O ports at d000 [size=256]
Memory at fbdf0000 (32-bit, non-prefetchable) [size=64K]
Memory at fbc00000 (32-bit, non-prefetchable) [size=1M]
Expansion ROM at <unassigned> [disabled]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: radeon
Kernel modules: radeon

01:05.1 Audio device: Advanced Micro Devices [AMD] nee ATI RS780 HDMI Audio [Radeon HD 3000-3300 Series]
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Device 82f1
Flags: bus master, fast devsel, latency 0, IRQ 19
Memory at fbde8000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]
Capabilities: <access denied>
Kernel driver in use: snd_hda_intel
Kernel modules: snd-hda-intel

$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: SB [HDA ATI SB], device 0: ALC1200 Analog [ALC1200 Analog]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 0: SB [HDA ATI SB], device 1: ALC1200 Digital [ALC1200 Digital]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0
card 2: HDMI [HDA ATI HDMI], device 3: HDMI 0 [HDMI 0]
Subdevices: 1/1
Subdevice #0: subdevice #0


I am connected by hdmi cable to a UN22D5003BF Samsung LED TV
Audio specs are:
Audio

Audio: Dolby Digital Plus / Dolby Pulse
SRS Tru Sound HD
5 Watts x 2
Down Firing + Full Range Speaker Type

Could it be the TV is not understanding what Bodhi Linux is sending for sound or that the hdmi version on Bodhi is not up to the one on the TV? I searched for Dolby in Synaptic and added the Dolby related aften software. Also I have tried various tweaks to Start - Applications - Preferences - Pulse Audio Preferences and other sound software but no success yet in getting sound on the TV.

I have tried everything I can think of with no success and I have found no posts showing success. Hopefully all the work Ubuntu is doing will soon get us sound on the TV.

Last edited by Fox7777; 02-27-2013 at 12:50 PM. Reason: Solved
 
Old 02-26-2013, 03:17 PM   #2
TobiSGD
Moderator
 
Registered: Dec 2009
Location: Hanover, Germany
Distribution: Gentoo, Slackware
Posts: 14,903
Blog Entries: 2

Rep: Reputation: 3812Reputation: 3812Reputation: 3812Reputation: 3812Reputation: 3812Reputation: 3812Reputation: 3812Reputation: 3812Reputation: 3812Reputation: 3812Reputation: 3812
Which version of Bodhi is this?
Are you using the proprietary AMD driver or the open source radeon driver?
 
Old 02-26-2013, 03:34 PM   #3
Fox7777
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2005
Location: Lacey, WA
Distribution: Bodhi Linux, Kubuntu Linux
Posts: 29

Original Poster
Rep: Reputation: 0
No hdmi sound to TV on Asus M3A78-EM computer

This is Bodhi Linux 2.2.0 and no doubt the default open source driver since I have not seen any info how to install AMD's proprietary driver. If do have fglrx, AMD Catalyst Control Center, jockey-gtk, xserver-xorg-video-radeon installed and have tried everything I can think of. It looks like the Samsung TV is not getting what it needs for hdmi sound. I have tried this on Kubuntu 12.10, Kubuntu 13.04 beta 2, Mint 14, Mepis 11 and Puppy 5.4.1 with no success too.

Last edited by Fox7777; 02-26-2013 at 03:36 PM.
 
Old 02-27-2013, 12:49 PM   #4
Fox7777
LQ Newbie
 
Registered: Mar 2005
Location: Lacey, WA
Distribution: Bodhi Linux, Kubuntu Linux
Posts: 29

Original Poster
Rep: Reputation: 0
No hdmi sound to TV on Asus M3A78-EM computer

I finally found a solution. Apparently gnome-control-center needs to be installed. If you go to Start - Settings - All - Preferences - Sound - Sound - Output and click on hdmi, sound goes to the TV, if you click on your onboard sound, sound goes to your computer speakers. I have hdmi sound to the TV now.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Asus M3A78 btophek Linux - Hardware 1 11-11-2012 04:46 AM
[ProLiant MicroServer, ATI R6xx HDMI, Digital Out, HDMI] No HDMI sound at all vnatius Linux - Hardware 15 08-16-2012 01:09 PM
AV-Linux HDMI No Sound on a Asus p8z68 deluxe/gen3 MB Elvisb Linux - Newbie 5 04-04-2012 06:59 AM
New ASUS M3A78-EM mobo now command line refresh rate is out of range for monitor. checkmate3001 Linux - Hardware 1 10-31-2009 05:48 PM
Asus M3A78-EMH HDMI SATA HD Support slac_usr2 Slackware 5 04-05-2008 01:12 AM


All times are GMT -5. The time now is 07:29 PM.

Main Menu
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
identi.ca: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration