LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 07-19-2004, 03:23 PM   #1
Canaris
LQ Newbie
 
Registered: May 2003
Posts: 17

Rep: Reputation: 0
Problems with ALSA and OSS. Sound working but very unclear and irregular


Hi!

OK I just set up Slackware 10.0 here, and so I got to work everything properly. Everything but my sound. Alsaconf installs the right sound driver and if i test the sound system in kde i get sound over the ALSA Sound System and also the OSS Sound System. But in both cases its very unclear and it sounds like a scratched CD.

Thanks in advance for you help

Canaris
 
Old 07-19-2004, 03:37 PM   #2
Electro
LQ Guru
 
Registered: Jan 2002
Posts: 6,042

Rep: Reputation: Disabled
Please list your hardware.
 
Old 07-19-2004, 07:06 PM   #3
Canaris
LQ Newbie
 
Registered: May 2003
Posts: 17

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Hi!

If I start the gnome-volume-control it show one tab for OSS and one for ALSA.
The OSS tab shows that i have a Yamaha YMF753 and the ALSA Tab says that i have a Interl 82801CA-ICH3.
Actually i do have a Sony Vaio GRZ-615M. Unfortunately I don't know which one is the right one. But as a matter of fact neither one works properly. I can change between ALSA and OSS in the KDE Sound control and both times the same problem (as explained above) appears.

Thanks for the help

Canaris
 
Old 07-20-2004, 12:13 AM   #4
Electro
LQ Guru
 
Registered: Jan 2002
Posts: 6,042

Rep: Reputation: Disabled
Please print what /sbin/lspci displays.

The Sony Vaio GRZ-615M is the model and brand of your computer not the hardware.
 
Old 07-20-2004, 05:22 AM   #5
Canaris
LQ Newbie
 
Registered: May 2003
Posts: 17

Original Poster
Rep: Reputation: 0
00:00.0 Host bridge: Intel Corp. 82845 845 (Brookdale) Chipset Host Bridge (rev 04)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corp. 82845 845 (Brookdale) Chipset AGP Bridge (rev 04)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corp. 82801CA/CAM USB (Hub #1) (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corp. 82801CA/CAM USB (Hub #2) (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corp. 82801CA/CAM USB (Hub #3) (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801BAM/CAM PCI Bridge (rev 42)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp. 82801CAM ISA Bridge (LPC) (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corp. 82801CAM IDE U100 (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corp. 82801CA/CAM SMBus Controller (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corp. 82801CA/CAM AC'97 Audio Controller (rev 02)
00:1f.6 Modem: Intel Corp. 82801CA/CAM AC'97 Modem Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon Mobility M7 LW [Radeon Mobility 7500]
02:05.0 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev a8)
02:05.1 CardBus bridge: Ricoh Co Ltd RL5c476 II (rev a8)
02:05.2 FireWire (IEEE 1394): Ricoh Co Ltd R5C552 IEEE 1394 Controller
02:08.0 Ethernet controller: Intel Corp. 82801CAM (ICH3) PRO/100 VE (LOM) Ethernet Controller (rev 42
 
Old 07-21-2004, 12:17 AM   #6
Electro
LQ Guru
 
Registered: Jan 2002
Posts: 6,042

Rep: Reputation: Disabled
On-board sound in Linux does not work well because each manufacture programs the chipsets differently and they use different audio chips. You can try if OSS has a driver for your sound device, but it is not free. You can try compile all of ALSA latest drivers. The driver you should be using is snd-intel8x0. If that does not work open up your computer and find some chips. Look for chips that ALSA has on their list.

The easiest is buy a PCI sound card that ALSA has support for.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Alsa-oss not working Iskendar Linux - Software 2 06-16-2005 05:57 AM
sound and the OSS vs ALSA jkassemi Linux - Hardware 5 03-05-2005 08:01 AM
suse 9.1 sound problems, alsa & oss EldinTux Linux - Hardware 0 08-23-2004 03:04 AM
Problems with OSS while trying to avoid problems in ALSA (scratchy sound) GT_Onizuka Linux - General 1 02-05-2004 11:55 PM
Can I load both oss (kernel sound drivers) and alsa in 2 sound cared system? cmisip Linux - General 0 04-12-2003 01:27 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 07:37 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration