LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-09-2006, 12:48 AM   #1
rainmaker86
LQ Newbie
 
Registered: May 2006
Posts: 10

Rep: Reputation: 0
no sound on 915GLVG with Suse 10.0


hello everybody

first of all my PC configuration+

80 GB hdd
dual boot with windows and SUse linux 10.0
915 GLVG Motherboard
intel 82910 sound card ICH6 family
512 mb ram

when i install suse linux 10.0 everything works perfectly the only problem is with sound. Suse detects my sound card model. But it is not configuring it. even when i try to configure iot from yast it fails. please tell me the solution

bye
tarun
rainmaker86@gmail.com
 
Old 06-09-2006, 09:00 PM   #2
GrueMaster
Member
 
Registered: Aug 2005
Location: Oregon
Distribution: Kubuntu.
Posts: 848

Rep: Reputation: 30
I am working on some of the Intel audio drivers. Could you post the output of lspci? What I need:

lspci
lspci -vn -s ##:##.## (where ##:##.## is the pci address of your audio controller, usually 00:1b.0).
head /proc/asound/card0/codec*

This will at least tell me what the sub device id is and what the codec is. From there, I can look to see where in the code it may be broken.

Also, post the alsa version (cat /proc/asound/version).

Thanks.
 
Old 06-11-2006, 08:43 AM   #3
rainmaker86
LQ Newbie
 
Registered: May 2006
Posts: 10

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Exclamation no sound coming on 915GLVG with Suse Linux 10.0

hi Grue Master

hey thanx a lot for ur concern and suggestions. Well i tried ur way
and run the followin command from terminal as root

lspci

it gave following output

00:1b.0 Class 0403: Intel Corporation 82801 FB/FBM/FR/FW/FRW/ (ICH6 Family) High Definition Audio Controller

thus PCI address of my audio controller is 00:1b.0 as you said.

hey when i go to sound card in yast control center->hardware

it shows my sound card there configured sound card number 0
driver as snd-hda-intel

see my mixer is currently Kmix .

when i log on to suse there is no logon sound even.

whenever i try to play any mp3 song with amarok or any other player it gets enqued in the playlist but there is no sound.

Please tell me the solution of this sound problem as soon as possible, I be thankful to u..

bye
waiting for ur response
Tarun
rainmaker86@gmail.com
 
Old 06-12-2006, 12:57 AM   #4
GrueMaster
Member
 
Registered: Aug 2005
Location: Oregon
Distribution: Kubuntu.
Posts: 848

Rep: Reputation: 30
I just looked up your board info on Intel's site. If the information you sent me is correct, you have the Realtek ALC860 audio codec, which just so happens to be the driver I'm working on now (more for the ALC883 work, but same code base).

I will be working on alsa driver issues all week, so this may be something I'll need to check anyways. I'll let you know what I find and post a fix as soon as I can. You will need a newer version of alsa, I can tell you that much. Don't bother downloading from alsa-project.org yet, though. There are several bugs in the release code that are fixed in the cvs tree, but no new stable tarballs. I'll post a sneak peek at 1.0.11a when I get it ready.
 
Old 06-12-2006, 04:18 AM   #5
rainmaker86
LQ Newbie
 
Registered: May 2006
Posts: 10

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Exclamation no sound on 915GLVG with Suse Linux 10.0

hey GrueMaster
thnx for ur suggestions

could u tell me the command i should run so that i can get the alsa version installed in my PC.

hey please how long will u take to develop new version. are u sure that real problem is with alsa only.

waiting fro ur reply
bye
tarun
rainmaker86@gmail.com
 
Old 07-07-2006, 02:57 PM   #6
GrueMaster
Member
 
Registered: Aug 2005
Location: Oregon
Distribution: Kubuntu.
Posts: 848

Rep: Reputation: 30
You will be happy to know that I found the problem and will be pushing a fix for this soon. I found that the subdevice id (8086:e213) for your particular system is not in the driver currently. I added it here and tested it on a 915GLVGL (similar to your system), and it worked fine.

Just to verify your system config, could you post the output from "lspci -s 0:1b -vn"? I want to make sure your device id matches up.
 
Old 07-08-2006, 04:47 AM   #7
rainmaker86
LQ Newbie
 
Registered: May 2006
Posts: 10

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Thumbs up no sound on 915GLVG with suse linux 10.0

hi grue master

Thanx a lot for ur suggestion. Well, right now I have no Suse on my pc. So to run the command specified by you,I will install it today and run it and will send the result to you i a day or two. hey can you give me ur email id.It will help us to communicate easily. just send a message to my id.

bye
thanx

tarun
rainmaker86@gmail.com
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
no sound; configuring hda-intel sound card in suse 10.1 crashes X MamaWombat SUSE / openSUSE 1 05-30-2006 10:42 PM
Unable to get sounds INTEL 915GLVG Board sathyamus Linux - Software 1 04-03-2006 09:50 PM
No sound for Intel Sound Card in Suse 10.0 niztec SUSE / openSUSE 2 11-01-2005 08:04 PM
no sound, no mixer, sound card not running suse 9.3 sgold7878 Linux - Newbie 6 06-27-2005 07:58 AM
5.1 sound problem (sound blaster live and suse) shadout Linux - Hardware 11 06-24-2005 12:46 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 12:39 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration