LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-13-2006, 08:10 PM   #1
Ryan450
Member
 
Registered: May 2004
Distribution: Doing the Distro Hop
Posts: 160

Rep: Reputation: 30
Exclamation KDE is only showing one resolution


hey guys,

I just downloaded and installed the simplyMepis 6.0 distro, installed the new nvidia drivers and got the twinview mode going. The only thing I'd like to do now is run KDE at a higher screen resolution.

currently in KDE its set to 2048 x 768. In windows I use the extended desktop feature with my two screens, and run each monitor at 1280 x 1024. Anyway I can get a screen resolution closer to that with my MEPIS OS?

I've been doing a little bit of research into this as well, yes I have done the google thing. All that tells me I need to edit my xorg.conf file, but I'm having a bit of a hard time making sense of that file, I've got no idea what I need to do with it.

Heres a copy of it.

Code:
Section "ServerLayout"
  Identifier "XFree86 Configured"
  Screen 0 "Screen0" 0 0
 #Screen 0 "ATIScreen" 0 0
  InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
  InputDevice "PS/2 Mouse" "CorePointer"
 #InputDevice "USB Mouse" "CorePointer"
 #InputDevice "Touchpad" "CorePointer"
 #InputDevice "Stylus" "CorePointer"
 #InputDevice "Eraser" "CorePointer"
 #InputDevice "Cursor" "CorePointer"
 #InputDevice "Serial Mouse" "CorePointer"
EndSection

Section "ServerFlags"
  Option "AllowMouseOpenFail" "true"
EndSection

Section "Files"
# Xorg 7.0 font paths
    FontPath 	"/usr/share/X11/fonts/misc:unscaled"
    FontPath 	"/usr/share/X11/fonts/cyrillic"
    FontPath 	"/usr/share/X11/fonts/Type1"
    FontPath 	"/usr/share/X11/fonts/util"

# Legacy font paths
    FontPath 	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc:unscaled"
    FontPath 	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic"
    FontPath 	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1"
    FontPath 	"/usr/X11R6/lib/X11/fonts/util"

# Other font paths
    FontPath 	"/usr/share/fonts/truetype/ttf-lucida"
    FontPath 	"/usr/share/fonts/truetype/arphic"
    FontPath 	"/usr/share/fonts/truetype/freefont"
    FontPath 	"/usr/share/fonts/truetype/kochi"
    FontPath 	"/usr/share/fonts/truetype/latex-xft-fonts"
    FontPath 	"/usr/share/fonts/truetype/openoffice"
    FontPath 	"/usr/share/fonts/truetype/ttf-bitstream-vera"
    FontPath 	"/usr/share/fonts/type1/gsfonts"
    FontPath 	"/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
    FontPath 	"/var/lib/defoma/x-ttcidfont-conf.d/dirs/CID"

EndSection

Section "Module"
  Load "GLcore"
  Load "bitmap"
  Load "dbe"
  Load "ddc"
  Load "dri"
  Load "extmod"
  Load "freetype"
  Load "glx"
  Load "int10"
  Load "record"
  Load "type1"
  Load "v4l"
  Load "vbe"
  Load "synaptics"
EndSection

Section "InputDevice"
  Identifier "Keyboard0"
  Driver "keyboard"
  Option "CoreKeyboard"
  Option "XkbModel" "pc105"
  Option "XkbLayout" "us"
  Option "XKbOptions" ""
EndSection

Section "InputDevice"
  Identifier "Serial Mouse"
  Driver "mouse"
  Option  "Protocol" "Microsoft"
  Option  "Device" "/dev/ttyS0"
  Option  "Emulate3Buttons" "false"
  Option  "Emulate3Timeout" "70"
EndSection

Section "InputDevice"
 Identifier "Touchpad"
 Driver "synaptics"
 Option "Device" "/dev/psaux"
 Option "Protocol" "auto-dev"
 Option "LeftEdge" "1700"
 Option "RightEdge" "5300"
 Option "TopEdge" "1700"
 Option "BottomEdge" "4200"
 Option "FingerLow" "25"
 Option "FingerHigh" "30"
 Option "MaxTapTime" "180"
 Option "MaxTapMove" "220"
 Option "VertScrollDelta" "100"
 Option "MinSpeed" "0.06"
 Option "MaxSpeed" "0.12"
 Option "AccelFactor" "0.0010"
 Option "SHMConfig" "on"
 Option "Repeater" "/dev/input/mice"
EndSection

Section "InputDevice"
  Identifier "PS/2 Mouse"
  Driver "mouse"
  Option "Protocol" "auto"
  Option "Device" "/dev/psaux"
  Option "Emulate3Buttons" "false"
  Option "Emulate3Timeout" "70"
  Option "ZAxisMapping" "4 5"
  Option "Buttons" "5"
EndSection

Section "InputDevice"
  Identifier "USB Mouse"
  Driver "mouse"
  Option "Device" "/dev/input/mice"
  Option "Protocol" "ExplorerPS/2"
  Option "ZAxisMapping" "4 5"
  Option "Buttons" "5"
EndSection

Section "InputDevice"
  Identifier "Stylus"
  Driver "wacom"
  Option "Mode" "Absolute"
  Option "Type" "stylus"
  Option "Device" "/dev/input/wacom"
Endsection

# Settings for wacom eraser
Section "InputDevice"
  Identifier "Eraser"
  Driver "wacom"
  Option "Mode" "Absolute"
  Option "Type" "eraser"
  Option "Device" "/dev/input/wacom"
Endsection
# Settings for wacom cursor (mouse)
Section "InputDevice"
  Identifier "Cursor"
  Driver "wacom"
  Option "Mode" "Absolute"
  Option "Type" "cursor"
  Option "Device" "/dev/input/wacom"
Endsection

Section "Monitor"
  Identifier "Monitor0"
  VendorName "Dell"
  ModelName "E773c"
 #Option "DPMS" "true"
  HorizSync    30.0-70.0
  VertRefresh  50.0-160.0
  Modeline "640x480"     25.175 640  664  760  800   480  491  493  525 #60Hz
  Modeline "800x600"     40.12  800  848  968 1056   600  601  605  628 #60Hz
  Modeline "1024x768"    75    1024 1048 1184 1328   768  771  777  806 -hsync -vsync
  Modeline "1024x768"    85    1024 1056 1152 1360   768  784  787  823
  ModeLine "1152x864"    65    1152 1168 1384 1480   864  865  875  985 Interlace
  Modeline "1152x864"    92    1152 1208 1368 1474   864  865  875  895
  Modeline "1152x864"   110    1152 1240 1324 1552   864  864  876  908
  Modeline "1152x864"   135    1152 1464 1592 1776   864  864  876  908
  Modeline "1152x864"   137.65 1152 1184 1312 1536   864  866  885  902 -HSync -VSync
  Modeline "1280x768"    80.14 1280 1344 1480 1680   768  769  772  795
  ModeLine "1280x800"    80.58 1280 1344 1480 1680   800  801  804  827 -HSync -VSync
  Modeline "1280x1024"   80    1280 1296 1512 1568  1024 1025 1037 1165 Interlace
  Modeline "1280x1024"  110    1280 1328 1512 1712  1024 1025 1028 1054
  Modeline "1280x1024"  126.5  1280 1312 1472 1696  1024 1032 1040 1068 -HSync -VSync
  Modeline "1280x1024"  135    1280 1312 1456 1712  1024 1027 1030 1064
  Modeline "1280x1024"  135    1280 1312 1416 1664  1024 1027 1030 1064
  Modeline "1280x1024"  157.5  1280 1344 1504 1728  1024 1025 1028 1072 +HSync +VSync
  Modeline "1280x1024"  181.75 1280 1312 1440 1696  1024 1031 1046 1072 -HSync -VSync
  Modeline "1440x900"   106.47 1440 1520 1672 1904   900  901  904  932 +HSync +VSync
  Modeline "1400x1050"  129    1400 1464 1656 1960  1050 1051 1054 1100 +HSync +VSync
  Modeline "1600x1200"  162    1600 1664 1856 2160  1200 1201 1204 1250 +HSync +VSync
  Modeline "1600x1200"  189    1600 1664 1856 2160  1200 1201 1204 1250 -HSync -VSync
  Modeline "1600x1200"  202.5  1600 1664 1856 2160  1200 1201 1204 1250 +HSync +VSync
  Modeline "1600x1200"  220    1600 1616 1808 2080  1200 1204 1207 1244 +HSync +VSync
  Modeline "1680x1050"  147.14 1680 1784 1968 2256  1050 1051 1054 1087
  ModeLine "1800x1440"  230    1800 1896 2088 2392  1440 1441 1444 1490 +HSync +VSync
  ModeLine "1800x1440"  250    1800 1896 2088 2392  1440 1441 1444 1490 +HSync +VSync
  Modeline "1920x1200"  230    1920 1936 2096 2528  1200 1201 1204 1250 +HSync +VSync
EndSection

Section "Monitor"
  Identifier  "ATIMonitor"
  VendorName "Dell"
  ModelName "E773c"
 #Option "DPMS" "true"
  HorizSync    30.0-70.0
  VertRefresh  50.0-160.0
EndSection

Section "Device"
  Identifier  "Card0"
  Driver "nvidia"
  BoardName "unknown"

 #BusID  "PCI:1:0:0"
 #Option "sw_cursor" # needed for some ati cards
 #Option "hw_cursor"
 #Option "NoAccel"
 #Option "ShowCache"
 #Option "ShadowFB"
 #Option "UseFBDev"
 #Option "Rotate"
  Option "UseInternalAGPGART" "no"

# savage special options, use with care
 #Option "NoUseBios"
 #Option "BusType" "PCI"
  Option "DmaMode" "None"

# nvidia special options, use with care
  Option "CursorShadow" "1"
  Option "CursorShadowAlpha" "63"
  Option "CursorShadowYOffset" "2"
  Option "CursorShadowXOffset" "4"
  Option "FlatPanelProperties" "Scaling = native"
  Option "NoLogo" "false"
  Option "IgnoreEdid" "true" # needs to be true for some nvidia cards
EndSection

Section "Screen"
  Identifier "Screen0"
  Device "Card0"
  Monitor "Monitor0"
  DefaultColorDepth 16
  
  SubSection "Display"
  Depth 8
  Modes "1024x768"
  EndSubSection
  SubSection "Display"
  Depth 15
  Modes "1024x768"
  EndSubSection
  SubSection "Display"
  Depth 16
  Modes "1024x768"
  EndSubSection
  SubSection "Display"
  Depth 24
  Modes "1024x768"
  EndSubSection
  SubSection "Display"
  Depth 32
  Modes "1024x768"
  EndSubSection
  
  # Only the official NVIDIA driver supports twinview
  # these setting are an example
  Option "TwinView" "true"
  Option "SecondMonitorVendorName" "unknown"
  Option "SecondMonitorModelName" "unknown"
  Option "SecondMonitorHorizSync" "30-95"
  Option "SecondMonitorVertRefresh" "50-160"
  Option "MetaModes" "1024x768, 1024x768"
  Option "TwinViewOrientation" "RightOf"
  Option "ConnectedMonitor" "dfp,dfp"
EndSection

Section "Screen"
  Identifier "ATIScreen"
  Device "Card0"
  Monitor "ATIMonitor"
  DefaultColorDepth 24
  
  SubSection "Display"
  Depth 24
  Modes "1024x768"
  EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
  Mode 0666
EndSection
 
Old 08-14-2006, 12:36 AM   #2
NetRAVEN5000
Member
 
Registered: May 2005
Distribution: Ubuntu 9.04
Posts: 320

Rep: Reputation: 30
Quote:
Originally Posted by Ryan450
I've been doing a little bit of research into this as well, yes I have done the google thing. All that tells me I need to edit my xorg.conf file, but I'm having a bit of a hard time making sense of that file, I've got no idea what I need to do with it.
It's quite simple really.

The problem is with this portion of the file:
Code:
  
  SubSection "Display"
  Depth 8
  Modes "1024x768"
  EndSubSection
  SubSection "Display"
  Depth 15
  Modes "1024x768"
  EndSubSection
  SubSection "Display"
  Depth 16
  Modes "1024x768"
  EndSubSection
  SubSection "Display"
  Depth 24
  Modes "1024x768"
  EndSubSection
  SubSection "Display"
  Depth 32
  Modes "1024x768"
  EndSubSection
Wherever it says "1024x768" you need to add whatever resolution you want to use (I believe you said 1280x1024). When you're done it should look like this:
Code:
  SubSection "Display"
  Depth 8
  Modes "1280x1024" "1024x768"
  EndSubSection
  SubSection "Display"
  Depth 15
  Modes "1280x1024" "1024x768"
  EndSubSection
  SubSection "Display"
  Depth 16
  Modes "1280x1024" "1024x768"
  EndSubSection
  SubSection "Display"
  Depth 24
  Modes "1280x1024" "1024x768"
  EndSubSection
  SubSection "Display"
  Depth 32
  Modes "1280x1024" "1024x768"
  EndSubSection
And I would assume that since you're using two monitors you'd also have to change
Code:
  Option "MetaModes" "1024x768, 1024x768"
to
Code:
  Option "MetaModes" "1280x1024, 1280x1024"

Last edited by NetRAVEN5000; 08-14-2006 at 12:37 AM.
 
Old 08-14-2006, 01:39 AM   #3
Ryan450
Member
 
Registered: May 2004
Distribution: Doing the Distro Hop
Posts: 160

Original Poster
Rep: Reputation: 30
sweet, thank you netraven you got my resolution problem fixed .

Now can you help me figureout why this line of code is doing nothing?

Code:
Option "MetaModes" "1280x1024, 1280x1024"
I know this line of code is supposed to stop fullscreen applications from spawning across both screens and over the split. However this is not the case. When I open a browser in windowed mode the start position is right in the split of my two monitors.

I've double checked with KDE settings, I've disabled the support it has for allowing the windows to be spawned on the split, the maximize spanning across two screens and same with fullscreen.

Its super annoying opening warcraft III only to see the flag on one screen, and the menu on the other :S.
 
Old 08-14-2006, 01:42 AM   #4
NetRAVEN5000
Member
 
Registered: May 2005
Distribution: Ubuntu 9.04
Posts: 320

Rep: Reputation: 30
Sorry, I've never tried using 2 monitors before so I can't really help you there.

Maybe nVidia has more info on their website. . . did you try there?
http://www.nvidia.com
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
The taskbar in KDE is not showing windows paranoid times Linux - Software 2 01-15-2006 02:59 PM
Firefox not showing up in the menu on KDE Fasn8n Linux - General 4 01-04-2005 12:17 AM
IceWM themes not showing up in KDE 3.2 bluelaguna Linux - Newbie 2 05-08-2004 07:06 AM
Screensavers not showing up after switching Fedora to KDE Forezt Fedora 2 04-10-2004 11:57 AM
Themes in GNOME and KDE not showing up claudius753 Linux - Newbie 1 02-04-2004 02:17 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 03:57 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration