LinuxQuestions.org

LinuxQuestions.org (http://www.linuxquestions.org/questions/index.php)
-   Linux - Hardware (http://www.linuxquestions.org/questions/forumdisplay.php?f=18)
-   -   howto install driver for Ethernet controller: Atheros Communications Device 1083 (http://www.linuxquestions.org/questions/showthread.php?t=930325)

nicolasdiogo 02-20-2012 06:41 AM

howto install driver for Ethernet controller: Atheros Communications Device 1083
 
hello,

it has been a while since i last compiled a driver for Linux Kernel.

So i need a bit of assistance please?

i have a motherboard with the onboard NIC:
Quote:

04:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Device 1083 (rev c0)
and i can not find a way to load its correct driver.

this is the list of attached NICs to the system - Atheros is onboard (not working) and a PCI Intel NIC.
Quote:

> lspci
...
04:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Device 1083 (rev c0)
05:06.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82541PI Gigabit Ethernet Controller (rev 05)
...
i have tried using the command:
Code:

modprobe atl1c
as suggested in other forums on the web but that did not work for me.

i am using OpenSuSE 11.4 64-bit:
Quote:

> uname -a
Linux atlas 2.6.37.6-0.11-desktop #1 SMP PREEMPT 2011-12-19 23:39:38 +0100 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux
thanks for your assistance.

Nicolas

camorri 02-20-2012 12:34 PM

Quote:

modprobe atl1c

as suggested in other forums on the web but that did not work for me.
This appears to be the correct module to load for the nic you have. What happens when you entered the command 'modprobe atl1c' We need to know exactly what happens, 'did not work for me' does not help at all. No response is a good sign. If a module loads correctly, no news is good news. If you got some output, post it.

In other posts I have seen users requiring a 2.6.38 kernel before they had success with this driver.

EDDY1 02-20-2012 07:33 PM

Code:

lsmod

nicolasdiogo 02-22-2012 04:02 AM

OK camorri

when i run:

Code:

modprobe atl1c
i get no response on the prompt (which is good)
and the module is loaded, i can check with lsmod

but the card is not available.
and after rebooting, this module is not loaded.

also interesting, there is no entry on /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules for this card.

is this sufficient info? please let me know if you require further info.

with regards,

Nicolas

camorri 02-22-2012 08:27 AM

Quote:

but the card is not available.
What happens if you run the command ifconfig ? Can copy and paste the results? Do you see the card? The card will be in a 'down' state most probably.

Quote:

there is no entry on /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules
This gets updated by running '/lib/udev/write_net_rules' as root. You can also manually create, or modify an entry. After making sure the module is loaded, you can run the command, and see if that creates an entry. I'm not sure what normally calls /lib/udev/write_net_rules. The purpose of the rules files is to give consistent results, even with changing system conditions. Net rules are used to give consistent names to devices, based on things like mac address.

So, in summary, run /lib/udev/write_net_rules as root. Look for a new entry. There should be an entry for the wireless card, and a name.

Run 'ifconfig nameofnewcard' and see if the card activates.

You will still have to configure the card before it will work online.

uhelp 02-22-2012 08:45 AM

My crystal bowl told me that you are using a laptop which got some switches to turn wireless on and off. And these aren't working.
Is it so?

nicolasdiogo 02-22-2012 05:21 PM

Thanks uHelp,

but your cristal ball is probably Analogue (please look for a Digital one The switch is upon us!)

it is an onboard NIC of motherboard of a Desktop.

:)

burek 02-28-2012 09:24 AM

i also have exactly the same problem.. The motherboard i use (asus p5g41t-m lx3) has got this chip integrated for on board Gb lan eth port, i.e. it's not a wifi :)

i've tried these suggestions and module atl1c loads without errors but ifconfig still shows only localhost loop interface, without eth..

Halp :)

onebuck 02-28-2012 09:41 AM

Member response
 
Hi,

What does 'ifconfig -a' show? Do a 'man ifconfig';
With the '-a' the command will show 'all' interfaces, even the ones that are down.

What does 'lspci -vvn' show;
Code:

05:00.0 0200: 1969:2062 (rev c1)
        Subsystem: 1028:0487
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
        Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
        Interrupt: pin A routed to IRQ 4
        Region 0: Memory at fe900000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256K]
        Region 2: I/O ports at d000 [size=128]
        Capabilities: [40] Power Management version 3
                Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=375mA PME(D0+,D1+,D2+,D3hot+,D3cold+)
                Status: D0 NoSoftRst+ PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
        Capabilities: [48] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit+
                Address: 0000000000000000  Data: 0000
        Capabilities: [58] Express (v1) Endpoint, MSI 00
                DevCap: MaxPayload 4096 bytes, PhantFunc 0, Latency L0s unlimited, L1 unlimited
                        ExtTag- AttnBtn+ AttnInd+ PwrInd+ RBE+ FLReset-
                DevCtl: Report errors: Correctable- Non-Fatal- Fatal- Unsupported-
                        RlxdOrd- ExtTag- PhantFunc- AuxPwr- NoSnoop-
                        MaxPayload 128 bytes, MaxReadReq 128 bytes
                DevSta: CorrErr+ UncorrErr+ FatalErr- UnsuppReq+ AuxPwr+ TransPend-
                LnkCap: Port #0, Speed 2.5GT/s, Width x1, ASPM L0s L1, Latency L0 unlimited, L1 unlimited
                        ClockPM+ Surprise- LLActRep- BwNot-
                LnkCtl: ASPM L0s L1 Enabled; RCB 64 bytes Disabled- Retrain- CommClk+
                        ExtSynch- ClockPM- AutWidDis- BWInt- AutBWInt-
                LnkSta: Speed 2.5GT/s, Width x1, TrErr- Train- SlotClk+ DLActive- BWMgmt- ABWMgmt-
        Capabilities: [6c] Vital Product Data
pcilib: sysfs_read_vpd: read failed: Connection timed out
                Not readable
        Capabilities: [100 v1] Advanced Error Reporting
                UESta:  DLP- SDES- TLP- FCP- CmpltTO- CmpltAbrt+ UnxCmplt- RxOF- MalfTLP- ECRC- UnsupReq+ ACSViol-
                UEMsk:  DLP- SDES- TLP- FCP- CmpltTO- CmpltAbrt- UnxCmplt- RxOF- MalfTLP- ECRC- UnsupReq- ACSViol-
                UESvrt: DLP- SDES+ TLP- FCP- CmpltTO- CmpltAbrt- UnxCmplt- RxOF+ MalfTLP+ ECRC- UnsupReq- ACSViol-
                CESta:  RxErr+ BadTLP+ BadDLLP+ Rollover- Timeout+ NonFatalErr-
                CEMsk:  RxErr- BadTLP- BadDLLP- Rollover- Timeout- NonFatalErr+
                AERCap: First Error Pointer: 14, GenCap+ CGenEn- ChkCap+ ChkEn-
        Capabilities: [180 v1] Device Serial Number ff-c5-0e-f1-78-2b-cb-ff
        Kernel driver in use: atl1c
        Kernel modules: atl1c

'lspci -vvv';
Code:

05:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications AR8152 v2.0 Fast Ethernet (rev c1)
        Subsystem: Dell Device 0487
        Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx-
        Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
        Latency: 0, Cache Line Size: 64 bytes
        Interrupt: pin A routed to IRQ 4
        Region 0: Memory at fe900000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256K]
        Region 2: I/O ports at d000 [size=128]
        Capabilities: [40] Power Management version 3
                Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=375mA PME(D0+,D1+,D2+,D3hot+,D3cold+)
                Status: D0 NoSoftRst+ PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
        Capabilities: [48] MSI: Enable- Count=1/1 Maskable- 64bit+
                Address: 0000000000000000  Data: 0000
        Capabilities: [58] Express (v1) Endpoint, MSI 00
                DevCap: MaxPayload 4096 bytes, PhantFunc 0, Latency L0s unlimited, L1 unlimited
                        ExtTag- AttnBtn+ AttnInd+ PwrInd+ RBE+ FLReset-
                DevCtl: Report errors: Correctable- Non-Fatal- Fatal- Unsupported-
                        RlxdOrd- ExtTag- PhantFunc- AuxPwr- NoSnoop-
                        MaxPayload 128 bytes, MaxReadReq 128 bytes
                DevSta: CorrErr+ UncorrErr+ FatalErr- UnsuppReq+ AuxPwr+ TransPend-
                LnkCap: Port #0, Speed 2.5GT/s, Width x1, ASPM L0s L1, Latency L0 unlimited, L1 unlimited
                        ClockPM+ Surprise- LLActRep- BwNot-
                LnkCtl: ASPM L0s L1 Enabled; RCB 64 bytes Disabled- Retrain- CommClk+
                        ExtSynch- ClockPM- AutWidDis- BWInt- AutBWInt-
                LnkSta: Speed 2.5GT/s, Width x1, TrErr- Train- SlotClk+ DLActive- BWMgmt- ABWMgmt-
        Capabilities: [6c] Vital Product Data
pcilib: sysfs_read_vpd: read failed: Connection timed out
                Not readable
        Capabilities: [100 v1] Advanced Error Reporting
                UESta:  DLP- SDES- TLP- FCP- CmpltTO- CmpltAbrt+ UnxCmplt- RxOF- MalfTLP- ECRC- UnsupReq+ ACSViol-
                UEMsk:  DLP- SDES- TLP- FCP- CmpltTO- CmpltAbrt- UnxCmplt- RxOF- MalfTLP- ECRC- UnsupReq- ACSViol-
                UESvrt: DLP- SDES+ TLP- FCP- CmpltTO- CmpltAbrt- UnxCmplt- RxOF+ MalfTLP+ ECRC- UnsupReq- ACSViol-
                CESta:  RxErr+ BadTLP+ BadDLLP+ Rollover- Timeout+ NonFatalErr-
                CEMsk:  RxErr- BadTLP- BadDLLP- Rollover- Timeout- NonFatalErr+
                AERCap: First Error Pointer: 14, GenCap+ CGenEn- ChkCap+ ChkEn-
        Capabilities: [180 v1] Device Serial Number ff-c5-0e-f1-78-2b-cb-ff
        Kernel driver in use: atl1c
        Kernel modules: atl1c

Notice the Kernel 'drivers' & 'modules' in the above.
You may need to configure the device if the correct drivers & modules are in place.

burek 02-28-2012 09:53 AM

well, since I don't have internet, because linux cannot recognize my network card, I'm not able to provide all the fancy info you need, sorry about that :(
ifconfig -a shows only localhost loop

to make this a little more simple, is there anything similar to a "generic network card driver for linux"? just like the windows has a "generic display driver" for example, which will enable me to just put my network card online, without all the fancy functionality, provided by the specific driver?

onebuck 02-28-2012 10:09 AM

Member response
 
Hi,
Quote:

Originally Posted by burek (Post 4614194)
well, since I don't have internet, because linux cannot recognize my network card, I'm not able to provide all the fancy info you need, sorry about that :(
ifconfig -a shows only localhost loop

to make this a little more simple, is there anything similar to a "generic network card driver for linux"? just like the windows has a "generic display driver" for example, which will enable me to just put my network card online, without all the fancy functionality, provided by the specific driver?

You are posting here some how. Just direct the information to a file then transport it;
Quote:

lspci -vvv >mylspci.txt
Edit out other information and just post the relevant information. If you wish to post all then use http://pastebin.com/ . You could include the output for 'dmesg >mydmesg.txt' and post to http://pastebin.com/. Just provide the links for all the requested information. No one can help without having requested information.

FYI: I suggest that you look at 'How to Ask Questions the Smart Way' so in the future your queries provide information that will aid us in diagnosis of the problem or query.

camorri 02-28-2012 10:28 AM

Have a look at this thread -->http://forums.debian.net/viewtopic.p...65944&start=30

This user fixed the same problem by going to kernel 2.6.38 from backports. Its a long thread, look at the last two pages.

burek 02-28-2012 11:32 AM

@camorri, you are right, I also went that way and solved my problem (with the help from the guys from #debian irc channel on freenode) :)

I went to the link: http://kmuto.jp/debian/d-i/
And downloaded the first iso from the list (squeeze-custom-amd64-0808.iso) and installed it from usb/cd and everything worked out of the box.

nestlyp 08-29-2012 04:23 AM

still relevant ? nicolasdiogo
 
have you resolve that problem with atheros communications device module ???
i had same problem and just found a simple way to resolve that problem :D
if any one wants to know how i did done that please write here i will share my experience with you :)

burek 08-29-2012 09:42 AM

Please do share your solution, because Google (and other search engines) will index your method, so other people might be able to resolve their issues in the future.


All times are GMT -5. The time now is 03:44 AM.