LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 10-15-2006, 04:35 PM   #1
ggeo
Member
 
Registered: Aug 2006
Location: Greece
Posts: 96

Rep: Reputation: 15
Exclamation How to load emu10k1 driver


Hello

I wanted to know how to load emu10k1 driver for getting my creative labs sb audigy to play.
And what lines i must add to /etc/modprobe.conf
 
Old 10-16-2006, 03:17 PM   #2
whk
Member
 
Registered: Jun 2005
Posts: 202

Rep: Reputation: 37
soundcard

Have you tried alsaconf in root yet?
what does your 'lspci | grep audio' say
and 'lsmod' too
 
Old 10-16-2006, 05:37 PM   #3
ggeo
Member
 
Registered: Aug 2006
Location: Greece
Posts: 96

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Hello ,

alsaconf(in root) gives me command not found

lspci |grep audio
01:07.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Audigy LS

lsmod

Module Size Used by
autofs4 21701 1
hidp 16833 2
rfcomm 37333 0
l2cap 23873 10 hidp,rfcomm
bluetooth 47909 5 hidp,rfcomm,l2cap
sunrpc 157309 1
ip_conntrack_ftp 7985 0
ip_conntrack_netbios_ns 3265 0
ipt_REJECT 5569 1
xt_state 2497 11
ip_conntrack 52597 3 ip_conntrack_ftp,ip_conntrack_netbios_ns,xt_state
nfnetlink 7257 1 ip_conntrack
xt_tcpudp 3393 13
iptable_filter 3265 1
ip_tables 12809 1 iptable_filter
x_tables 14917 4 ipt_REJECT,xt_state,xt_tcpudp,ip_tables
dm_mirror 23057 0
dm_mod 60121 1 dm_mirror
video 16709 0
button 6993 0
battery 10053 0
ac 5189 0
ipv6 243937 32
lp 12937 0
usblp 14401 0
parport_pc 27237 1
parport 37129 2 lp,parport_pc
snd_ca0106 31941 1
snd_rawmidi 25665 1 snd_ca0106
snd_ac97_codec 92257 1 snd_ca0106
snd_seq_dummy 4165 0
snd_seq_oss 32705 0
snd_seq_midi_event 7745 1 snd_seq_oss
snd_seq 53553 5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi_event
snd_seq_device 9037 4 snd_rawmidi,snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq
snd_pcm_oss 40017 0
snd_mixer_oss 17729 1 snd_pcm_oss
snd_pcm 83781 3 snd_ca0106,snd_ac97_codec,snd_pcm_oss
nvidia 4555412 12
8139cp 22977 0
snd_timer 24516 2 snd_seq,snd_pcm
snd 55237 12 snd_ca0106,snd_rawmidi,snd_ac97_codec,snd_seq_oss,snd_seq,snd_seq_device,snd_pcm_oss,snd_mixer_oss,s nd_pcm,snd_timer
soundcore 10017 1 snd
snd_ac97_bus 2625 1 snd_ac97_codec
8139too 27073 0
snd_page_alloc 10569 2 snd_ca0106,snd_pcm
mii 5697 2 8139cp,8139too
floppy 58437 0
serio_raw 7621 0
ehci_hcd 32461 0
ohci_hcd 21597 0
i2c_nforce2 7233 0
i2c_core 22209 2 nvidia,i2c_nforce2
 
Old 10-16-2006, 08:54 PM   #4
whk
Member
 
Registered: Jun 2005
Posts: 202

Rep: Reputation: 37
soundcard

The lsmod says that your distro detected ca0106 as your driver and the ac97 is the driver for the mobo audio
check alsamixer switch and turn on Analog/Digital Output Jack
digital speakers required though.
Your soundcard is the Creative Labs SB Audigy LS
check here at Alsa to confirm the driver.

try this
]# locate alsaconf
maybe /usr/sbin/alsaconf or some other file, however, it may not be needed.
 
Old 10-17-2006, 04:28 AM   #5
ggeo
Member
 
Registered: Aug 2006
Location: Greece
Posts: 96

Original Poster
Rep: Reputation: 15
My alsamixer gives me:


───────────────────────────────[AlsaMixer v1.0.11rc2 (Press Escape to quit)]───────────────────────────────┐
│ Card: CA0106 │
│ Chip: │
│ View: [Playback] Capture All │
│ Item: IEC958 [Off] │
│ │
│ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ ┌──┐ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │
│ │ │ │ │ │▒▒│ │ │ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │▒▒│ │ │ │
│ ┌──┐ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ └──┘ │
│ │MM│ │
│ └──┘ │
│ 0<>0 0<>0 2<>2 0<>0 35<>35 60<>60 60<>60 31<>31 0<>0 │
│ < IEC958 > IEC958 C IEC958 F IEC958 R IEC958 U Analog C Analog F Analog R Analog S CAPTURE │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


I tried a lot of changes in this but no result.I can't find the Analog/Digital Output Jack that you say.
At the alsa site i can't figure what to do.How to load the driver and which exactly lines i must add to /etc/modprobe.conf
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Using already install emu10k1 driver for SB Live! drdroid Linux - Software 4 02-13-2006 10:48 PM
emu10k1 driver instalation problems Filsta Linux - Hardware 6 11-30-2003 11:35 PM
recompiled emu10k1 driver not loading at boot Locura Slackware 4 08-12-2003 07:59 PM
emu10k1 driver modification Martin12345 Linux - Hardware 0 08-08-2003 07:55 AM
need help with emu10k1 driver for audigy under redhat 7.3 joker Linux - Newbie 12 09-17-2002 07:54 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 06:41 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration