LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 06-28-2018, 11:13 PM   #1
abhiarora
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2018
Posts: 1

Rep: Reputation: Disabled
Unhappy How to get audio working on Ubuntu Server VM with external USB audio adapter?


I have a VM running Ubuntu Server 16.04. I am trying to get it to play an audio file over a UGreen USB Audio adapter, specifically this one: https://www.ugreen.com/product/UGREE...tml#ad-image-0. ALSA and PulseAudio is set up.

Running aplay -l returns:

Code:
$ aplay -l
**** List of PLAYBACK Hardware Devices ****
card 0: Generic [HD-Audio Generic], device 0: Generic Analog [Generic Analog]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
card 1: Device [USB Audio Device], device 0: USB Audio [USB Audio]
  Subdevices: 1/1
  Subdevice #0: subdevice #0
I have also set the USB Audio Device as the default sink in pulseaudio with pacmd:

Code:
$ pacmd stat
Memory blocks currently allocated: 1, size: 63.9 KiB.
Memory blocks allocated during the whole lifetime: 451335, size: 1.1 GiB.
Memory blocks imported from other processes: 0, size: 0 B.
Memory blocks exported to other processes: 0, size: 0 B.
Total sample cache size: 0 B.
Default sample spec: s16le 2ch 44100Hz
Default channel map: front-left,front-right
Default sink name: alsa_output.usb-C-Media_Electronics_Inc._USB_Audio_Device-00.analog-stereo
Default source name: alsa_input.usb-C-Media_Electronics_Inc._USB_Audio_Device-00.analog-mono
Memory blocks of type POOL: 1 allocated/223545 accumulated.
Memory blocks of type POOL_EXTERNAL: 0 allocated/0 accumulated.
Memory blocks of type APPENDED: 0 allocated/0 accumulated.
Memory blocks of type USER: 0 allocated/0 accumulated.
Memory blocks of type FIXED: 0 allocated/193538 accumulated.
Memory blocks of type IMPORTED: 0 allocated/34252 accumulated.
Using mpg123 to play the audio file with -o pulse or -o openal as an option does not output the audio to the speakers. I have tried other players as well.

The exact same configuration however, when done on another machine I have access to does output the audio to the speakers. That machine is running Ubuntu Desktop 16.04 (not on a VM). I am unable to determine what the issue is. Any insight would be great help.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
audio through bluetooth USB adapter linuxhippy Ubuntu 0 02-23-2012 02:57 PM
USB audio adapter splintercdo Linux - Hardware 3 09-04-2011 11:59 PM
C-Media USB Audio Adapter and snd_usb_audio module qlands Slackware 1 04-20-2011 09:45 PM
USB Audio Sound Adapter Not Working Rog3236 Linux - Hardware 8 04-13-2010 09:25 AM
External USB SB Live 24 with snd-usb-audio: mixer too rudimentary LaoNiu Linux - Hardware 0 05-28-2006 11:22 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 05:38 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration