LinuxQuestions.org
Download your favorite Linux distribution at LQ ISO.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-29-2010, 05:17 AM   #1
alaios
Senior Member
 
Registered: Jan 2003
Location: Aachen
Distribution: Opensuse 11.2 (nice and steady)
Posts: 2,203

Rep: Reputation: 45
Head Speakers- Sound redirection problem.


Hello! I am using the acer aspire 7736ZG and I have a problem when I connect some external headspeakers (headset?) on my laptop.

Actually I can hear the sound on my head set but the problem is that at the same time the main laptop built-in speakers are not muted.

My laptop is a dual boot and this problem does not exist on Windows 7, which probably means that this is not some strange hardware problem.

One more think that might help you find a solution for me is that there speakers are plugged into a black "hole" as there is not green one available. Actually there are 3 colored "holes" for the jacks to be plugged in.
A blue one (do not have a clue what might be plugged in there).
A pink one which is for microphone
and a black one which works fine in Windows 7 when i plug in my headset.

So what I should try to check to fix this weird problem?

I would like to thank you in advance for your help and understanding
Best Regards.
A.
 
Old 03-29-2010, 08:29 AM   #2
Hammett
Senior Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Barcelona, Catalunya
Distribution: Gentoo
Posts: 1,042

Rep: Reputation: 54
You might want to check with alsa website to see if there's any information regarding your soundcard or upgrade on the alsa drivers.
 
Old 03-30-2010, 05:29 PM   #3
alaios
Senior Member
 
Registered: Jan 2003
Location: Aachen
Distribution: Opensuse 11.2 (nice and steady)
Posts: 2,203

Original Poster
Rep: Reputation: 45
Thanks very much for the reply


I just checked my hardware information and for me it seems like I have two soundcards

Quote:
31: PCI 100.1: 0403 Audio device
[Created at pci.318]
UDI: /org/freedesktop/Hal/devices/pci_10de_be3
Unique ID: NXNs.zg4qcnRhLtB
Parent ID: vSkL.KcfarPM+5y9
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:01.0/0000:01:00.1
SysFS BusID: 0000:01:00.1
Hardware Class: sound
Model: "nVidia Audio device"
Vendor: pci 0x10de "nVidia Corporation"
Device: pci 0x0be3
SubVendor: pci 0x1025 "Acer Incorporated [ALI]"
SubDevice: pci 0x0296
Revision: 0xa1
Memory Range: 0xf5000000-0xf5003fff (rw,non-prefetchable)
IRQ: 11 (no events)
Module Alias: "pci:v000010DEd00000BE3sv00001025sd00000296bc04sc03i00"
Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
Attached to: #13 (PCI bridge)




17: PCI 1b.0: 0403 Audio device
[Created at pci.318]
UDI: /org/freedesktop/Hal/devices/pci_8086_293e
Unique ID: u1Nb.0Kza66uJ8kB
SysFS ID: /devices/pci0000:00/0000:00:1b.0
SysFS BusID: 0000:00:1b.0
Hardware Class: sound
Model: "Intel 82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller"
Vendor: pci 0x8086 "Intel Corporation"
Device: pci 0x293e "82801I (ICH9 Family) HD Audio Controller"
SubVendor: pci 0x1025 "Acer Incorporated [ALI]"
SubDevice: pci 0x0296
Revision: 0x03
Driver: "HDA Intel"
Driver Modules: "snd_hda_intel"
Memory Range: 0xf5500000-0xf5503fff (rw,non-prefetchable)
IRQ: 21 (17678 events)
Module Alias: "pci:v00008086d0000293Esv00001025sd00000296bc04sc03i00"
Driver Info #0:
Driver Status: snd_hda_intel is active
Driver Activation Cmd: "modprobe snd_hda_intel"
Config Status: cfg=no, avail=yes, need=no, active=unknown
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No sound from external speakers in Fedora 8 (laptop speakers ok) openSauce Linux - Hardware 7 03-15-2009 04:48 PM
Low sound from speakers/ No sound from headphone jack with Intel ICH8 Family Audio troydclayton Linux - Hardware 2 03-28-2008 11:18 PM
sound from laptop speakers although external speakers are connected! superpingu Linux - Laptop and Netbook 1 10-18-2007 07:32 AM
5.1 speakers sound problem szandor Linux - Hardware 7 11-29-2006 01:19 AM
[Mandrake 9.1] 4 speakers & sound quality problem ilhbutshm Linux - Newbie 1 07-26-2003 07:59 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 10:33 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration