LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Latest LQ Deals
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 08-03-2003, 09:57 AM   #1
flysideways
Member
 
Registered: Jul 2003
Posts: 151

Rep: Reputation: 30
GA-8KNXP Sound


Hi,

First things first, I'm a noob. Now that that's out of the way.

I've just begun to attempt to get my Gigabyte GA-8KNXP up and running on RH9. Everything works flawlessly in W... from a Raid 0 with 2 WD Raptors on the ICH5R, not yet supported in any Linux I think. My Linux is on IDE 0. So far sound is the only thing not working.

OK following Finegan's advice here goes.

lspci:

00:00.0 Host bridge: Intel Corp.: Unknown device 2578 (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corp.: Unknown device 2579 (rev 02)
00:03.0 PCI bridge: Intel Corp.: Unknown device 257b (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corp. 82801EB USB (Hub #1) (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corp. 82801EB USB (Hub #2) (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corp. 82801EB USB (Hub #3) (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corp. 82801EB USB EHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corp. 82801EB USB EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corp. 82801BA/CA/DB PCI Bridge (rev c2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corp. 82801EB ISA Bridge (LPC) (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corp. 82801EB ICH5 IDE (rev 02)
00:1f.2 RAID bus controller: Intel Corp.: Unknown device 24df (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corp. 82801EB SMBus (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corp. 82801EB AC'97 Audio (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon R300 NE [Radeon 9700]
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc: Unknown device 4e65
02:01.0 Ethernet controller: Intel Corp.: Unknown device 1019
03:0a.0 FireWire (IEEE 1394): Texas Instruments TSB43AB23 IEEE-1394a-2000 Controller (PHY/Link)

uname -r:

2.4.20-8

dmesg:

PCI: Found IRQ 5 for device 00:1f.5
PCI: Sharing IRQ 5 with 00:1f.3
PCI: Setting latency timer of device 00:1f.5 to 64
intel8x0: clocking to 48000

I think that is all that aplies to the audio?

What I have done is to;
download ALSA 0.9.6 driver, lib, tools, utils and oss compatibility; unzip them with RH's GUI;
driver, lib and utils were ./configure, make, make install from the terminal.

When I use the command alsamixer as root I get;
alsamixer: function snd_ctl_open failed for default: No such file or directory

I have also enabled the sound options in Preferences>Sound.

Hardware Browser shows;
82801EB AC'97 Audio
Manufacturer Intel Corp.
Driver snd-intel8x0

/etc/modules.config

alias usb-controller ehci-hcd
alias usb-controller1 usb-uhci
alias ieee1394-controller ohci1394
alias eth0 e1000
alias sound-slot-0 snd-intel8x0
post-install sound-slot-0 /bin/aumix-minimal -f /etc/.aumixrc -L >/dev/null 2>&1 || :
pre-remove sound-slot-0 /bin/aumix-minimal -f /etc/.aumixrc -S >/dev/null 2>&1 || :

I'm sure the missed step is obvious to someone.

Thanks

Last edited by flysideways; 08-03-2003 at 10:24 AM.
 
Old 08-03-2003, 06:11 PM   #2
flysideways
Member
 
Registered: Jul 2003
Posts: 151

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Well,

So after wondering why sndconfig wouldn't work and finding that my RH installation had left it out. I installed it then ran it. It identifies the expected device and then says that it is not currently supported. Does that mean that the ALSA driver does not support it or is it the Kernel?
 
Old 09-28-2003, 08:21 PM   #3
flysideways
Member
 
Registered: Jul 2003
Posts: 151

Original Poster
Rep: Reputation: 30
The sound works in Severn.
 
Old 02-03-2004, 07:44 AM   #4
balkanji
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Distribution: Red Hat 9.0
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Hi, there!
well, I have the same problem and no solution (yet)
So, if anybody has some advice for me, please, enlighten me!
attached some info about my system and configuration...
THANX!

ALSA Audio Debug v0.0.6 - Tue Feb 3 14:41:32 CET 2004
http://alsa.opensrc.org/?aadebug

Kernel ----------------------------------------------------
Linux stranja.viskom.oeaw.ac.at 2.4.20-8smp #1 SMP Thu Mar 13 17:45:54 EST 2003 i686 i686 i386 GNU/Linux

Loaded Modules --------------------------------------------
snd-pcm-oss 44964 0 (autoclean)
snd-mixer-oss 16656 0 (autoclean) [snd-pcm-oss]
snd-intel8x0 24712 0
snd-ac97-codec 58860 0 [snd-intel8x0]
snd-pcm 90528 0 [snd-pcm-oss snd-intel8x0]
snd-timer 21252 0 [snd-pcm]
snd-mpu401-uart 5680 0 [snd-intel8x0]
snd-rawmidi 19616 0 [snd-mpu401-uart]
snd-seq-device 6336 0 [snd-rawmidi]
snd 48772 0 [snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-intel8x0 snd-ac97-codec snd-pcm snd-timer snd-mpu401-uart snd-rawmidi snd-seq-device]
snd-page-alloc 10676 0 (autoclean) [snd-intel8x0 snd-pcm]

Modules Conf ----------------------------------------------
alias char-major-116 snd
alias char-major-14 soundcore
alias sound-service-0-0 snd-mixer-oss
alias sound-service-0-1 snd-seq-oss
alias sound-service-0-3 snd-pcm-oss
alias sound-service-0-8 snd-seq-oss
alias sound-service-0-12 snd-pcm-oss
alias snd-card-0 snd-intel8x0
alias sound-slot-0 snd-intel8x0

Proc Asound -----------------------------------------------
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.2.
Compiled on Feb 2 2004 for kernel 2.4.20-8smp (SMP) with versioned symbols.
0 [ICH5 ]: ICH - Intel ICH5
Intel ICH5 at 0xf7101000, irq 17
0: [0- 0]: ctl
20: [0- 4]: digital audio playback
27: [0- 3]: digital audio capture
26: [0- 2]: digital audio capture
25: [0- 1]: digital audio capture
16: [0- 0]: digital audio playback
24: [0- 0]: digital audio capture
33: : timer
cat: /proc/asound/hwdep: No such file or directory
00-00: Intel ICH : Intel ICH5 : playback 1 : capture 1
00-01: Intel ICH - MIC ADC : Intel ICH5 - MIC ADC : capture 1
00-02: Intel ICH - MIC2 ADC : Intel ICH5 - MIC2 ADC : capture 1
00-03: Intel ICH - ADC2 : Intel ICH5 - ADC2 : capture 1
00-04: Intel ICH - IEC958 : Intel ICH5 - IEC958 : playback 1

Dev Snd ---------------------------------------------------
controlC0 hwC2D3 midiC1D2 midiC3D1 pcmC0D4c pcmC1D3p pcmC2D3c pcmC3D2p
controlC1 hwC3D0 midiC1D3 midiC3D2 pcmC0D4p pcmC1D4c pcmC2D3p pcmC3D3c
controlC2 hwC3D1 midiC1D4 midiC3D3 pcmC0D5c pcmC1D4p pcmC2D4c pcmC3D3p
controlC3 hwC3D2 midiC1D5 midiC3D4 pcmC0D5p pcmC1D5c pcmC2D4p pcmC3D4c
hwC0D0 hwC3D3 midiC1D6 midiC3D5 pcmC0D6c pcmC1D5p pcmC2D5c pcmC3D4p
hwC0D1 midiC0D0 midiC1D7 midiC3D6 pcmC0D6p pcmC1D6c pcmC2D5p pcmC3D5c
hwC0D2 midiC0D1 midiC2D0 midiC3D7 pcmC0D7c pcmC1D6p pcmC2D6c pcmC3D5p
hwC0D3 midiC0D2 midiC2D1 pcmC0D0c pcmC0D7p pcmC1D7c pcmC2D6p pcmC3D6c
hwC1D0 midiC0D3 midiC2D2 pcmC0D0p pcmC1D0c pcmC1D7p pcmC2D7c pcmC3D6p
hwC1D1 midiC0D4 midiC2D3 pcmC0D1c pcmC1D0p pcmC2D0c pcmC2D7p pcmC3D7c
hwC1D2 midiC0D5 midiC2D4 pcmC0D1p pcmC1D1c pcmC2D0p pcmC3D0c pcmC3D7p
hwC1D3 midiC0D6 midiC2D5 pcmC0D2c pcmC1D1p pcmC2D1c pcmC3D0p seq
hwC2D0 midiC0D7 midiC2D6 pcmC0D2p pcmC1D2c pcmC2D1p pcmC3D1c timer
hwC2D1 midiC1D0 midiC2D7 pcmC0D3c pcmC1D2p pcmC2D2c pcmC3D1p
hwC2D2 midiC1D1 midiC3D0 pcmC0D3p pcmC1D3c pcmC2D2p pcmC3D2c

CPU -------------------------------------------------------
model name : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz
model name : Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 3.00GHz
cpu MHz : 3014.566
cpu MHz : 3014.566

RAM -------------------------------------------------------
MemTotal: 1030284 kB
SwapTotal: 1536152 kB

Hardware --------------------------------------------------
00:00.0 Host bridge: Intel Corp.: Unknown device 2578 (rev 02)
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corp. 82801EB AC'97 Audio (rev 02)
 
Old 02-14-2004, 01:06 PM   #5
Elyson
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2004
Posts: 9

Rep: Reputation: 0
Hi,
i spend the last 2 days in getting the working on my knxp.
I had to change the the connector for my headphones(do this too),
but i canīt get the micorphone to work, which is important for me.
And i have some noize at some channels when i umute them.
Also I can only play from one source.
But I wanna use quake and teamspeak.
Also use alsamixer in the console and umute all channels, by pressing m.

cu

Last edited by Elyson; 02-14-2004 at 02:48 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
No sound coming from my sound blaster audigy 2 ZS platinum sound card msab Linux - Hardware 9 12-05-2010 05:10 AM
help install sarge on 8knxp augustofra Linux - Newbie 2 04-11-2005 03:05 AM
Redhat 9 on 8KNXP Ultra's AIC7902W etegration Linux - Hardware 2 04-23-2004 03:10 PM
Gigabyte GA-8KNXP - RAID 1+0. Has this worked for anyone? BrianK Linux - Hardware 4 02-04-2004 09:33 AM
Ga-8knxp flysideways Linux - Hardware 1 09-28-2003 08:22 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 08:51 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration