LinuxQuestions.org
Visit Jeremy's Blog.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 10-20-2007, 03:23 AM   #1
andi88
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2004
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
Cannot attach Panasonic Lumix DMC-LX2 to openSuSE 10.3


Hello,

I have a Lumix DMC-LX2 and openSuSE 10.3 installed. On openSuSE 10.2 the camera worked just very fine together with digikam.
When I plugin the camera now, the system detects a USB MassStorage Device but then fails to "mount" it or to access it.

dmesg | tail gives the following
usb 1-4: new full speed USB device using ohci_hcd and address 3
usb 1-4: new device found, idVendor=04da, idProduct=2372
usb 1-4: new device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=0
usb 1-4: Product: DMC-LX2
usb 1-4: Manufacturer: Panasonic
usb 1-4: configuration #1 chosen from 1 choice
Initializing USB Mass Storage driver...
scsi4 : SCSI emulation for USB Mass Storage devices
usb-storage: device found at 3
usb-storage: waiting for device to settle before scanning
usbcore: registered new interface driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
VMBlock warning: DentryOpRevalidate: invalid args from kernel
VMBlock warning: DentryOpRevalidate: invalid args from kernel

I can only access the camera if I attach it at boot time, then it is recognized as scsi device and I can mount this one and access via browser/filesystem. As soon as I start up digikam it fails again to access the camera.

I have a Asus M2N4-SLI board with AMD64 and I have the same problem running openSuSe 32 or 64bit.

Thanx for help.
andi
 
Old 10-24-2007, 10:51 AM   #2
andi88
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2004
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
more details

Hello!

I googled on the internet and thought it might be a hardware problem. I have a USB2.0 PCI card which I putted into one slot and disabled the onboard USB controller. No changes detected.

Could somebody tell me, how I get more "error" information from the USB system and how the USB mounting is performed?

I also have a lot of problems attaching my cellphone to the computer and synchronize it. With the PCI USB card it works but it's very very slow (the processors at 100% usage)... I really don't know what my system is doing...

thanx for help
andi
 
Old 10-24-2007, 02:59 PM   #3
croko
LQ Newbie
 
Registered: Oct 2007
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Hello,

it seems that I have the same pb. Do you think it is an hardware pb ? I have a P5K Asus motherboard. Or maybe it is only related to the 10.3 version ? I just changed my motherboard, with the old one I was able to mount my USB key, now I can't mount this key neither the Lumix ...

Have you an idea of what appends ?

Dav.
 
Old 10-25-2007, 11:34 AM   #4
andi88
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2004
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
no I do not think it's a hardware problem. as described in my second post I inserted my PCI USB 2.0 card which makes run the system the same...

so IF it is a hardware problem then it is most probably with the chip set.... my problem is I do not want to change the motherboard anymore for several reasons...

I will try to install a openSUSE 10.2 and see how the hardware works... if it works under 10.2 I'm sure it's not a hardware problem....

so it is definitely no hardware problem. I was able to install the openSUSE 10.2 on my machine and my lumix works perfect with digikam together...

andi

Last edited by andi88; 10-26-2007 at 01:21 PM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LXer: Tips and tricks: How do I use the "xm block-attach" command to attach additiona LXer Syndicated Linux News 0 08-21-2007 12:50 AM
(X)Ubuntu 6.06 doesn't like my LUMIX cam much Jorophose Linux - Hardware 1 04-08-2007 12:30 PM
Cannot mount USB camera Panasonic Lumix under Suse 9.3 Oerz Linux - Hardware 2 10-08-2005 02:56 PM
Udev and a Panasonic DMC-FZ3 goofyheadedpunk Linux - Software 0 05-13-2005 05:58 PM
Panasonic DMC-F7 Digital Camera SML Linux - Hardware 1 12-31-2002 03:42 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 03:45 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration