LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 07-31-2006, 04:16 PM   #1
cluelessnewb
Member
 
Registered: Jul 2006
Posts: 35

Rep: Reputation: 15
AudioMax snd card doesn't work on Debian


I have an AudioMAX soundcard that came with my ABIT mb that works correctly under Mandriva and Windows XP, but it won't work on Debian. When KDE starts it gives an error that reads:

Sound server informational message:
Error while initializing the sound driver:
device: default can't be opened for playback (No such device)
The sound server will continue, using the null output device.

I have alsa and arts installed. I tried running alsaconf, but it tells me that no supported PnP or PCI card is found. Any ideas?
 
Old 07-31-2006, 04:50 PM   #2
HappyTux
Senior Member
 
Registered: Mar 2003
Location: Nova Scotia, Canada
Distribution: Debian AMD64
Posts: 4,170

Rep: Reputation: 244Reputation: 244Reputation: 244
What motherboard do you have? I've got an Abit AV8 and it uses the snd_via82xx module for the onboard sound. Also what release of Debian are you running (output of cat /etc/debian_version) and what is the kernel (output of uname -r).
 
Old 07-31-2006, 07:42 PM   #3
cluelessnewb
Member
 
Registered: Jul 2006
Posts: 35

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I have an ABIT AN8-V; uses (a non-pure) NVIDIA chipset, not VIA. I'm running 3.1 Sarge and 2.6.8-11-amd64-generic kernel. (Which you'll probably realize is not an official version, but is "stable"). I that AC'97 has something to do with the card.

Last edited by cluelessnewb; 07-31-2006 at 07:46 PM.
 
Old 08-01-2006, 12:17 AM   #4
HappyTux
Senior Member
 
Registered: Mar 2003
Location: Nova Scotia, Canada
Distribution: Debian AMD64
Posts: 4,170

Rep: Reputation: 244Reputation: 244Reputation: 244
Quote:
Originally Posted by cluelessnewb
I have an ABIT AN8-V; uses (a non-pure) NVIDIA chipset, not VIA. I'm running 3.1 Sarge and 2.6.8-11-amd64-generic kernel. (Which you'll probably realize is not an official version, but is "stable"). I that AC'97 has something to do with the card.
Ok you may want to try www.backports.org they have packages built for Sarge. I just checked they have 2.6.16 for a kernel and alsa 1.0.11 which will be way newer that what you're using, while you are it you may as well make sure you grab the -k8 version of the kernel.
 
Old 08-01-2006, 10:08 PM   #5
cluelessnewb
Member
 
Registered: Jul 2006
Posts: 35

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I just got Etch on a suggestion on a different topic and everything is fixed. Thanks for the suggestions.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound won't work ! (snd-intel8x0) djib MEPIS 3 09-25-2005 03:37 PM
no usb or snd card scooter6175 Linux - Laptop and Netbook 0 01-04-2005 09:23 AM
MDK9.0: snd and 3d work but only after reconfig? BlendedRacer Linux - Newbie 0 04-19-2004 08:48 PM
debian: alsa snd-ens1371 probs el_focco Linux - Newbie 2 09-18-2003 06:35 PM
modprobe snd-cs4236 doesn't work! williamtbranch Linux - Hardware 1 10-11-2002 11:13 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 02:22 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration