LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 07-27-2006, 03:28 PM   #1
DragonMaster
Member
 
Registered: Feb 2006
Location: Montreal, QC, Canada
Distribution: FC5 & SuSE10.1
Posts: 55

Rep: Reputation: 15
ATi Drivers + XV = Crash on two diff distros


Once I installed the ATi drivers on SuSE 10.1, I started Xine with xv and it crashed. I later saw that this problem could be caused if xv is missing, but I can confirm it is installed. Later, I installed Fedora Core 5, used the fglrx drivers from livna, enabled them, and the same thing happens, and xv still is installed. If I don't use xv, there's no problem, but I'd still like to be able to use it. The overall system is less stable with ATi drivers. OpenGL works great.

This problem is about the AMD X2 3800 / MSI RD480 / MSI X1600Pro system in signature.

xorg.conf :


# XFree86 4 configuration created by pyxf86config

Section "ServerLayout"
Identifier "Default Layout"
Screen 0 "aticonfig-Screen[0]" 0 0
InputDevice "Mouse0" "CorePointer"
InputDevice "Keyboard0" "CoreKeyboard"
EndSection

Section "Files"

# Multiple FontPath entries are allowed (they are concatenated together)
# By default, a font server independent of the X server is
# used to render fonts.
FontPath "unix/:7100"
EndSection

Section "Module"
Load "dbe"
Load "extmod"
Load "fbdevhw"
Load "glx"
Load "record"
Load "freetype"
Load "type1"
Load "dri"
EndSection

Section "InputDevice"

Identifier "Keyboard0"
Driver "kbd"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "ca(fr)"
EndSection

Section "InputDevice"
Identifier "Mouse0"
Driver "mouse"
Option "Protocol" "IMPS/2"
Option "Device" "/dev/input/mice"
Option "ZAxisMapping" "4 5"
Option "Emulate3Buttons" "yes"
EndSection

Section "Monitor"
Identifier "aticonfig-Monitor[0]"
Option "VendorName" "ATI Proprietary Driver"
Option "ModelName" "Generic Autodetecting Monitor"
Option "DPMS" "true"
EndSection

Section "Device"
Identifier "aticonfig-Device[0]"
Driver "fglrx"
Option "VideoOverlay" "on"
Option "UseFastTLS" "on"
EndSection


Section "Screen"
Identifier "aticonfig-Screen[0]"
Device "aticonfig-Device[0]"
Monitor "aticonfig-Monitor[0]"
DefaultDepth 24
SubSection "Display"
Viewport 0 0
Depth 24
Modes "1024x768"
EndSubSection
EndSection

Section "DRI"
Group 0
Mode 0666
EndSection


Xorg.0.log.old :


========== Part skipped, hardware detection (Otherwise, too much characters) ==============



(II) Setting vga for screen 0.
(II) fglrx(0): === [R200PreInit] === begin, [s]
(II) Loading sub module "vgahw"
(II) LoadModule: "vgahw"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libvgahw.so
(II) Module vgahw: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.0.0, module version = 0.1.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.8
(II) fglrx(0): PCI bus 1 card 0 func 0
(**) fglrx(0): Depth 24, (--) framebuffer bpp 32
(II) fglrx(0): Pixel depth = 24 bits stored in 4 bytes (32 bpp pixmaps)
(==) fglrx(0): Default visual is TrueColor
(**) fglrx(0): Option "VideoOverlay" "on"
(**) fglrx(0): Option "DPMS" "true"
(==) fglrx(0): RGB weight 888
(II) fglrx(0): Using 8 bits per RGB (8 bit DAC)
(==) fglrx(0): Gamma Correction for I is 0x06419064
(==) fglrx(0): Gamma Correction for II is 0x06419064
(==) fglrx(0): Buffer Tiling is ON
(II) fglrx(0): Primary V_BIOS segment is: 0xc000
(--) fglrx(0): Chipset: "RADEON X1600 Series (RV530 71C2)" (Chipset = 0x71c2)
(--) fglrx(0): (PciSubVendor = 0x1462, PciSubDevice = 0x0400)
(--) fglrx(0): board vendor info: third party graphics adapter - NOT original ATI
(--) fglrx(0): Linear framebuffer (phys) at 0xc0000000
(--) fglrx(0): MMIO registers at 0xddef0000
(==) fglrx(0): ROM-BIOS at 0x000c0000
(II) Loading sub module "vbe"
(II) LoadModule: "vbe"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libvbe.so
(II) Module vbe: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.0.0, module version = 1.1.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.8
(II) fglrx(0): VESA BIOS detected
(II) fglrx(0): VESA VBE Version 3.0
(II) fglrx(0): VESA VBE Total Mem: 16384 kB
(II) fglrx(0): VESA VBE OEM: ATI ATOMBIOS
(II) fglrx(0): VESA VBE OEM Software Rev: 9.12
(II) fglrx(0): VESA VBE OEM Vendor: (C) 1988-2005, ATI Technologies Inc.
(II) fglrx(0): VESA VBE OEM Product: RV530
(II) fglrx(0): VESA VBE OEM Product Rev: 01.00
(II) Loading sub module "drm"
(II) LoadModule: "drm"
(II) Reloading /usr/lib64/xorg/modules/linux/libdrm.so
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 6, (OK)
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 6, (OK)
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 6, (OK)
drmGetBusid returned ''
(II) Loading sub module "fglrxdrm"
(II) LoadModule: "fglrxdrm"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
(II) Module fglrxdrm: vendor="FireGL - ATI Technologies Inc."
compiled for 6.8.99.8, module version = 8.26.18
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.2
(II) fglrx(0): ATI Video BIOS revision 9 or later detected
(--) fglrx(0): VideoRAM: 262144 kByte, Type: DDR2
(II) fglrx(0): PCIE card detected
(WW) fglrx(0): board is an unknown third party board, chipset is supported
(II) Loading sub module "ddc"
(II) LoadModule: "ddc"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libddc.so
(II) Module ddc: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.0.0, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.8
(II) fglrx(0): Connected Display1: CRT on secondary DAC
(II) fglrx(0): Display1: No EDID information from DDC.
(II) fglrx(0): Display1: Failed to get EDID information.
(WW) fglrx(0): Specified desktop setup not supported: 8
(II) fglrx(0): Primary Controller - CRT on secondary DAC
(II) fglrx(0): Internal Desktop Setting: 0x00000004
(II) fglrx(0): POWERplay version 3. 1 power state available:
(II) fglrx(0): 1. 500/392MHz @ 0Hz [enable load balancing]
(==) fglrx(0): Qbs disabled
(==) fglrx(0): FAST_SWAP disabled
(==) fglrx(0): PseudoColor visuals disabled
(==) fglrx(0): Using gamma correction (1.0, 1.0, 1.0)
(==) fglrx(0): Center Mode is disabled
(==) fglrx(0): TMDS coherent mode is enabled
(II) fglrx(0): Total of 13 modes found for primary display.
(--) fglrx(0): Virtual size is 1024x768 (pitch 0)
(**) fglrx(0): *Mode "1024x768": 65.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 48.4 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "1024x768" 65.00 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 +hsync +vsync
(**) fglrx(0): Default mode "1024x768": 44.9 MHz (scaled from 0.0 MHz), 35.5 kHz, 43.0 Hz (I)
(II) fglrx(0): Modeline "1024x768" 44.90 1024 1032 1208 1264 768 768 772 817 interlace
(**) fglrx(0): Default mode "800x600": 40.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 37.9 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "800x600" 40.00 800 840 968 1056 600 601 605 628
(**) fglrx(0): Default mode "800x600": 36.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 35.2 kHz, 56.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "800x600" 36.00 800 824 896 1024 600 601 603 625
(**) fglrx(0): Default mode "800x600": 29.6 MHz (scaled from 0.0 MHz), 29.8 kHz, 47.0 Hz (I)
(II) fglrx(0): Modeline "800x600" 29.61 800 816 896 992 600 601 604 635 interlace +hsync
(**) fglrx(0): Default mode "720x480": 26.7 MHz (scaled from 0.0 MHz), 29.8 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "720x480" 26.72 720 736 808 896 480 481 484 497 +hsync
(**) fglrx(0): Default mode "640x480": 25.2 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "640x480" 25.18 640 656 752 800 480 490 492 525 +hsync +vsync
(**) fglrx(0): Default mode "640x432": 21.1 MHz (scaled from 0.0 MHz), 26.9 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "640x432" 21.07 640 648 712 784 432 433 436 448 +hsync +vsync
(**) fglrx(0): Default mode "640x400": 24.9 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "640x400" 24.92 640 664 760 792 400 460 462 525
(**) fglrx(0): Default mode "512x384": 19.8 MHz (scaled from 0.0 MHz), 29.8 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "512x384" 19.81 512 544 624 664 384 451 453 497
(**) fglrx(0): Default mode "400x300": 22.3 MHz (scaled from 0.0 MHz), 45.0 kHz, 60.0 Hz (D)
(II) fglrx(0): Modeline "400x300" 22.33 400 416 480 496 300 601 605 742 doublescan
(**) fglrx(0): Default mode "320x240": 12.6 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 60.0 Hz (D)
(II) fglrx(0): Modeline "320x240" 12.59 320 328 376 400 240 491 493 525 doublescan
(**) fglrx(0): Default mode "320x200": 12.6 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 60.0 Hz (D)
(II) fglrx(0): Modeline "320x200" 12.59 320 336 384 400 200 457 459 524 doublescan
(--) fglrx(0): Virtual size is 1024x768 (pitch 1024)
(**) fglrx(0): *Mode "1024x768": 65.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 48.4 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "1024x768" 65.00 1024 1048 1184 1344 768 771 777 806 +hsync +vsync
(**) fglrx(0): Default mode "1024x768": 44.9 MHz (scaled from 0.0 MHz), 35.5 kHz, 43.0 Hz (I)
(II) fglrx(0): Modeline "1024x768" 44.90 1024 1032 1208 1264 768 768 772 817 interlace
(**) fglrx(0): Default mode "800x600": 40.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 37.9 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "800x600" 40.00 800 840 968 1056 600 601 605 628
(**) fglrx(0): Default mode "800x600": 36.0 MHz (scaled from 0.0 MHz), 35.2 kHz, 56.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "800x600" 36.00 800 824 896 1024 600 601 603 625
(**) fglrx(0): Default mode "800x600": 29.6 MHz (scaled from 0.0 MHz), 29.8 kHz, 47.0 Hz (I)
(II) fglrx(0): Modeline "800x600" 29.61 800 816 896 992 600 601 604 635 interlace +hsync
(**) fglrx(0): Default mode "720x480": 26.7 MHz (scaled from 0.0 MHz), 29.8 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "720x480" 26.72 720 736 808 896 480 481 484 497 +hsync
(**) fglrx(0): Default mode "640x480": 25.2 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "640x480" 25.18 640 656 752 800 480 490 492 525 +hsync +vsync
(**) fglrx(0): Default mode "640x432": 21.1 MHz (scaled from 0.0 MHz), 26.9 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "640x432" 21.07 640 648 712 784 432 433 436 448 +hsync +vsync
(**) fglrx(0): Default mode "640x400": 24.9 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "640x400" 24.92 640 664 760 792 400 460 462 525
(**) fglrx(0): Default mode "512x384": 19.8 MHz (scaled from 0.0 MHz), 29.8 kHz, 60.0 Hz
(II) fglrx(0): Modeline "512x384" 19.81 512 544 624 664 384 451 453 497
(**) fglrx(0): Default mode "400x300": 22.3 MHz (scaled from 0.0 MHz), 45.0 kHz, 60.0 Hz (D)
(II) fglrx(0): Modeline "400x300" 22.33 400 416 480 496 300 601 605 742 doublescan
(**) fglrx(0): Default mode "320x240": 12.6 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 60.0 Hz (D)
(II) fglrx(0): Modeline "320x240" 12.59 320 328 376 400 240 491 493 525 doublescan
(**) fglrx(0): Default mode "320x200": 12.6 MHz (scaled from 0.0 MHz), 31.5 kHz, 60.0 Hz (D)
(II) fglrx(0): Modeline "320x200" 12.59 320 336 384 400 200 457 459 524 doublescan
(==) fglrx(0): DPI set to (75, 75)
(II) Loading sub module "fb"
(II) LoadModule: "fb"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libfb.so
(II) Module fb: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.0.0, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org ANSI C Emulation, version 0.2
(II) Loading sub module "ramdac"
(II) LoadModule: "ramdac"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libramdac.so
(II) Module ramdac: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.0.0, module version = 0.1.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.8
(==) fglrx(0): NoAccel = NO
(II) Loading sub module "xaa"
(II) LoadModule: "xaa"
(II) Loading /usr/lib64/xorg/modules/libxaa.so
(II) Module xaa: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.0.0, module version = 1.2.0
ABI class: X.Org Video Driver, version 0.8
(==) fglrx(0): HPV inactive
(==) fglrx(0): FSAA enabled: NO
(==) fglrx(0): FSAA Gamma enabled
(==) fglrx(0): FSAA Multisample Position is fix
(==) fglrx(0): NoDRI = NO
(II) Loading sub module "fglrxdrm"
(II) LoadModule: "fglrxdrm"
(II) Reloading /usr/lib64/xorg/modules/linux/libfglrxdrm.so
(II) fglrx(0): Depth moves disabled by default
(==) fglrx(0): Capabilities: 0x00000000
(==) fglrx(0): CapabilitiesEx: 0x00000000
(==) fglrx(0): cpuFlags: 0x4000001f
(==) fglrx(0): cpuSpeedMHz: 0x000007da
(==) fglrx(0): OpenGL ClientDriverName: "fglrx_dri.so"
(**) fglrx(0): ATI GART size: 128 MB
(==) fglrx(0): UseFastTLS=0
(==) fglrx(0): BlockSignalsOnLock=1
(==) fglrx(0): EnablePrivateBackZ = NO
(--) Depth 24 pixmap format is 32 bpp
(II) do I need RAC? No, I don't.
(II) resource ranges after preInit:
[0] 0 0 0xddef0000 - 0xddefffff (0x10000) MX[B]
[1] 0 0 0xc0000000 - 0xcfffffff (0x10000000) MX[B]
[2] -1 0 0xffe00000 - 0xffffffff (0x200000) MX[B](B)
[3] -1 0 0x00100000 - 0x3fffffff (0x3ff00000) MX[B]E(B)
[4] -1 0 0x000f0000 - 0x000fffff (0x10000) MX[B]
[5] -1 0 0x000c0000 - 0x000effff (0x30000) MX[B]
[6] -1 0 0x00000000 - 0x0009ffff (0xa0000) MX[B]
[7] -1 0 0xddff7400 - 0xddff74ff (0x100) MX[B]
[8] -1 0 0xddff7800 - 0xddff7fff (0x800) MX[B]
[9] -1 0 0xddde4800 - 0xddde4bff (0x400) MX[B]
[10] -1 0 0xddde4c00 - 0xddde4cff (0x100) MX[B]
[11] -1 0 0xddde5000 - 0xddde5fff (0x1000) MX[B]
[12] -1 0 0xddde6000 - 0xddde6fff (0x1000) MX[B]
[13] -1 0 0xddde7000 - 0xddde7fff (0x1000) MX[B]
[14] -1 0 0xddee0000 - 0xddeeffff (0x10000) MX[B](B)
[15] -1 0 0xddec0000 - 0xddedffff (0x20000) MX[B](B)
[16] -1 0 0xddef0000 - 0xddefffff (0x10000) MX[B](B)
[17] -1 0 0xc0000000 - 0xcfffffff (0x10000000) MX[B](B)
[18] 0 0 0x000a0000 - 0x000affff (0x10000) MS[B](OprU)
[19] 0 0 0x000b0000 - 0x000b7fff (0x8000) MS[B](OprU)
[20] 0 0 0x000b8000 - 0x000bffff (0x8000) MS[B](OprU)
[21] 0 0 0x0000c000 - 0x0000c0ff (0x100) IX[B]
[22] -1 0 0x0000ffff - 0x0000ffff (0x1) IX[B]
[23] -1 0 0x00000000 - 0x000000ff (0x100) IX[B]
[24] -1 0 0x0000d800 - 0x0000d8ff (0x100) IX[B]
[25] -1 0 0x0000e000 - 0x0000e07f (0x80) IX[B]
[26] -1 0 0x0000e400 - 0x0000e407 (0x8) IX[B]
[27] -1 0 0x0000e800 - 0x0000e81f (0x20) IX[B]
[28] -1 0 0x0000a400 - 0x0000a41f (0x20) IX[B]
[29] -1 0 0x0000a800 - 0x0000a807 (0x8) IX[B]
[30] -1 0 0x0000b000 - 0x0000b00f (0x10) IX[B]
[31] -1 0 0x0000b400 - 0x0000b407 (0x8) IX[B]
[32] -1 0 0x0000b800 - 0x0000b80f (0x10) IX[B]
[33] -1 0 0x0000ff00 - 0x0000ff0f (0x10) IX[B]
[34] -1 0 0x0000c000 - 0x0000c0ff (0x100) IX[B](B)
[35] 0 0 0x000003b0 - 0x000003bb (0xc) IS[B](OprU)
[36] 0 0 0x000003c0 - 0x000003df (0x20) IS[B](OprU)
(II) fglrx(0): UMM Bus area: 0xc0501000 (size=0x0fadf000)
(II) fglrx(0): UMM area: 0xc0501000 (size=0x0fadf000)
(II) fglrx(0): driver needs X.org 6.8.x.y with x.y >= 99.8
(II) fglrx(0): detected X.org 7.0.0.0
(II) Loading extension ATIFGLRXDRI
(II) fglrx(0): doing DRIScreenInit
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 6, (OK)
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 6, (OK)
drmOpenByBusid: Searching for BusID PCI:1:0:0
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 6, (OK)
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns 6
drmOpenByBusid: drmGetBusid reports
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card1
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed

... Same thing repeating 252 times ( /dev/dri/card1 to /dev/dri/card254 )...

drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card254
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: open result is -1, (No such device)
drmOpenDevice: Open failed
drmOpenByBusid: drmOpenMinor returns -1023
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 6, (OK)
drmOpenDevice: node name is /dev/dri/card0
drmOpenDevice: open result is 6, (OK)
drmGetBusid returned ''
(II) fglrx(0): [drm] DRM interface version 1.0
(II) fglrx(0): [drm] created "fglrx" driver at busid "PCI:1:0:0"
(II) fglrx(0): [drm] added 8192 byte SAREA at 0xd000
(II) fglrx(0): [drm] mapped SAREA 0xd000 to 0x2aaaad184000
(II) fglrx(0): [drm] framebuffer handle = 0xe000
(II) fglrx(0): [drm] added 1 reserved context for kernel
(II) fglrx(0): DRIScreenInit done
(II) fglrx(0): Kernel Module Version Information:
(II) fglrx(0): Name: fglrx
(II) fglrx(0): Version: 8.26.18
(II) fglrx(0): Date: Jun 22 2006
(II) fglrx(0): Desc: ATI FireGL DRM kernel module
(II) fglrx(0): Kernel Module version matches driver.
(II) fglrx(0): Kernel Module Build Time Information:
(II) fglrx(0): Build-Kernel UTS_RELEASE: 2.6.17-1.2157_FC5
(II) fglrx(0): Build-Kernel MODVERSIONS: yes
(II) fglrx(0): Build-Kernel __SMP__: yes
(II) fglrx(0): Build-Kernel PAGE_SIZE: 0x1000
(II) fglrx(0): [drm] register handle = 0x0000f000
(II) fglrx(0): [pcie] 131072 kB allocated with handle 0xdeadbeef
(II) fglrx(0): [drm] ringbuffer size = 0x00100000 bytes
(II) fglrx(0): [drm] DRM buffer queue setup: nbufs = 100 bufsize = 65536
(II) fglrx(0): [drm] texture shared area handle = 0x00013000
(II) fglrx(0): shared FSAAScale=1
(II) fglrx(0): DRI initialization successfull!
(II) fglrx(0): FBADPhys: 0xc0000000 FBMappedSize: 0x00501000
(II) fglrx(0): FBMM initialized for area (0,0)-(1024,1281)
(II) fglrx(0): FBMM auto alloc for area (0,0)-(1024,768) (front color buffer - assumption)
(==) fglrx(0): Backing store disabled
(==) fglrx(0): Silken mouse enabled
(**) fglrx(0): DPMS enabled
(WW) fglrx(0): Option "VendorName" is not used
(WW) fglrx(0): Option "ModelName" is not used
(II) fglrx(0): Using XFree86 Acceleration Architecture (XAA)
Screen to screen bit blits
Solid filled rectangles
8x8 mono pattern filled rectangles
Solid Lines
Dashed Lines
Offscreen Pixmaps
Setting up tile and stipple cache:
16 128x128 slots
4 256x256 slots
(II) fglrx(0): Acceleration enabled
(II) fglrx(0): X context handle = 0x1
(II) fglrx(0): [DRI] installation complete
(II) fglrx(0): Direct rendering enabled
(==) fglrx(0): Using hardware cursor
(II) fglrx(0): Largest offscreen area available: 1024 x 513
(II) Loading extension FGLRXEXTENSION
(II) Loading extension ATITVOUT
(II) fglrx(0): Interrupt handler installed at IRQ 217.
(II) fglrx(0): Exposed events to the /proc interface
(==) RandR enabled
(II) Initializing built-in extension MIT-SHM
(II) Initializing built-in extension XInputExtension
(II) Initializing built-in extension XTEST
(II) Initializing built-in extension XKEYBOARD
(II) Initializing built-in extension LBX
(II) Initializing built-in extension XC-APPGROUP
(II) Initializing built-in extension SECURITY
(II) Initializing built-in extension XINERAMA
(II) Initializing built-in extension XFIXES
(II) Initializing built-in extension XFree86-Bigfont
(II) Initializing built-in extension RENDER
(II) Initializing built-in extension RANDR
(II) Initializing built-in extension COMPOSITE
(II) Initializing built-in extension DAMAGE
(II) Initializing built-in extension XEVIE
(**) Option "Protocol" "IMPS/2"
(**) Mouse0: Device: "/dev/input/mice"
(**) Mouse0: Protocol: "IMPS/2"
(**) Option "CorePointer"
(**) Mouse0: Core Pointer
(**) Option "Device" "/dev/input/mice"
(**) Option "Emulate3Buttons" "yes"
(**) Mouse0: Emulate3Buttons, Emulate3Timeout: 50
(**) Option "ZAxisMapping" "4 5"
(**) Mouse0: ZAxisMapping: buttons 4 and 5
(**) Mouse0: Buttons: 9
(**) Option "CoreKeyboard"
(**) Keyboard0: Core Keyboard
(**) Option "Protocol" "standard"
(**) Keyboard0: Protocol: standard
(**) Option "AutoRepeat" "500 30"
(**) Option "XkbRules" "xorg"
(**) Keyboard0: XkbRules: "xorg"
(**) Option "XkbModel" "pc105"
(**) Keyboard0: XkbModel: "pc105"
(**) Option "XkbLayout" "ca(fr)"
(**) Keyboard0: XkbLayout: "ca(fr)"
(**) Option "CustomKeycodes" "off"
(**) Keyboard0: CustomKeycodes disabled
(II) XINPUT: Adding extended input device "Keyboard0" (type: KEYBOARD)
(II) XINPUT: Adding extended input device "Mouse0" (type: MOUSE)
(II) Mouse0: ps2EnableDataReporting: succeeded

*** If unresolved symbols were reported above, they might not
*** be the reason for the server aborting.

Backtrace:
0: /usr/bin/Xorg(xf86SigHandler+0x82) [0x478472]
1: /lib64/libc.so.6 [0x3fe412f550]
2: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(_Z11ReassociateP6IRInstP3CFG+0x118) [0x2aaaac0d6928]
3: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(_ZN6KhanPs24RewriteInstWithUseVectorEP6IRInstP3CFG+0xce) [0x2aaaac10989e]
4: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(_ZN6IRInst20RewriteWithUseVectorEPS_iP3CFG+0x2e) [0x2aaaac0bea3e]
5: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(_ZN3CFG20RewriteWithUseVectorEv+0x40c) [0x2aaaac0c010c]
6: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(_ZN3CFG7RewriteEv+0x40) [0x2aaaac0bf2c0]
7: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(_ZN8Compiler7CompileEP9ILProgram+0x480) [0x2aaaac062b80]
8: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(_ZN8Compiler13CompileShaderEPhS0_jP16CompilerExternal+0x157) [0x2aaaac0624a7]
9: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(_ZN16CompilerExternal13CompileShaderEPK13_SC_SRCSHADERP12_SC_HWSHADER+0x48) [0x2aaaac060ff8]
10: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(SCCompileShader+0x13) [0x2aaaac060743]
11: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(_Z23SCCompileFragmentShaderPK8sclStateRK18__GLATIILStreamRecS4_PvP10sclProgramR8cmVecto rI18ConstantDescriptorERS8_I12AtiElfSymbolERK13ILProgramInfoRK17sclCompilerParams+0x327) [0x2aaaabf47d47]
12: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(_Z14ILCompileARBfpRK14sclInputShaderRK17sclCompilerParamsRK9sclLimitsPvPK8sclState+0x47 5) [0x2aaaabf3ca75]
13: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(_ZN8sclState7compileERK14sclInputShaderRK17sclCompilerParamsRK9sclLimits+0x4cf) [0x2aaaabf249cf]
14: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(_Z9scCompileP16sclHandleTypeRecRK14sclInputShaderRK17sclCompilerParamsRK9sclLimits+0x9) [0x2aaaabf235a9]
15: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(_ZN3scl7CompileE17sclInstructionSetPKvm21sclShaderLanguageEnum13sclFormatEnumPK9sclLimi ts+0x124) [0x2aaaabee65e4]
16: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so(create_video_objects+0x2ee) [0x2aaaabd753fe]
17: /usr/lib64/xorg/modules/drivers/fglrx_drv.so [0x2aaaabd74969]
18: /usr/bin/Xorg [0x48acaa]
19: /usr/lib64/xorg/modules/extensions/libextmod.so [0x2aaaaafa5bf3]
20: /usr/bin/Xorg(Dispatch+0x1cd) [0x44a5ad]
21: /usr/bin/Xorg(main+0x455) [0x432d65]
22: /lib64/libc.so.6(__libc_start_main+0xf4) [0x3fe411ce54]
23: /usr/bin/Xorg(FontFileCompleteXLFD+0xa9) [0x432059]

Fatal server error:
Caught signal 11. Server aborting

Last edited by DragonMaster; 07-27-2006 at 03:43 PM. Reason: Forgot xorg.conf and Xorg.0.log.old
 
Old 07-27-2006, 04:09 PM   #2
Electro
LQ Guru
 
Registered: Jan 2002
Posts: 6,042

Rep: Reputation: Disabled
Backup your setup and try down grade Xorg to 6.8. Do not use 6.9 because it has memory leaks and other problems. If you do not want to do this, use OpenGL for video playback.
 
Old 07-27-2006, 04:12 PM   #3
AzrielMacKay
Member
 
Registered: Jul 2001
Location: Moody, AL
Distribution: Debian and Kubuntu
Posts: 249

Rep: Reputation: 30
Hmm, I do see that your module is looking for xorg 6.8 and you actually have 7.0...don't know if thats a problem. Also I cant remember if you need to be loading that dri module with fglrx drivers, I dont think you do, and thats why you get all that file not found crap. Also, try running xvinfo in x and see what that tells you.
 
Old 07-27-2006, 04:13 PM   #4
AzrielMacKay
Member
 
Registered: Jul 2001
Location: Moody, AL
Distribution: Debian and Kubuntu
Posts: 249

Rep: Reputation: 30
Ah didn't see that last post, I dont use your distro, but I play with xv fine on xorg 7.0, I'd try recompiling your fglrx driver and reinstalling before going through the trouble of downgrading.
 
Old 07-27-2006, 04:29 PM   #5
DragonMaster
Member
 
Registered: Feb 2006
Location: Montreal, QC, Canada
Distribution: FC5 & SuSE10.1
Posts: 55

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I disabled DRI and problems disappeared.

Is it worth to try to get DRI working or not?

Looks like ATi's cheesy drivers cause problems...
 
Old 07-27-2006, 09:53 PM   #6
AzrielMacKay
Member
 
Registered: Jul 2001
Location: Moody, AL
Distribution: Debian and Kubuntu
Posts: 249

Rep: Reputation: 30
Dri is for older ati cards that the drivers straight from ati dont support, or if you dont want to use proprietary drivers. If you are using fglrx they arent needed. You have to use one or the other though both causes issues obviously. I'd recommend staying with the fglrx.
 
Old 07-27-2006, 10:30 PM   #7
erniehatt
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 14

Rep: Reputation: Disabled
Ati radeon 9200

I am new to this linux thing so please be patient. I have installed Ferora Core5, and would like to get my dual monitors working, so I can use it with graphics, I downloaded the driver from Ati but on installation, was told the file libeexpat.so.1 was missing, where can I find this file. Ernie
 
Old 07-28-2006, 10:02 AM   #8
DragonMaster
Member
 
Registered: Feb 2006
Location: Montreal, QC, Canada
Distribution: FC5 & SuSE10.1
Posts: 55

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Don't get ATi's own drivers from ati.com, there's an easier way that will not mess up your computer as much.

Have you added the Livna repository?
If not you miss a lot of things... (MP3, WMV, Quicktime, DVD support, NTFS, etc.)

It's all on http://www.fedorafaq.org/

First, when you go on the page to know how to install the ATi drivers, he tell you to do this
http://www.fedorafaq.org/#yumconf

before
http://www.fedorafaq.org/#radeon

Notes:
If you want a terminal, you can use the "Run" window and type xterm or konsole (If you have KDE)

If you have a dual-core processor, kmod-fglrx-smp does not exist, use kmod-fglrx, it works.

Between step 8 and 9 of Radeon drivers installation, there's something missing :
=========
You need to type "aticonfig --initial=dual-head"
And then type "nano /etc/X11/xorg.conf"

Go down with the arrows to

Section "Module"

put a square (#) in front of Load "dri" - If you have an ATi Radeon 9 or X-series, for the others, I don't know.

Do Ctrl-X, confirm to save
=========
continue with fedorafaq.org guide


If screen(s) is/are blank after "init 5", you'll have to play a bit in the xorg.conf file again.


Ask if you need more info.
 
Old 07-30-2006, 12:29 AM   #9
erniehatt
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 14

Rep: Reputation: Disabled
Hi Antoine, thanks for the info, but unfortunately I had problems, probably due to my stupidity.
I went through what you suggested, but when I rebooted I could not get the screen up, so not knowing what else to do, I reinstalled. I have sofar got to the point where it says setseboo1 -P allow_execmod=1, not sure if the last digit on setseboo1 is a fig1 or an L, tried them both, got the message Command not found. Where do I go from here, apart from the nut house that is. Ernie
 
Old 07-30-2006, 03:24 PM   #10
DragonMaster
Member
 
Registered: Feb 2006
Location: Montreal, QC, Canada
Distribution: FC5 & SuSE10.1
Posts: 55

Original Poster
Rep: Reputation: 15
it's an "L", copy and paste with Shift-Insert.

Are you sure you typed "su -" and logon with root password?

When you got a blank screen, you should have done Ctrl-Alt-F1 to return to terminal.

So, what you should add is that in
Section "Screen"
with
Identifier "aticonfig-Screen[0]"
change
Monitor "aticonfig-Monitor[0]"
to
Monitor "Monitor0"

you don't have to reboot, just type init 5 to return to X.

You might only have one monitor working. If both are the same type, or support the same resolutions, you could do

Section "Screen"
with
Identifier "aticonfig-Screen[1]"
change
Monitor "aticonfig-Monitor[1]"
to
Monitor "Monitor0"
(Yes, it's Monitor0 - zero)
 
Old 07-30-2006, 05:46 PM   #11
erniehatt
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 14

Rep: Reputation: Disabled
Thanks Antoine,
did as you sujested with the copy paste, but it still does not accept it (setsebool: command not found} is there something missing here, apart from some grey matter. The reason for the mistaken L for one, the writing on the web pages is so small my old eyes have difficulties. Ernie
 
Old 07-30-2006, 09:54 PM   #12
DragonMaster
Member
 
Registered: Feb 2006
Location: Montreal, QC, Canada
Distribution: FC5 & SuSE10.1
Posts: 55

Original Poster
Rep: Reputation: 15
Quote:
Originally Posted by erniehatt
Thanks Antoine,
did as you sujested with the copy paste, but it still does not accept it (setsebool: command not found} is there something missing here, apart from some grey matter. The reason for the mistaken L for one, the writing on the web pages is so small my old eyes have difficulties. Ernie
There's a way to change text size in your browser, in Window - Text Size I think.

You don't need this command if you don't have SELinux. (It seems that it's the case)
To see if you have it, type
yum list selinux* in a terminal
if something shows up as installed you have it.

If you don't just skip setsebool.
 
Old 07-30-2006, 10:51 PM   #13
erniehatt
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 14

Rep: Reputation: Disabled
Not sure if Ive done the right thing or not. I found the selinus folder exsisted, so I cdīd to it
then to booleans, and then entered set -P allow_execmod=1, it accepted it ok.Have I stuffed anything.
Ernie

PS. thanks for the tip on enlarging the text.

Last edited by erniehatt; 07-30-2006 at 10:52 PM.
 
Old 07-31-2006, 09:41 AM   #14
DragonMaster
Member
 
Registered: Feb 2006
Location: Montreal, QC, Canada
Distribution: FC5 & SuSE10.1
Posts: 55

Original Poster
Rep: Reputation: 15
I don't know, the only thing that could happen is that you'll get some error messages telling that your video driver has been modified I think. I don't think that this step is really important anyways.
 
Old 08-01-2006, 05:31 AM   #15
erniehatt
LQ Newbie
 
Registered: Jun 2006
Posts: 14

Rep: Reputation: Disabled
Hi Antoine,
Not having much luck here, there has been a change I now have the ATI conrol panel. the second monitor is going mad with lines running across the screen. I can swtch from monitor to monitor in that panel and change the colours, I suppose thats a start. I canīt get any of your istructions to be accepted by the console, just keep getting the message no file or directory. Also was not able to get the consol to bring up gedit. But did get the xorg.conf up in gedit, but it would not let me save the changes. This is becoming very frustrating, might have to revert back to the other one. one other change has occured the scroll wheel on the mouse is acting very eratic.Ernie

Last edited by erniehatt; 08-01-2006 at 05:32 AM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ati 64bit proprietary drivers crash linux slantoflight Linux - Hardware 7 07-30-2006 03:34 PM
Diff linux distros wont boot bLiNdRaGe Linux - Newbie 3 11-12-2004 05:37 PM
[ATI] fglrx vs dri-radeon <what is the diff?> carboncopy Slackware 1 06-18-2004 02:50 AM
how to share /home between diff distros? letdoit Linux - Newbie 2 05-20-2004 07:30 AM
Crash w/ ati 3.7.6 drivers & radeon 9200 zen_guerrilla Linux - Hardware 9 04-30-2004 02:09 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 06:43 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration