LinuxQuestions.org
Help answer threads with 0 replies.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware
User Name
Password
Linux - Hardware This forum is for Hardware issues.
Having trouble installing a piece of hardware? Want to know if that peripheral is compatible with Linux?

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-24-2008, 02:17 PM   #1
PhilD
Member
 
Registered: Mar 2003
Location: Iowa, US
Distribution: Mint
Posts: 174

Rep: Reputation: 30
[Solved] ALSA issue - hda_intel with latest drivers


Hello, I have a nvidia chipset using the ALC883 codec. Box is a gentoo box and has been working fine for a little over a year. Sometime in the last 3 months my sound quit. (I have been gone for a while) Everything loads and looks good (using external alsa sources, not kernel) but I still get the following error with dmesg:
Code:
hda_codec: Unknown model for ALC883, trying auto-probe from BIOS...
Output from the alsa info script is on line at the following:

http://pastebin.ca/871167

I have also tried all options in the /etc/modules.d/alsa file for snd_hda_intel model=... Any ideas would be great. I am not sure what would have changed that it doesn't work after a year.

Thanks for the help!
PhilD

Last edited by PhilD; 01-28-2008 at 10:24 AM. Reason: [Solved]
 
Old 01-25-2008, 08:29 AM   #2
budword
Member
 
Registered: Apr 2003
Location: Wisconsin
Distribution: Switched to regualr Ubuntu, because I don't like KDE4, at all. Looks like vista on crack.....
Posts: 675

Rep: Reputation: 31
Was your gentoo box compiling the whole time you were gone ? Ok, gentoo humor aside, are the sound modules loaded at boot do you know ?

David
 
Old 01-25-2008, 12:10 PM   #3
PhilD
Member
 
Registered: Mar 2003
Location: Iowa, US
Distribution: Mint
Posts: 174

Original Poster
Rep: Reputation: 30
haha, we're funny aren't we! No, it wasn't... well, I don't think it was. Anyway, all modules load and no errors outside of the one dmesg above. Alsaconf runs just fine as well. I have noticed that the options I put in the /etc/modules.d/alsa file never get used. Even if I do an update-modules first.

I can modprobe snd-hda-intel model=3stack-dig and it shows up with the alsa-info.sh script. Put it in the options and restart alsasound and nothing. Go figure.

I am about to consider myself blessed that it actually worked for a year, give up, and through in a different sound card. I don't use the fancy 5.1 sound anyway and this is getting old. I love linux and will never use anything else, but I am sure I have a few extra gray hairs because of it.

PhilD
 
Old 01-28-2008, 10:23 AM   #4
PhilD
Member
 
Registered: Mar 2003
Location: Iowa, US
Distribution: Mint
Posts: 174

Original Poster
Rep: Reputation: 30
Well, a quick update. I did finally get it to work again with the 6stack-dig model, a lot of rebooting, and probably some luck to go along with it. I am not sure why it quit working in the first place, but hopefully now that the module is called out it will stay working.

Thanks!
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sound not working with hda_intel / Realtek HD under Ubuntu Dapper amphibioustoaster Linux - Hardware 8 03-15-2007 05:04 AM
No sound in PCLinuxOS-HDA_Intel sluzi26 Linux - Laptop and Netbook 1 12-28-2006 01:53 PM
alsa problem after the latest slackware-current update perfect_circle Slackware 8 04-26-2006 02:15 PM
2.6.0 minus built-in ALSA drivers + ALSA 1.0.0rc2 Tino27 Slackware 3 12-19-2003 05:13 PM
need latest drivers Murdock1979 Slackware 2 10-19-2003 04:31 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware

All times are GMT -5. The time now is 12:21 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration