LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 03-01-2005, 06:13 PM   #1
ppk007
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2005
Posts: 5

Rep: Reputation: 0
Weird KDE problem - Konqueror will not start on Mandrake 10.1


Hopefully, this is the correct forum for this. I'm a newbie.

I am running Mandrake 10.1 (brand new distribution). After I setup a user, I login and try to double-click on the "Home" icon. It comes up in the task-bar and the hour-glass spins for a while and about a minute later, it disappears, but nothing shows up.

If I do a ps aux I see:
ppk 7084 0.0 1.7 22448 9064 ? S 15:50 0:00 kdeinit: kfmclient openProfile filemanagement

Also, nothing shows up if I type "kfmclient openProfile filemanagement" in a console window, but I get the following error:

bash-2.05b$ kfmclient openProfile filemanagement
DCOPReply<>: cast to 'QCString' error

Thanks in advance for your help.
 
Old 03-01-2005, 08:30 PM   #2
digitalhead
Member
 
Registered: Jun 2004
Location: West Virginia, US, Earth, Milky Way
Distribution: Ubuntu
Posts: 121

Rep: Reputation: 15
I've had the same problem with Mandrake 10.1. It seems to be only that distro that does this, but I found that whenever I try to open Konqueror or a text file, it did that, and then out of the blue popped up much later. It's taken as long as an hour for it to show up. I switched back to Slackware in the middle of working on this problem, but here's what I started with....

Check kernel configuration (for read/write capability), file associations (such as Kaboodle being directed as "kaboodle %i %m -caption "%c" %U" instead of just "kaboodle"), and your user groups/permissions.

Something else you may want to try is changing the filesystem, which would consist of a fresh install. Change the format to ext2 or ext3. I would suggest ext3. Seeing as how I changed back to Slackware after reformatting, I wouldn't know how that one works out.

If these don't work, perhaps somebody else on the forum might be able to help.

--digitalhead
 
Old 03-07-2005, 02:52 AM   #3
ppk007
LQ Newbie
 
Registered: Feb 2005
Posts: 5

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Okay, more details on this problem. It seems to be related to my USB CompactFlash reader. I re-installed the system from DVD-ROM and if I don't have a CF card in the reader, everything seems to go fine and I don't have this error. However, I my compact flash reader no longer has an entry in fstab and it doesn't seem to work anymore.

If I re-install the system with this card installed, then I have this symptom of the "kfmclient openProfile filemanagement" hanging.

Since, I would like my CompactFlash reader and my KDE Home icon to work, I tried to do more diagnosing. There is nothing in the /var/log/messages file, but there is an entry in my .xsession-errors file:

kdecore (KAction): WARNING: KActionCollection::KActionCollection( QObject *parent, const char *name, KInstance *instance )
X Error: BadWindow (invalid Window parameter) 3
Major opcode: 20
Minor opcode: 0
Resource id: 0x1c01a86
ALSA lib pcm_hw.c:549snd_pcm_hw_start) SNDRV_PCM_IOCTL_START failed: Broken pipe
DCOP aborting while waiting for answer from 'kded'
DCOP aborting while waiting for answer from 'konqueror-10187'

Hopefully, this helps?
 
Old 03-07-2005, 03:52 AM   #4
tredegar
LQ 5k Club
 
Registered: May 2003
Location: London, UK
Distribution: Debian "Testing"
Posts: 6,102

Rep: Reputation: 409Reputation: 409Reputation: 409Reputation: 409Reputation: 409
ppk007,

Make sure you have installed the Mandrake 10.1 updates: search this site for "easy urpmi" for instructions.

HTH
 
Old 03-07-2005, 01:20 PM   #5
Padma
Member
 
Registered: Aug 2003
Location: Omaha, NE, USA
Distribution: PCLinuxOS 2007
Posts: 808

Rep: Reputation: 30
My sig has the EasyUrpmi link....
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
weird Konqueror problem drevil666 Linux - Newbie 3 06-26-2005 04:02 AM
Weird KDE problem - Konqueror will not start on Mandrake 10.1 ppk007 Mandriva 3 03-07-2005 05:27 AM
Weird KDE Sound Problem mac57 Mandriva 1 01-28-2005 01:36 PM
Weird DISPLAY problem on KDE TallGuy Linux - General 6 01-02-2004 10:13 PM
Weird Konqueror problem (a bug?) ivanatora Linux - Software 1 10-13-2003 03:02 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General

All times are GMT -5. The time now is 08:14 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration