LinuxQuestions.org
Share your knowledge at the LQ Wiki.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 07-19-2004, 04:07 PM   #1
Zaphod98
LQ Newbie
 
Registered: Jul 2004
Posts: 1

Rep: Reputation: 0
Question Installation Questions: GRUB / LILO / RAID Config & MBR


Greetings ...

I'm attempting to install Red Hat 9 on an antique Compaq Proliant 6000. The server and all internal components work fine. Compaq RAID Configuration Utility sets up the disks with no hassle. From a hardware perspective, everything looks peachy.

The trouble starts with the OS installation. I've done this before on a single-disk PC without any trouble, so I've been through the basics once or twice before.

What I'm trying to do is:

Install the OS on one RAID5 logical disk (Array A).
Install the swap area on another mirrored logical disk (Array B).
Boot from the LILO or GRUB, and not from Boot Floppy.

In the process, I also carve up the server into a few other logical drives. I have two RAID cards, and I'm slicing the server into about five logical drives made up of a series of RAID5 / RAID1 arrays.

Invariably, the system refuses to boot from hard disk. I create a boot floppy, and in every case thus far I've had to use it to boot up.

I have tried just about every permutation of GRUB / LILO configuration I can think of. I've ventured into the Advanced Configuration options for both and have specified MBR for the location of each. For some reason, it refuses to boot from the hard disk.

So, what might I be doing wrong?

At the very least, I'd like to figure out why my attempts to load the OS from scratch and have it boot successfully aren't working correctly. But at this point, I'd be happy loading everything with the same unsuccessful results and just move GRUB or LILO to a place where it will work (MBR or wherever the hell).

Suffice it to say, I'm not exactly sure how to do that either.

Questions:

Is there a size or sector limitation I'm overlooking here? I've tried to keep the size of the array I'm installing the OS on at a minimum. I have installed the OS on a a much larger capacity single-drive PC with no problems.

Next, is there a problem running the swap area on a separate drive? I've tried multiple variations of that approach as well. I've installed everything on a single array / logical drive. I've installed everything on a smaller single array / logical drive. I've done a minimal install on a single drive. Nothing works.

Does GRUB / LILO want to be on the MBR? How can I tell it's there?

Finally (should all else continue to fail), how can I move GRUB / LILO to where it wants to be after I install the OS for the umpteenth time and it STILL doesn't want to boot from the hard drive?

That's my adventure thus far.

Thanks in advance for your assistance.

Sincerely ...

Stephen G. McDowell
 
Old 09-09-2004, 12:32 PM   #2
aus9
LQ Addict
 
Registered: Oct 2003
Location: Australia
Distribution: MX 17
Posts: 5,298

Rep: Reputation: Disabled
Zaphod98

Yours is an old but interesting post. Since you appear to have a working floppy it should be easy to transfer those bits that work to the hard drive.

I am not a raid user so I hope your raid is NOT overwriting the critical area of where we will put your grub files. Assuming any raid mirrors the first drive and not the other way around can you post whats on your floppy?

Especially whats the contents of /mnt/floppy/ .... /menu.lst

As I have said I like most of the 500 odd views are not experts in raid. Can you be blunt and say what you expect to happen with both the os you install and the swap file.

If raid is an issue because it it overwriting some data, would you consider changing to a backup style?

Finally as you can boot to floppy can you post the hard drive /etc/fstab file?
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Grub Config / MBR Problems!! steve-lin Linux - Newbie 9 09-05-2004 10:14 PM
lilo / grub in MBR? neilcpp Slackware 4 03-28-2004 10:26 AM
lilo.config mbr ???? nOOb1kanobee Slackware 5 03-01-2004 09:56 AM
RH freeze and MBR/lilo.config problem.. redrobin77 Linux - Newbie 5 01-22-2004 01:50 PM
Does lilo/grub have to be in the MBR? wincen Linux - General 9 06-20-2002 07:32 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General

All times are GMT -5. The time now is 06:26 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration