LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Latest LQ Deals
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General
User Name
Password
Linux - General This Linux forum is for general Linux questions and discussion.
If it is Linux Related and doesn't seem to fit in any other forum then this is the place.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 04-07-2021, 12:58 PM   #1
dsl_
Member
 
Registered: Jul 2008
Location: Denmark
Distribution: Debian
Posts: 71

Rep: Reputation: 0
Ctrangely "clipped" output in certain apps (terminals, both default and urxvt) and filemanager.


This is pretty difficult to explain so I've included a couple of images:

https://ibb.co/jhDth2J
https://ibb.co/58tFgXh

I'd have loved to include the output of "uname" and "dmesg" but even routing the data to a file gives me the same mess. If not entirely garbage then enough bunk to be of no use.

This began seemingly out of the blue. I am at a complete loss to explain, let alone solve, this. The keyboard works (I can use Firefox just fine obviously) and I can type commands into the terminal and they execute just fine, but as you can see I can't see what I type or the output from commands.

Anyone with an idea on what's going on here? I suspect I might have to reinstall the whole thing.

Last edited by dsl_; 04-08-2021 at 01:03 PM. Reason: spelling/grammar
 
Old 04-09-2021, 10:37 AM   #2
ondoho
LQ Addict
 
Registered: Dec 2013
Posts: 16,893
Blog Entries: 10

Rep: Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023
I have seen GPU driver quirks affect font rendering like this.
Troubleshoot that, maybe try booting in safe graphics mode, or with nomodeset etc.
Also, tell us more about your system (hard and soft).
 
1 members found this post helpful.
Old 04-09-2021, 01:39 PM   #3
dsl_
Member
 
Registered: Jul 2008
Location: Denmark
Distribution: Debian
Posts: 71

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Yes, that makes so much sense! Although I have no dedicated GPU in this laptop I've been fiddling around with C++ and OpenGL trying to get to grips with the API (You might reasonably ask why i didn't make this connection myself but I've fiddled with a lot of stuff!). I haven't really been setting any versions or modes though but I'm sure I effed something up! You're almost definitely on to something here. I was just confused as the symptoms - as I mentioned - only show up in certain apps.

At least this gives me hope that i wont have to reinstall the entire OS.

Thank you. I'll post the solution if I manage to fix it.

Regards.

Last edited by dsl_; 04-09-2021 at 01:40 PM.
 
Old 04-11-2021, 12:50 AM   #4
ondoho
LQ Addict
 
Registered: Dec 2013
Posts: 16,893
Blog Entries: 10

Rep: Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023Reputation: 5023
Quote:
Originally Posted by dsl_ View Post
I have no dedicated GPU in this laptop
Yes you do, otherwise you wouldn't be able to see anything.
Often integrated into the CPU (intel), but it's a GPU nevertheless.

Quote:
I'll post the solution if I manage to fix it.
If you provide some more info & initial troubleshooting results we can help you.
 
1 members found this post helpful.
Old 04-11-2021, 10:52 AM   #5
dsl_
Member
 
Registered: Jul 2008
Location: Denmark
Distribution: Debian
Posts: 71

Original Poster
Rep: Reputation: 0
Quote:
Originally Posted by ondoho View Post
Yes you do, otherwise you wouldn't be able to see anything.
Often integrated into the CPU (intel), but it's a GPU nevertheless.


If you provide some more info & initial troubleshooting results we can help you.
Ofcourse I have a graphics card. What I meant was that this is a laptop and the current graphics card is what it was "born" with. I haven't invested in any HW update. Doesn't matter though. I've reinstalled Linux and now it all works again.

I suspect the real problem was me uncritically installing packages in order to make OpenGL development work. Although I made that work I might have broken something in the process.

But the point is moot now. I thank you for your time.

Last edited by dsl_; 04-11-2021 at 10:58 AM.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LXer: If Android's wings are clipped, other Google platforms may gain LXer Syndicated Linux News 0 04-25-2016 11:01 AM
Changing the default filemanager from Konquorer to Dolphin is almost there, but.... soupnsandwich Linux - General 0 07-26-2009 10:30 AM
making nautilus the default filemanager in kde. greythorne SUSE / openSUSE 1 09-21-2005 08:44 PM
sendmail message clipped GUIPenguin Linux - General 1 05-29-2005 11:02 PM
Quickly managing 'clipped' items -- how? theMonkeY Linux - Software 1 08-27-2004 10:09 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - General

All times are GMT -5. The time now is 04:52 AM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration