LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware > Linux - Embedded & Single-board computer
User Name
Password
Linux - Embedded & Single-board computer This forum is for the discussion of Linux on both embedded devices and single-board computers (such as the Raspberry Pi, BeagleBoard and PandaBoard). Discussions involving Arduino, plug computers and other micro-controller like devices are also welcome.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 01-16-2015, 02:38 PM   #1
smeezekitty
Senior Member
 
Registered: Sep 2009
Location: Washington U.S.
Distribution: M$ Windows / Debian / Ubuntu / DSL / many others
Posts: 2,339

Rep: Reputation: 231Reputation: 231Reputation: 231
Help with 86duino booting Linux


I have an 86duino which is an x86 single board computer based on a Vortex86EX.
I am trying to boot a pre-packaged image based on tiny core Linux on it
but I have having a problem.

The image is actually a freedos image that uses loadlin

I downloaded the image from here:
https://onedrive.live.com/?cid=65e96...G26g-mtx_wQUgs

Here is the full output over serial:
Code:
Initializing HighMem for node 0 (00000000:00000000)
Memory: 117084k/130944k available (3871k kernel code, 13404k reserved, 1312k data, 496k init, 0k highmem)
virtual kernel memory layout:
    fixmap  : 0xfff14000 - 0xfffff000   ( 940 kB)
    pkmap   : 0xff800000 - 0xffc00000   (4096 kB)
    vmalloc : 0xc87e0000 - 0xff7fe000   ( 880 MB)
    lowmem  : 0xc0000000 - 0xc7fe0000   ( 127 MB)
      .init : 0xc0610000 - 0xc068c000   ( 496 kB)
      .data : 0xc04c7c19 - 0xc060ffc0   (1312 kB)
      .text : 0xc0100000 - 0xc04c7c19   (3871 kB)
Checking if this processor honours the WP bit even in supervisor mode...Ok.
Hierarchical RCU implementation.
 RCU restricting CPUs from NR_CPUS=8 to nr_cpu_ids=1.
NR_IRQS:2304 nr_irqs:256 16
Console: colour dummy device 80x25
console [ttyS0] enabled
tsc: Fast TSC calibration using PIT
tsc: Detected 300.003 MHz processor
Calibrating delay loop (skipped), value calculated using timer frequency.. 600.00 BogoMIPS (lpj=1000010)
pid_max: default: 32768 minimum: 301
Mount-cache hash table entries: 512
Initializing cgroup subsys cpuacct
Initializing cgroup subsys devices
Initializing cgroup subsys freezer
Initializing cgroup subsys blkio
Initializing cgroup subsys perf_event
Last level iTLB entries: 4KB 0, 2MB 0, 4MB 0
Last level dTLB entries: 4KB 0, 2MB 0, 4MB 0
tlb_flushall_shift: -1
Freeing SMP alternatives: 12k freed
smpboot: weird, boot CPU (#0) not listed by the BIOS
smpboot: SMP motherboard not detected
smpboot: Local APIC not detected. Using dummy APIC emulation.
smpboot: SMP disabled
Performance Events:
Brought up 1 CPUs
smpboot: Total of 1 processors activated (600.00 BogoMIPS)
NET: Registered protocol family 16
PCI: PCI BIOS revision 2.10 entry at 0xfda15, last bus=1
PCI: Using configuration type 1 for base access
bio: create slab <bio-0> at 0
ACPI: Interpreter disabled.
vgaarb: loaded
SCSI subsystem initialized
usbcore: registered new interface driver usbfs
usbcore: registered new interface driver hub
usbcore: registered new device driver usb
Linux video capture interface: v2.00
PCI: Probing PCI hardware
PCI host bridge to bus 0000:00
pci_bus 0000:00: root bus resource [io  0x0000-0xffff]
pci_bus 0000:00: root bus resource [mem 0x00000000-0xffffffff]
pci_bus 0000:00: No busn resource found for root bus, will use [bus 00-ff]
pci 0000:00:01.0: PCI bridge to [bus 01]
pci 0000:00:07.0: default IRQ router [17f3:6011]
Switching to clocksource pit
pnp: PnP ACPI: disabled
PnPBIOS: Scanning system for PnP BIOS support...
PnPBIOS: Found PnP BIOS installation structure at 0xc00f86e0
PnPBIOS: PnP BIOS version 1.0, entry 0xf0000:0xd96a, dseg 0xf0000
PnPBIOS: dev_node_info: function not supported on this system
PnPBIOS: Unable to get node info.  Aborting.
pci 0000:00:01.0: PCI bridge to [bus 01]
NET: Registered protocol family 2
TCP established hash table entries: 1024 (order: 1, 8192 bytes)
TCP bind hash table entries: 1024 (order: 1, 8192 bytes)
TCP: Hash tables configured (established 1024 bind 1024)
TCP: reno registered
UDP hash table entries: 256 (order: 1, 8192 bytes)
UDP-Lite hash table entries: 256 (order: 1, 8192 bytes)
NET: Registered protocol family 1
RPC: Registered named UNIX socket transport module.
RPC: Registered udp transport module.
RPC: Registered tcp transport module.
RPC: Registered tcp NFSv4.1 backchannel transport module.
Trying to unpack rootfs image as initramfs...
Freeing initrd memory: 5956k freed
platform rtc_cmos: registered platform RTC device (no PNP device found)
apm: BIOS version 1.2 Flags 0x03 (Driver version 1.16ac)
NFS: Registering the id_resolver key type
Key type id_resolver registered
Key type id_legacy registered
fuse init (API version 7.20)
msgmni has been set to 240
NET: Registered protocol family 38
Block layer SCSI generic (bsg) driver version 0.4 loaded (major 252)
io scheduler noop registered
io scheduler deadline registered (default)
pci_hotplug: PCI Hot Plug PCI Core version: 0.5
pciehp: PCI Express Hot Plug Controller Driver version: 0.4
Serial: 8250/16550 driver, 4 ports, IRQ sharing disabled
isapnp: Scanning for PnP cards...
serial8250: ttyS0 at I/O 0x3f8 (irq = 4) is a 16550A
serial8250: ttyS1 at I/O 0x2f8 (irq = 3) is a 16550A
serial8250: ttyS2 at I/O 0x3e8 (irq = 4) is a 16550A
Non-volatile memory driver v1.3
Hangcheck: starting hangcheck timer 0.9.1 (tick is 180 seconds, margin is 60 seconds).
Hangcheck: Using getrawmonotonic().
brd: module loaded
mtip32xx Version 1.2.6os3
Error creating debugfs parent
VMware PVSCSI driver - version 1.0.2.0-k
scsi0 : pata_rdc
scsi1 : pata_rdc
ata1: PATA max UDMA/100 cmd 0x1c30 ctl 0x1c40 bmdma 0x1c20 irq 11
ata2: PATA max UDMA/100 cmd 0x1c38 ctl 0x1c44 bmdma 0x1c28 irq 11
scsi2 : pata_legacy
ata3: PATA max PIO4 cmd 0x1f0 ctl 0x3f6 irq 14
isapnp: No Plug & Play device found
ata1.00: ATA-6: SA16G  D0 RDC SD-IDE HOST CONTROLLER, 01000000, max UDMA/133
ata1.00: 30679040 sectors, multi 1: LBA
ata1.00: limited to UDMA/33 due to 40-wire cable
ata1.00: configured for UDMA/33
scsi 0:0:0:0: Direct-Access     ATA      SA16G  D0 RDC SD 0100 PQ: 0 ANSI: 5
sd 0:0:0:0: [sda] 30679040 512-byte logical blocks: (15.7 GB/14.6 GiB)
sd 0:0:0:0: Attached scsi generic sg0 type 0
sd 0:0:0:0: [sda] Write Protect is off
sd 0:0:0:0: [sda] Write cache: disabled, read cache: enabled, doesn't support DPO or FUA
 sda: sda1
sd 0:0:0:0: [sda] Attached SCSI disk
scsi3 : pata_legacy
ata4: PATA max PIO4 cmd 0x170 ctl 0x376 irq 15
libphy: Fixed MDIO Bus: probed
tun: Universal TUN/TAP device driver, 1.6
tun: (C) 1999-2004 Max Krasnyansky <maxk@qualcomm.com>
PPP generic driver version 2.4.2
PPP Deflate Compression module registered
NET: Registered protocol family 24
ehci_hcd: USB 2.0 'Enhanced' Host Controller (EHCI) Driver
ehci-pci: EHCI PCI platform driver
ehci-pci 0000:00:0a.1: EHCI Host Controller
ehci-pci 0000:00:0a.1: new USB bus registered, assigned bus number 1
ehci-pci 0000:00:0a.1: irq 10, io mem 0xfbff5500
ehci-pci 0000:00:0a.1: USB 2.0 started, EHCI 1.00
hub 1-0:1.0: USB hub found
hub 1-0:1.0: 2 ports detected
ohci_hcd: USB 1.1 'Open' Host Controller (OHCI) Driver
ohci_hcd 0000:00:0a.0: OHCI Host Controller
ohci_hcd 0000:00:0a.0: new USB bus registered, assigned bus number 2
genirq: Flags mismatch irq 14. 00000080 (ohci_hcd:usb2) vs. 00000000 (platform)
ohci_hcd 0000:00:0a.0: request interrupt 14 failed
ohci_hcd 0000:00:0a.0: USB bus 2 deregistered
ohci_hcd 0000:00:0a.0: init 0000:00:0a.0 fail, -16
ohci_hcd: probe of 0000:00:0a.0 failed with error -16
uhci_hcd: USB Universal Host Controller Interface driver
Initializing USB Mass Storage driver...
usbcore: registered new interface driver usb-storage
USB Mass Storage support registered.
usbcore: registered new interface driver ums-alauda
usbcore: registered new interface driver ums-cypress
usbcore: registered new interface driver ums-datafab
usbcore: registered new interface driver ums_eneub6250
usbcore: registered new interface driver ums-freecom
usbcore: registered new interface driver ums-isd200
usbcore: registered new interface driver ums-jumpshot
usbcore: registered new interface driver ums-karma
usbcore: registered new interface driver ums-onetouch
usbcore: registered new interface driver ums-sddr09
usbcore: registered new interface driver ums-sddr55
usbcore: registered new interface driver ums-usbat
i8042: PNP: No PS/2 controller found. Probing ports directly.
Switching to clocksource tsc
serio: i8042 KBD port at 0x60,0x64 irq 1
mousedev: PS/2 mouse device common for all mice
usbcore: registered new interface driver appletouch
usbcore: registered new interface driver bcm5974
usbcore: registered new interface driver synaptics_usb
rtc_cmos rtc_cmos: rtc core: registered rtc_cmos as rtc0
rtc0: alarms up to one day, 114 bytes nvram
softdog: Software Watchdog Timer: 0.08 initialized. soft_noboot=0 soft_margin=60 sec soft_panic=0 (nowayout=0)
cpuidle: using governor ladder
cpuidle: using governor menu
ledtrig-cpu: registered to indicate activity on CPUs
EFI Variables Facility v0.08 2004-May-17
Driver for HIFN 795x crypto accelerator chip has been successfully registered.
usbcore: registered new interface driver usbhid
usbhid: USB HID core driver
zram: num_devices not specified. Using default: 1
zram: Creating 1 devices ...
Netfilter messages via NETLINK v0.30.
nfnl_acct: registering with nfnetlink.
IPv4 over IPv4 tunneling driver
IPv4 over IPSec tunneling driver
ip_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
TCP: cubic registered
Initializing XFRM netlink socket
NET: Registered protocol family 17
NET: Registered protocol family 15
Key type dns_resolver registered
Using IPI No-Shortcut mode
registered taskstats version 1
rtc_cmos rtc_cmos: setting system clock to 2015-01-13 20:13:55 UTC (1421180035)
Freeing unused kernel memory: 496k freed
Write protecting the kernel text: 3872k
Write protecting the kernel read-only data: 980k
Booting Core 5.2
Running Linux Kernel 3.8.13-tinycore.
Checking boot options... Done.
Starting udev daemon for hotplug support... Done.
loop: module loaded
r6040: RDC R6040 NAPI net driver,version 0.28 (07Oct2011)
libphy: r6040_eth_mii: probed
Adding 26096k swap on /dev/zram0.  Priority:-1 extents:1 across:26096k SS
Scanning hard disk partitions to create locksource tsc unstable (delta = 166649313 ns)
[1;33m/etc/fstabSwitching to clocksource pit

Setting Language to C Done.
input: PC Speaker as /devices/platform/pcspkr/input/input0
squashfs: version 4.0 (2009/01/31) Phillip Lougher
r6040 0000:00:08.0: attached PHY driver [Generic PHY] (mii_bus:phy_addr=0000:00:08.0-0:01)
Possible swap partition(s) enabled.
Loading extensions... Done.
Setting keymap to us Done.
Setting hostname to box Done.
■HZ  ˙┬`
   ╠C   GÝ■▄■┌
The problem is that at the end it says "Setting hostname to box Done."
then prints some garbage and hangs.
 
Old 01-17-2015, 10:31 AM   #2
onebuck
Moderator
 
Registered: Jan 2005
Location: Central Florida 20 minutes from Disney World
Distribution: Slackware«
Posts: 13,905
Blog Entries: 43

Rep: Reputation: 3142Reputation: 3142Reputation: 3142Reputation: 3142Reputation: 3142Reputation: 3142Reputation: 3142Reputation: 3142Reputation: 3142Reputation: 3142Reputation: 3142
Member response

Hi,

My first guess would be the serial communications being dropped. Do you have this board connect to the LAN? If so can you 'ssh' into the system from another connected machine?
 
Old 01-17-2015, 03:22 PM   #3
smeezekitty
Senior Member
 
Registered: Sep 2009
Location: Washington U.S.
Distribution: M$ Windows / Debian / Ubuntu / DSL / many others
Posts: 2,339

Original Poster
Rep: Reputation: 231Reputation: 231Reputation: 231
Quote:
Originally Posted by onebuck View Post
Hi,

My first guess would be the serial communications being dropped. Do you have this board connect to the LAN? If so can you 'ssh' into the system from another connected machine?
You are right about it losing serial communication.
Unfortunately I don't have the wire to connect the ethernet port (yet)
but I managed to get it working by raising the baud rate from 9600 to 115200. For some reason
9.6k was working fine through the boot process but as soon as it dropped to shell, it failed.

Although 115k is usually better, I have some peripherals that want a lower baud rate
so I guess I will have to try to get support from dmp electronics (board maker)
to ask about the lower speed problem.

Anyway this is (sort of) solved

Code:
(░-
 //\   Core is distributed with ABSOLUTELY NO WARRANTY.
 v_/_           www.tinycorelinux.com

tc@box:~$
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
86Duino smeezekitty Linux - Embedded & Single-board computer 6 01-30-2015 01:50 AM
uncompressing linux... ok booting the kernel hang message while OS booting ravindert Linux - Server 1 04-29-2013 01:58 PM
dual boot system booting in Redhat linux but not booting in Windows XP sumitra Linux - Newbie 3 03-24-2011 10:42 AM
Booting error in puppy linux while booting it from fedora why ? senthilarumugam LinuxQuestions.org Member Intro 1 02-22-2007 03:43 PM
booting Linux from an image that lost booting capabilities tgr Linux - Software 1 03-05-2006 12:28 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Hardware > Linux - Embedded & Single-board computer

All times are GMT -5. The time now is 09:01 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration