LinuxQuestions.org
Welcome to the most active Linux Forum on the web.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions
User Name
Password
Linux - Distributions This forum is for Distribution specific questions.
Red Hat, Slackware, Debian, Novell, LFS, Mandriva, Ubuntu, Fedora - the list goes on and on... Note: An (*) indicates there is no official participation from that distribution here at LQ.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-25-2005, 10:34 PM   #1
irfanhab
Member
 
Registered: Jan 2004
Location: Pakistan
Distribution: OpenSuse 10.2, Slackware 11, Solaris 10
Posts: 415

Rep: Reputation: 34
how to install a tbz2 in Gentoo 2005.0


Hi,


I installed gentoo 2005.0 recently and when I try to emerge kde it searches for a dependancy, in tar.gz format on the internet, now I also downloaded the packages CD for 2005.0 and it has the required dependancy called eject something.
but it is in tbz2 format.

When I write
emerge XXXXX.tbz2

it says somehting about PKGDIR variable
according the /etc/make.conf this variable is set to /usr/portage/packages

Now when I copy the tbz2 there and try to emerge it it still gives some error and does not install it.

How do I installed a tbz2 file???

and one more question, If I manually install from the sources a library, how do I make portage know that this file has been installed.
 
Old 05-25-2005, 11:52 PM   #2
johnson_steve
Senior Member
 
Registered: Apr 2005
Location: BrewCity, USA (Milwaukee, WI)
Distribution: Xubuntu 9.10, Gentoo 2.6.27 (AMD64), Darwin 9.0.0 (arm)
Posts: 1,152

Rep: Reputation: 46
hate to be the one to tell you this but you can't install the grp packages after you run an emerge sync these are suposed to be installed as soon as you finish the base install. you could try to force it with:

emerge --usepkgonly XXXXX.tbz2

but I don't think that this will work if the package is older than the ebuild in your portage tree.

and:

emerge --inject packagename

will fake out the system so you can install from the source.
 
Old 05-26-2005, 12:24 AM   #3
irfanhab
Member
 
Registered: Jan 2004
Location: Pakistan
Distribution: OpenSuse 10.2, Slackware 11, Solaris 10
Posts: 415

Original Poster
Rep: Reputation: 34
I've just done the base-install some 2 days ago and and only emerged X11
 
Old 05-26-2005, 12:25 AM   #4
irfanhab
Member
 
Registered: Jan 2004
Location: Pakistan
Distribution: OpenSuse 10.2, Slackware 11, Solaris 10
Posts: 415

Original Poster
Rep: Reputation: 34
I've never done an emerge sync! are you supposed too?
 
Old 05-26-2005, 12:31 AM   #5
johnson_steve
Senior Member
 
Registered: Apr 2005
Location: BrewCity, USA (Milwaukee, WI)
Distribution: Xubuntu 9.10, Gentoo 2.6.27 (AMD64), Darwin 9.0.0 (arm)
Posts: 1,152

Rep: Reputation: 46
emerge sync updates your portage tree

but for you it may be good that you didn't do this yet did you get the whole grp cd? if so you should follow the instructions off the gento page.

why are you trying to use packages? is it cause you have a slow conection? did you maybe try to emerge and it didn't work? 'cause not doing an emerge sync could do that.

I installed kde off the grp cd 'cause i have dial up at home but i could go somewhere else and get the cd off wifi with my mac. but I ended up having to rebuild kde after I changed my use flags so i had to download it again on my dialup anyway.

Last edited by johnson_steve; 05-26-2005 at 12:39 AM.
 
Old 05-28-2005, 11:42 PM   #6
irfanhab
Member
 
Registered: Jan 2004
Location: Pakistan
Distribution: OpenSuse 10.2, Slackware 11, Solaris 10
Posts: 415

Original Poster
Rep: Reputation: 34
Thanks for everyone who replied,

I managed to fix everything,
I luv 'emerge', it is so much better than installpkg in slackware, where you take care of dependencies yourself.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Can't get Gentoo 2005.1-r1 to boot... help please BlackDahlia Linux From Scratch 9 12-12-2005 06:03 PM
How do I start installing stage 3 of gentoo from universal gentoo 2005-1? kazuya1977 Linux - General 1 11-11-2005 11:30 AM
gentoo 2005.1 Jimbo99 Linux - Software 2 08-20-2005 12:20 PM
gentoo 2005.1 installer? spade Linux - Distributions 4 08-12-2005 04:59 PM
Gentoo 2005.0 Released !!! anindyanuri Linux - News 1 04-01-2005 08:50 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions

All times are GMT -5. The time now is 03:19 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration