LinuxQuestions.org
Latest LQ Deal: Complete CCNA, CCNP & Red Hat Certification Training Bundle
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions
User Name
Password
Linux - Distributions This forum is for Distribution specific questions.
Red Hat, Slackware, Debian, Novell, LFS, Mandriva, Ubuntu, Fedora - the list goes on and on... Note: An (*) indicates there is no official participation from that distribution here at LQ.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 05-25-2004, 03:05 PM   #1
osiris32
Member
 
Registered: Jun 2003
Posts: 38

Rep: Reputation: 15
help - slow installation on SuSE 9.1 pro


hi all, i have a question that i am hoping someone can help. i have a Pentium 4 2.8 ghz Hyper-thread system that i cam trying to install suse 9.1 pro on. however, i can't seem to make ithe installation to go faster it says it will take 9 (yes i said nine) hours to complete the installation. i am installing it on my new 250 gb maxtor HDD. it's trying to install out of a plextor cd burner. i have also tried to install it from the Sony DVD burner as well. don;t know if that makes any difference.

I have installed 9.1 pro on my laptop and it installes super fast.

can anyone help?
please
thanks
 
Old 05-26-2004, 03:34 AM   #2
BittaBrotha
Member
 
Registered: Jan 2002
Location: Third Stone from the Sun
Distribution: Debian Sid, SourceMage 0.9.5, & To be Continued on a TP
Posts: 800

Rep: Reputation: 31
Using the CD/DVD drive with any other discs works normal? It would seem something is hosing those drives.

I can install Suse 9.0 from ftp install faster then that!
 
Old 05-26-2004, 11:19 AM   #3
osiris32
Member
 
Registered: Jun 2003
Posts: 38

Original Poster
Rep: Reputation: 15
thanks for the reply BittaBrotha

everythign seems to install ok. i installed Mandrake in about 1.5 hours. and installed red hat in about the same time.
but for some reason i just can;t get Suse 9.0 nor 9.1 to install any faster.
i left it on last night to install and it was suppose to take about 2 hours for the first CD but it took over 8 hours to finish installing the first CD. very strange. maybe my hardware is in compatible with SuSE?
Pentium 4 2.8ghz w/ HT

Asus P4P800 mobo
512 DDR400 ram
ATi 8500 128mb video
ATi TV Wonder video capture
6 USB ports (nothing used)
4 Firewire ports (nothing used)
Plextor CD-RW
Sony DrU-510U DVD+- rw
Maxtor 250gb hdd
Zip drive


like i said, it works (installs normal) with all other distro, and Suse installs fine on my laptop.
any sugggestions

** Update. finally got it installed in 23 hours. after the install it took about another hour to get all the hardware setup. so finally it's done, i think to my self. i rebooted the system and it booted up in 6 mins. so i decided to reboot later on that night. after i rebooted i get a text log-in. but since i don;t know how to long into X-windows into KDE i am stuck. HELP!!!!!

Last edited by osiris32; 05-28-2004 at 06:14 PM.
 
Old 05-28-2004, 06:15 PM   #4
osiris32
Member
 
Registered: Jun 2003
Posts: 38

Original Poster
Rep: Reputation: 15
anyone else want to try to help me figure out this installs and runs sooo slowly?
thanks
 
Old 05-29-2004, 07:27 PM   #5
guitardan311
LQ Newbie
 
Registered: May 2004
Location: Memphis, TN
Distribution: Linux Mint 5 Elyssa
Posts: 11

Rep: Reputation: 0
It might be because of the read speed of your drives, my cdburner is a 24x read (i think) and it didnt take me more than an hour to intall SuSE 9.1 . Im sure youve thought of this though.
 
Old 05-29-2004, 09:05 PM   #6
osiris32
Member
 
Registered: Jun 2003
Posts: 38

Original Poster
Rep: Reputation: 15
yeah i checked the cd read speed. the plextor is 48X and the DVD is 32X. i am really stomped. it's weird how it works on my other machines and just not this one.
tried disabling the hyper thread but to no avail. pulled off all USB devices, and such, still nothing..

argh..
 
Old 05-30-2004, 11:44 AM   #7
guitardan311
LQ Newbie
 
Registered: May 2004
Location: Memphis, TN
Distribution: Linux Mint 5 Elyssa
Posts: 11

Rep: Reputation: 0
yeah if you have a 32x drive and at least a 5400rpm HDD then it shoulnt take that long. Are you trying to install all the packets available or just the default?
 
Old 05-30-2004, 01:56 PM   #8
osiris32
Member
 
Registered: Jun 2003
Posts: 38

Original Poster
Rep: Reputation: 15
i have tried with both the default and the optional stuff.

it just seems like that as soon as put the CD in the CD or DVD player it slows down. i have no idea why it would be like that.
 
Old 05-30-2004, 03:00 PM   #9
Vorticies
LQ Newbie
 
Registered: May 2004
Posts: 16

Rep: Reputation: 0
Maybe try stripping your system. Go with only one cd drive, one hd, and your video. Go as minimal as you can and see what that does.
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Really Slow Internet Suse 9.2 Pro ImperfectFreak SUSE / openSUSE 1 08-08-2005 01:37 AM
Slow interent behind SuSE 9.3 Pro jnedobity Linux - Networking 2 05-09-2005 04:51 AM
Fedora Core 3 -to SuSE 9.2 pro tansition, huge slow down ryox03 SUSE / openSUSE 5 02-09-2005 08:12 PM
SuSE 9.0 pro very slow with a P4 2.8 on a P4P800-VM schenal Linux - Hardware 8 12-03-2004 11:20 AM
Slow Web Browsing On My Suse 9.1 Pro, have tried it all!! ofvergara SUSE / openSUSE 6 12-02-2004 09:43 AM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Distributions

All times are GMT -5. The time now is 05:32 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Facebook: linuxquestions Google+: linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration