LinuxQuestions.org
Review your favorite Linux distribution.
Go Back   LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Desktop
User Name
Password
Linux - Desktop This forum is for the discussion of all Linux Software used in a desktop context.

Notices


Reply
  Search this Thread
Old 11-30-2006, 09:58 AM   #1
asert
LQ Newbie
 
Registered: Nov 2006
Posts: 3

Rep: Reputation: 0
mplayer show "Your system is too SLOW to play this!"


configuration of my computer:
CPU: P4 1.8G
video card: nVidia Corporation NV17 [GeForce4 MX 440] 64MB
memory:512MB
os: debian unstable
mplayer version: 1.0rc (complied from source)


when other background programs have occupied CPU about 40% usage and memory remain about 300MB,
using mplayer to play any video will show "Your system is too SLOW to play
this!",then the video is played a little slow,not synchronized with audio;

is there any optimization could give me best experience with mplayer?

Code:
debian:~# mplayer -v /root/Desktop/RozenMaiden04.rmvb
MPlayer 1.0rc1-4.1.2 (C) 2000-2006 MPlayer Team
CPU: Intel(R) Pentium(R) 4 CPU 1.80GHz (Family: 15, Model: 1, Stepping:
3)
CPUflags:  MMX: 1 MMX2: 1 3DNow: 0 3DNow2: 0 SSE: 1 SSE2: 1
Compiled for x86 CPU with extensions: MMX MMX2 SSE SSE2
get_path('codecs.conf') -> '/root/.mplayer/codecs.conf'
Reading /root/.mplayer/codecs.conf: Can't open
'/root/.mplayer/codecs.conf': No such file or directory
Reading /var/mplayer1.0rc/etc/mplayer/codecs.conf: Can't open
'/var/mplayer1.0rc/etc/mplayer/codecs.conf': No such file or directory
Using built-in default codecs.conf.
CommandLine: '-v' '/root/Desktop/RozenMaiden04.rmvb'
init_freetype
get_path('font/font.desc') -> '/root/.mplayer/font/font.desc'
font: can't open file: /root/.mplayer/font/font.desc
font: can't open file: /var/mplayer1.0rc/share/mplayer/font/font.desc
Using MMX (with tiny bit MMX2) Optimized OnScreenDisplay
Using nanosleep() timing
get_path('input.conf') -> '/root/.mplayer/input.conf'
Can't open input config file /root/.mplayer/input.conf: No such file or
directory
Can't open input config file /var/mplayer1.0rc/etc/mplayer/input.conf:
No such file or directory
Falling back on default (hardcoded) input config
get_path('RozenMaiden04.rmvb.conf') ->
'/root/.mplayer/RozenMaiden04.rmvb.conf'

Playing /root/Desktop/RozenMaiden04.rmvb.
get_path('sub/') -> '/root/.mplayer/sub/'
[file] File size is 109150391 bytes
STREAM: [file] /root/Desktop/RozenMaiden04.rmvb
STREAM: Description: File
STREAM: Author: Albeu
STREAM: Comment: based on the code from ??? (probably Arpi)
Checking for YUV4MPEG2
ASF_check: not ASF guid!
Checking for NuppelVideo
Checking for REAL
REAL file format detected.
real: Header size: 18
real: Header object version: 1
real: File version: 0
Chunk: PROP (504f5250) (size: 0x32, offset: 0x12)
First index chunk offset: 0x67fa2d7
First data chunk offset: 0x3f7
Flags (9): [save allowed]
Chunk: CONT (544e4f43) (size: 0x41, offset: 0x44)
Chunk: MDPR (5250444d) (size: 0xa2, offset: 0x85)
Found new stream (id: 0)
Stream description: Audio Stream
Stream mimetype: audio/x-pn-realaudio
==> Found audio stream: 0
Found audio stream!
version: 5
header size: 68
coded_frame_size: 371
sub_packet_h: 1
frame_size: 371
sub_packet_size: 371
samplerate: 44100, channels: 2
audio fourcc: MP4A (4134504d)
======= WAVE Format =======
Format Tag: 20557 (0x504D)
Channels: 2
Samplerate: 44100
avg byte/sec: 8000
Block align: 371
bits/sample: 16
cbSize: 0
==========================================================================
### skipping 0 bytes of codec info
Chunk: MDPR (5250444d) (size: 0x70, offset: 0x127)
Found new stream (id: 1)
Stream description: Video Stream
Stream mimetype: video/x-pn-realvideo
==> Found video stream: 1
video fourcc: RV40 (30345652)
H.263 ID: 40008000
unknown id: 40008000
### skipping 0 bytes of codec info
Chunk: MDPR (5250444d) (size: 0x256, offset: 0x197)
Found new stream (id: 2)
Stream mimetype: logical-fileinfo
Got a logical-fileinfo chunk
### skipping 536 bytes of codec info
Chunk: DATA (41544144) (size: 0x67f9eea, offset: 0x3ed)
Packets in file: 65190
Reading index table from index chunk (109028055)
size: 117816 bytes
entries: 8414
stream_id: 0
next_header_pos: 109145871
Reading index table from index chunk (109145871)
size: 4500 bytes
entries: 320
stream_id: 1
next_header_pos: 109150371
Reading index table from index chunk (109150371)
size: 20 bytes
entries: 0
stream_id: 2
next_header_pos: 0
Auto-selected RM audio ID = 0
Auto-selected RM video ID = 1
VIDEO:  RV40 [40008000,01081020]  640x480  (aspect 0.00)  23.00 fps
AUDIO:  MP4A [4134504D]
VIDEO:  [RV40]  640x480  24bpp  23.000 fps    0.0 kbps ( 0.0 kbyte/s)
[V] filefmt:11  fourcc:0x30345652  size:640x480  fps:23.00
ftime:=0.0435
Clip info:
 name: [X2][rozen-maiden_traumend][04][RV10]
 author: [X2]Wesley
get_path('sub/') -> '/root/.mplayer/sub/'
X11 opening display: :0.0
vo: X11 color mask:  FFFFFF  (R:FF0000 G:FF00 B:FF)
vo: X11 running at 1152x864 with depth 24 and 32 bpp (":0.0" => local
display)
[x11] Detected wm supports NetWM.
[x11] Detected wm supports FULLSCREEN state.
[x11] Detected wm supports ABOVE state.
[x11] Detected wm supports BELOW state.
[x11] Current fstype setting honours FULLSCREEN ABOVE BELOW X atoms
Disabling DPMS
DPMSDisable stat: 1
==========================================================================
Opening video decoder: [realvid] RealVideo decoder
realvideo codec id: 0x40008000  sub-id: 0x01081020
opening shared obj '/usr/lib/win32/drvc.so'
INFO: RealVideo codec init OK!
Selected video codec: [rv3040] vfm: realvid (Linux RealPlayer 10 RV30/40
decoder)
==========================================================================
==========================================================================
Opening audio decoder: [faad] AAC (MPEG2/4 Advanced Audio Coding)
dec_audio: Allocating 4608 bytes for input buffer.
dec_audio: Allocating 49152 + 65536 = 114688 bytes for output buffer.
FAAD: Decoder init done (0Bytes)!
FAAD: Negotiated samplerate: 44100Hz  channels: 2
FAAD: compressed input bitrate missing, assuming 128kbit/s!
AUDIO: 44100 Hz, 2 ch, s16le, 128.0 kbit/9.07% (ratio: 16000->176400)
Selected audio codec: [faad] afm: faad (FAAD AAC (MPEG-2/MPEG-4 Audio)
decoder)
==========================================================================
Building audio filter chain for 44100Hz/2ch/s16le -> 0Hz/0ch/??...
[libaf] Adding filter dummy
[dummy] Was reinitialized: 44100Hz/2ch/s16le
[dummy] Was reinitialized: 44100Hz/2ch/s16le
ao2: 44100 Hz  2 chans  s16le
audio_setup: using '/dev/dsp' dsp device
audio_setup: using '/dev/mixer' mixer device
audio_setup: using 'pcm' mixer device
audio_setup: sample format: s16le (requested: s16le)
audio_setup: using 2 channels (requested: 2)
audio_setup: using 44100 Hz samplerate (requested: 44100)
audio_setup: frags:  32/32  (4096 bytes/frag)  free: 131072
AO: [oss] 44100Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
AO: Description: OSS/ioctl audio output
AO: Author: A'rpi
Building audio filter chain for 44100Hz/2ch/s16le ->
44100Hz/2ch/s16le...
[dummy] Was reinitialized: 44100Hz/2ch/s16le
[dummy] Was reinitialized: 44100Hz/2ch/s16le
Starting playback...
VDec: vo config request - 640 x 480 (preferred colorspace: Planar I420)
Trying filter chain: vo
VDec: using Planar I420 as output csp (no 0)
Movie-Aspect is 1.33:1 - prescaling to correct movie aspect.
VO Config (640x480->640x480,flags=4,'MPlayer',0x30323449)
VO: [x11] 640x480 => 640x480 Planar I420  [zoom]
VO: Description: X11 ( XImage/Shm )
VO: Author: Aaron Holtzman <aholtzma@ess.engr.uvic.ca>
Sharing memory.
SwScaler: using unscaled yuv420p -> rgb32 special converter
*** [vo] Allocating mp_image_t, 640x480x12bpp YUV planar, 460800 bytes
get_path('subfont.ttf') -> '/root/.mplayer/subfont.ttf'
New_Face failed. Maybe the font path is wrong.
Please supply the text font file (~/.mplayer/subfont.ttf).
subtitle font: load_sub_face failed.
A:   3.6 V:   2.6 A-V:  0.931 ct: -0.235  55/ 55 51% 97%  7.7% 50 0

           ************************************************
           **** Your system is too SLOW to play this!  ****
           ************************************************

Possible reasons, problems, workarounds:
- Most common: broken/buggy _audio_ driver
  - Try -ao sdl or use the OSS emulation of ALSA.
  - Experiment with different values for -autosync, 30 is a good start.
- Slow video output
  - Try a different -vo driver (-vo help for a list) or try -framedrop!
- Slow CPU
  - Don't try to play a big DVD/DivX on a slow CPU! Try some of the
lavdopts,
    e.g. -vfm ffmpeg -lavdopts lowres=1:fast:skiploopfilter=all.
- Broken file
  - Try various combinations of -nobps -ni -forceidx -mc 0.
- Slow media (NFS/SMB mounts, DVD, VCD etc)
  - Try -cache 8192.
- Are you using -cache to play a non-interleaved AVI file?
  - Try -nocache.
Read DOCS/HTML/en/video.html for tuning/speedup tips.
If none of this helps you, read DOCS/HTML/en/bugreports.html.

A:   7.0 V:   5.6 A-V:  1.380 ct: -0.363 125/125 63% 62%  6.2% 118 0

MPlayer interrupted by signal 2 in module: decode_video
Uninit audio filters...
[libaf] Removing filter dummy
Uninit audio: faad
FAAD: Closing decoder!
Uninit video: realvid
Successfully enabled DPMS
vo: uninit ...
debian:~#
 
Old 11-30-2006, 10:05 AM   #2
b0uncer
LQ Guru
 
Registered: Aug 2003
Distribution: CentOS, OS X
Posts: 5,131

Rep: Reputation: Disabled
First of all, have you configured your display driver in your X's config correctly? I had slow jumpy videos with bad sound track on a newish Acer laptop, until I found out it was using "vesa" driver (generic) for the screen since it didn't know any better. It was using sis chip, so changing the driver to "sis" eased a lot.

Your machine power shouldn't be a problem, and I don't think mplayer should display that message; it's either a problem with your configuration of mplayer before compiling it, or then you're using a driver for your display that can't do it right
 
  


Reply


Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is Off
HTML code is Off



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
bash script: using "select" to show multi-word options? (like "option 1"/"o zidane_tribal Programming 7 12-19-2015 01:03 AM
".cam" webcam video -- is there a codec? Can I play it with xine, Mplayer, VLC, ...? ErrorBound Linux - Software 0 07-09-2006 10:44 AM
"X-MS" cant open because "x-Multimedia System" cant access files at "smb&qu ponchy5 Linux - Networking 0 03-29-2004 11:18 PM
i just finished typing "./configure" and "make" in mplayer directory... kublador Linux - General 4 02-22-2003 03:12 PM
RH "null" beta system freezes right after printing "INIT" markus1982 Linux - Hardware 0 09-09-2002 03:31 PM

LinuxQuestions.org > Forums > Linux Forums > Linux - Desktop

All times are GMT -5. The time now is 02:56 PM.

Main Menu
Advertisement
My LQ
Write for LQ
LinuxQuestions.org is looking for people interested in writing Editorials, Articles, Reviews, and more. If you'd like to contribute content, let us know.
Main Menu
Syndicate
RSS1  Latest Threads
RSS1  LQ News
Twitter: @linuxquestions
Open Source Consulting | Domain Registration